Παράταση της απαγόρευσης διανομής μερισμάτων από τις τράπεζες ζητεί η Κομισιόν

Παράταση της απαγόρευσης διανομής μερισμάτων από τις τράπεζες ζητεί η Κομισιόν

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς παράταση οδεύει το «απαγορευτικό» που έχει εκδοθεί από την ΕΚΤ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και αφορά τις πληρωμές μερισμάτων, το οποίο «λήγει» την 1η Ιανουαρίου. Το δώρο που περίμεναν οι τραπεζίτες για τα Χριστούγεννα φαίνεται πως δεν θα έλθει τελικά. Αν και η σχετική απόφαση θα ληφθεί τις αμέσως επόμενες μέρες – με βάση και τις αυριανές νέες οικονομικές εκτιμήσεις της ΕΚΤ, σύμφωνα με την άποψη της Κομισιόν το πιθανότερο είναι πως το μέτρο θα επεκταθεί έως τα μέσα του 2021.

Τον Μάρτιο η ΕΚΤ κάλεσε τις ευρωπαϊκές τράπεζες να μη χορηγήσουν μερίσματα ή να μην προχωρήσουν σε επαναγορές μετοχών και πληρωμές μπόνους (αρχικά έως την 1η Οκτωβρίου) προκειμένου να διατηρήσουν όσο υψηλότερα κεφάλαια μπορούν για να είναι θωρακισμένες έναντι των κινδύνων της πανδημίας. Αυτό προκάλεσε διαμαρτυρίες μερίδας χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ ισχυρά τραπεζικά λόμπι άσκησαν πιέσεις για να τους επιτραπεί η καταβολή μερισμάτων με αντίλογο τη στήριξη της επενδυτικής εμπιστοσύνης, με την κεντρική τράπεζα να απαντά ότι αυτό θα είναι το τίμημα που θα καταβάλουν για τη χαλάρωση των ρυθμίσεων την οποία αποφάσισε προκειμένου να βοηθήσει τον κλάδο να στηρίξει τις επιχειρήσεις που υπέστησαν πλήγμα από την πανδημία.

Τις τελευταίες ημέρες, μετά και τα πολύ θετικά νέα από το μέτωπο των εμβολίων που δίνουν κάποια ορατότητα για το τέλος της πανδημίας, ο κλάδος και οι επενδυτές άρχισαν να ελπίζουν πως από τις αρχές του νέου έτους θα επιστρέψουν στην… κανονικότητα της διανομής κερδών προς τους μετόχους τους.

Μιλώντας σε διαδικτυακό σεμινάριο για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το πώς αυτή οδηγεί σε έναν πιο ανθεκτικό χρηματοπιστωτικό τομέα, η νέα επίτροπος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, Μάρεντ Μαγκίνες, σημείωσε πως είναι πολύ νωρίς για να αλλάξει η άποψη των θεσμών της Ε.Ε. σχετικά με τη διανομή των μερισμάτων από τις τράπεζες, δείχνοντας προς την ανάγκη περαιτέρω παράτασης της σύστασης, ανάλογα και με την εξέλιξη της πανδημίας. 

Οπως σημείωσε, η συγκεκριμένη «συμβουλή» της ΕΚΤ ήταν η κατάλληλη λόγω της κρίσης και εξακολουθεί να είναι. «Μπορεί να αλλάξουμε την άποψή μας εάν η διαδικασία του εμβολιασμού είναι επιτυχής και αν μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους δούμε μια ανάκαμψη της οικονομίας». Οπως εξήγησε, αυτό είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο, πολύ συγκεκριμένο και πολύ κατάλληλο, διότι μετά και τη χρηματοπιστωτική κρίση, υπάρχει πλέον η συνειδητοποίηση για την ανάγκη ύπαρξης μιας κοινής προσέγγισης για την αντιμετώπιση των κρίσεων. «Επομένως, αυτή η συμβουλή ήταν η κατάλληλη, και οποιαδήποτε απόφαση για αλλαγή αυτής της καθοδήγησης θα έρθει ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας», διευκρίνισε.

Η επίτροπος επισήμανε πως θα υπάρξει ακόμη κάποια αβεβαιότητα μέχρι να δούμε ένα πλήρες φως στο τέλος του τούνελ, προσθέτοντας πως παρά τα εμβόλια υπάρχουν ακόμη ανησυχίες πως κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα υπάρξει και τρίτο κύμα κρουσμάτων. Αυτές οι δηλώσεις είναι ενδεικτικές του ότι οι Αρχές της Ε.Ε δεν θα βιαστούν να κηρύξουν τη νίκη κατά της πανδημίας και να άρουν τις στηρίξεις, προτού βεβαιωθούν ότι η οικονομία το «αντέχει».

Σημειώνεται πως σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Bloomberg, το μέλος του εποπτικού συμβουλίου τα ΕΚΤ, Εντ Σίμπλεϊ, είχε τονίσει πως η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και η ανάγκη διατήρησης των κεφαλαίων των τραπεζών δείχνουν προς επέκταση της σύστασης ΕΚΤ και θα ήταν καλύτερο να περιμένει έξι μήνες ακόμη προτού αλλάξει τη στάση της, παρά τις προκλήσεις που υπάρχουν. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του SSM Αντρέ Ενρία έχει δηλώσει πως αν και αυτό το μέτρο αποτελεί απλώς σύσταση, η ΕΚΤ θα μπορούσε το 2021 να επιβάλει νομικά δεσμευτικά μέτρα σε κάθε τράπεζα ατομικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή