Το 5G ανοίγει σε ΔΕΗ – ΑΔΜΗΕ την αγορά των τηλεπικοινωνιών

Το 5G ανοίγει σε ΔΕΗ – ΑΔΜΗΕ την αγορά των τηλεπικοινωνιών

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας και η έλευση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5ης γενιάς (5G) ανοίγουν νέο πεδίο δραστηριοτήτων για τις εταιρείες ενεργειακών δικτύων. Αυτό, γιατί οι νέες τεχνολογίες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών προϋποθέτουν ένα πολύ πυκνό δίκτυο από κεραίες, η κατασκευή του οποίου είναι υψηλού κόστους και παράλληλα πολύπλοκη και χρονοβόρος λόγω των απαιτούμενων αδειοδοτικών διαδικασιών. Τα εναέρια δίκτυα ηλεκτρισμού που απλώνονται σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, προσφέρουν γρηγορότερη και οικονομικότερη ανάπτυξη των νέων υπηρεσιών για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και παράλληλα μια νέα πηγή εσόδων για τις ενεργειακές εταιρείες. Ακολουθώντας το διεθνές παράδειγμα αντίστοιχων εταιρειών, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ έχουν καταστρώσει φιλόδοξα σχέδια για την αξιοποίηση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ΑΔΜΗΕ έχει εισέλθει από το 2019 στην αγορά των τηλεπικοινωνιών μέσω της 100% θυγατρικής του Grid Telecom και έχει ήδη σχεδιάσει τα επόμενα βήματα για ένα δυναμικότερο άνοιγμα, τα οποία αναμένεται να ανακοινώσει αύριο η διοίκηση της Grid Telecom σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση.

Βασικός πυλώνας του νέου σχεδιασμού της Grid Telecom είναι η στροφή της από την εκμίσθωση ινών στην παροχή υπηρεσιών υψηλής ταχύτητας από 10 έως 100 Gbps, μέσω ενός υπερσύγχρονου δικτύου πυκνής πολυπλεξίας μήκους κύματος – DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing). Στόχος είναι μέσα στο 2021 να μπορεί να προσφέρει στην αγορά υψηλές ταχύτητες και στο πλαίσιο αυτό έχει έρθει ήδη σε συμφωνίες με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει ήδη δίκτυο οπτικών ινών μήκους 3.000 χλμ. με δυνατότητα περαιτέρω επέκτασής του μέσω των εναέριων και υποθαλάσσιων γραμμών μεταφοράς στα 12.000 χλμ. σε όλη την επικράτεια. Το δίκτυο αναπτύσσεται στους πυλώνες υψηλής τάσης που διασχίζουν τη χώρα από άκρη σε άκρη και παρέχει εναλλακτικές οδεύσεις, εξασφαλίζοντας μεγάλη διαθεσιμότητα υπηρεσιών. 

Ο σχεδιασμός της εταιρείας είναι το δίκτυο των 3.000 χλμ. οπτικών ινών να διπλασιαστεί εντός της πενταετίας. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει φτάσει σε Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία, ενώ ήδη έχει συνδεθεί η Τουρκία. Από το δίκτυο οπτικών ινών των 3.000 χλμ. που διαθέτει σήμερα, τα 1.500 χλμ. μισθώνονται εδώ και μία διετία στη Wind στο πλαίσιο 15ετούς συμφωνίας. Το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου οπτικών ινών που διαθέτει ο ΑΔΜΗΕ εγκαταστάθηκε από την Tellas, την εταιρεία τηλεπικοινωνιών μέσω της οποίας η ΔΕΗ επιχείρησε την πρώτη είσοδό της στην αγορά τηλεπικοινωνιών το 2003, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει τότε τον σημαντικότερο τηλεπικοινωνιακό φορέα μετά τον ΟΤΕ στη χώρα. Το εγχείρημα δεν ευδοκίμησε και η ΔΕΗ το 2007 βγήκε από την αγορά πουλώντας το μερίδιό της στη Wind.

Σήμερα, η ΔΕΗ προετοιμάζεται για νέα είσοδο στις τηλεπικοινωνίες, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού. Σε πρώτη φάση, θα αξιοποιήσει τα 242.000 χλμ. δικτύου ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ για να «κουμπώσουν» πάνω τους οπτικές ίνες, και σε δεύτερη φάση αυτά θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G. 

Η εταιρεία δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμη τα πλάνα της για τον τομέα, βρίσκεται όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη σε συζητήσεις με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για την ενοικίαση χωρητικότητας οπτικών ινών. Φιλοδοξία της ΔΕΗ είναι να αναδειχθεί σε κύριο πανεθνικό πάροχο χονδρικής στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, προσφέροντας ταχύτητες σύνδεσης στο Ιντερνετ της τάξης των 1.000 Mpps. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή