Μην καθυστερείτε άλλο το πακέτο στήριξης

Μην καθυστερείτε άλλο το πακέτο στήριξης

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προοπτικές για να καταρτιστεί νέο πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και ανακούφισης από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού τελικά βελτιώνονται. Βέβαια, οι τόσοι μήνες καθυστέρησης μέχρι να φθάσουμε στο σημείο αυτό, καθώς και το γεγονός πως οι συνομιλίες στην Ουάσιγκτον μπορεί ακόμη και τώρα να μην κατορθώσουν να αρθούν υπεράνω των διαφωνιών, είναι ένα γεγονός μάλλον σκανδαλώδες. Αλλά ο συμβιβασμός πλησιάζει. Οπότε, κάλλιο αργά παρά ποτέ, οι ηγέτες των δύο κομμάτων οφείλουν να αδράξουν την ευκαιρία.

Προ ολίγων ημέρων μία δικομματική ομάδα γερουσιαστών άνοιξε μία χαραμάδα ελπίδας, προτείνοντας καινούργιο σχέδιο ύψους λίγο πάνω από 900 δισ. δολάρια, δηλαδή μικρότερο από τα 2,4 τρισ. δολάρια, που είχαν προηγουμένως προτείνει οι ηγετικές προσωπικότητες του Δημοκρατικού Κόμματος, και μεγαλύτερο από τα περίπου 500 δισ. δολάρια, που είχε προτείνει η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ειδικότερα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ δήλωσε: «Ολοένα και μεγαλύτερη υποστήριξη για το σχέδιό μας εκφράζεται και από τους Ρεπουμπλικανούς και από τους Δημοκρατικούς».

Επιπροσθέτως, μία διακομματική ομάδα αποκαλούμενη «θύλακας επίλυσης προβλημάτων» εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης λύσης, ενώ και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλησε να το υποστηρίξει. Οι αντίστοιχες ηγεσίες στο Κογκρέσο εξέφρασαν ενδιαφέρον και προθυμία να συνομιλήσουν περαιτέρω. H πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι και ο πρόεδρος των μειοψηφούντων Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σάμερ, χαρακτήρισαν το σχέδιο βάση και εφαλτήριο διαπραγματεύσεων. Αλλά μέχρι στιγμής καμία πλευρά δεν έχει δεσμευθεί να το κάνει, αν και χθες αναμένονταν διακομματικές επαφές επί του θέματος.

Οι Δημοκρατικοί πρέπει να ακολουθούν το προβάδισμα του επερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ο ίδιος το συνειδητοποίησε πλήρως, λέγοντας ότι η πρόταση συμβιβασμού δεν είναι αρκετή, αλλά την εκλαμβάνει ως προάγγελο και μία κάποια προκαταβολή, που θα έδινε άμεση ανακούφιση στους πληγέντες από την πανδημία του κορωνοϊού. Οταν ο Τζο Μπάιντεν αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, το ζήτημα μπορεί να επανεξεταστεί και να αποφασισθούν επιπλέον βοηθητικά μέτρα.

Μην κάνετε λάθος, οι Δημοκρατικοί έχουν δίκιο να υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο ένα πιο γενναιόδωρο πακέτο. Με τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας να επανέρχονται, απαιτούνται κονδύλια μεταξύ 1-2 τρισ. δολαρίων, δηλαδή αρκετά για να παρασχεθεί αρωγή στους ανέργους, στήριξη στις επιχειρήσεις, που είναι αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα, καθώς και επαρκής ενίσχυση σε πολιτείες και δήμους. Ακόμα κι έτσι, η χώρα θα έβλεπε τον συμβιβασμό ως την καλύτερη δυνατή λύση και όχι ως υπαναχώρηση των Δημοκρατικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή