Εγκαταλείπουν το City τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες

Εγκαταλείπουν το City τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πόρτα της εξόδου από το Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει Brexit συνωστίζονται μεγάλες διεθνείς τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες, ώστε να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς το City χάνει τον τίτλο του χρηματοοικονομικού κόμβου στην περιοχή. 

Η Φρανκφούρτη φαίνεται πως θα είναι η μεγάλη κερδισμένη αυτής της διαδικασίας, ενώ και το Παρίσι έχει μπει με… φόρα στον χάρτη των «νικητών» από τις ανακατατάξεις στο βρετανικό χρηματοπιστωτικό κέντρο. Σημαντικό όφελος μπορεί να υπάρξει και για την Αθήνα, καθώς όπως έχει δηλώσει και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, η κυβέρνηση βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τρεις τράπεζες που είναι εγκατεστημένες στο Λονδίνο.

Εδώ και μήνες αμερικανικοί τραπεζικοί κολοσσοί έχουν ανακοινώσει τις προθέσεις τους να μεταφέρουν σημαντικό μέρος των περιουσιακών τους στοιχείων εκτός Λονδίνου, με στόχο να διασφαλίσουν ότι έχουν αρκετά χρήματα στην Ε.Ε. ώστε να συνεχίσουν τις συναλλαγές με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ενώ πολλοί από αυτούς το έχουν ήδη κάνει. 

Παράλληλα, μακριά από το City και το Canary Wharf (που αποτελεί επίσης ένα από τα σημαντικά χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου) και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω του Brexit, μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους και οι χρηματιστηριακές εταιρείες μεγάλων διεθνών τραπεζών που αποτελούν και εξ αποστάσεως μέλη διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και σε πολλά χρηματιστήρια της Ε.Ε.

Η Morgan Stanley αποτελεί την πιο πρόσφατη απόδειξη του… Brexit των επενδυτικών κολοσσών. Η αμερικανική τράπεζα θα μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία ύψους 100 δισ. δολαρίων από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Φρανκφούρτη, ακολουθώντας άλλες μεγάλες διεθνείς τράπεζες. Αναμένεται πως θα ολοκληρώσει τη μεταφορά των assets της εντός του α΄ τριμήνου του 2021, σύμφωνα με το Bloomberg, ενισχύοντας την παρουσία της θυγατρικής της Morgan Stanley Europe.

Σημειώνεται πως το προηγούμενο διάστημα σε ανάλογες κινήσεις προχώρησαν οι Goldman Sachs (μεταφορά 40-60 δισ. δολ.) και JP Morgan (230 δισ. ευρώ και 200 άτομα προσωπικό), ενώ η Bundesbank έχει ήδη ανακοινώσει ότι η Γερμανία είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός στην Ε.Ε. για τις τράπεζες που αφήνουν το Λονδίνο λόγω Brexit και πως συνολικά το ενεργητικό που θα μεταφερθεί στη χώρα αγγίζει τα 675 δισ. ευρώ, δημιουργώντας 2.500 νέες θέσεις εργασίας. Αλλες τράπεζες που θα κινηθούν από το Λονδίνο προς τη Φρανκφούρτη είναι οι Citigroup, UBS και Standard Chartered.

Από αυτόν τον μήνα οι Citigroup Global Markets Limited, Merrill Lynch International και Credit Suisse Securities (Europe) Limited παύουν να διεξάγουν άμεσες συναλλαγές με την Ε.Ε από τη βρετανική πρωτεύουσα. Αυτό αφορά και το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι τρεις αυτές εταιρείες αποτελούν εξ αποστάσεως μέλη και της ελληνικής αγοράς, ενώ σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση παύουν τις δραστηριότητές τους στις 17 Δεκεμβρίου.

Ως αποτέλεσμα, μεταφέρουν τα assets και μέρος του προσωπικού τους σε ήδη υπάρχουσες στην Ε.Ε. νομικές οντότητες των ομίλων τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Citigroup θα συνεχίσει τη δραστηριότητά της στο Χ.Α. (και σε άλλες αγορές) μέσω Φρανκφούρτης και της Citigroup Global Markets Europe. 

Η Credit Suisse (πιθανότατα) θα συνεχίσει επίσης τις δραστηριότητές της μέσω της θυγατρικής της στη Μαδρίτη – Credit Suisse Securities Sociedad De Valores. Η Merrill Lynch έχει ήδη χρηματιστηριακή εταιρεία στο Παρίσι – την BofA Securities Europe, ενώ το νέο της επίσημο κέντρο της τράπεζας στην Ε.Ε. είναι το Δουβλίνο, οπότε θα επιλέξει μία από τις δύο αυτές πρωτεύουσες ως το νέο κέντρο των συναλλαγών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή