ΑΝΑΛΥΣΗ

Αισιοδοξία για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Αισιοδοξία για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες υπερέβησαν τις προσδοκίες όπως φαίνεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις μεταξύ των υπεύθυνων προμηθειών και τους σχετικούς δείκτες (ΡΜΙ). Εξέπληξε η σημαντική βελτίωση που κατέγραψαν οι δείκτες υπεύθυνων προμηθειών για την Ευρωζώνη. Αντανακλούν τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της μετάδοσης της πανδημίας σε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες όπως η Γαλλία και μια σημαντική αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στον μεταποιητικό τομέα. 

Παράλληλα, όμως, χρειαζόταν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την παράδοση των παραγγελιών εν μέρει εξαιτίας της κυκλοφορια-
κής συμφόρησης. Το αποτέλεσμα ήταν να εμφανίζεται η μεταποίηση περισσότερο ενισχυμένη από όσο ήταν πραγματικά και ειδικότερα στη Γερμανία και στη Βρετανία.

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες ενδέχεται να εμφανίσουν νέα υποχώρηση τις επόμενες εβδομάδες, καθώς επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα και διακόπτεται η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Η καλή εικόνα του Δεκεμβρίου, πάντως, ενισχύει την πεποίθησή μας ότι μετά την άνοιξη η κατάσταση στην Ευρωζώνη εξελίσσεται ασυνήθιστα καλά.

Η εικόνα είναι ιδιαίτερα καλή στη Γαλλία όπου ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών ανέκαμψε τον Δεκέμβριο στις 49,6 μονάδες από τις 40,6 μονάδες στις οποίες βρισκόταν τον  Νοέμβριο. Ο τομέας των υπηρεσιών εμφανίζει ακόμη καλύτερη εικόνα με τον σχετικό δείκτη να φτάνει στις 49,2 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 38,8 στις οποίες βρισκόταν τον Νοέμβριο. Η Γαλλία είχε επιβάλει γενικευμένη αναστολή δραστηριότητας τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο άνοιξε τα καταστήματα πέραν των ειδών πρώτης ανάγκης. Επιπλέον, η Γαλλία εμφάνισε την πρώτη αύξηση της απασχόλησης έπειτα από μήνες.

Η Βρετανία, που προχώρησε πολύ περισσότερο όταν χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα στις αρχές του μήνα και επέτρεψε τη λειτουργία των μπαρ, των εστιατορίων και των ξενοδοχείων σε ορισμένες περιοχές, σημείωσε μικρότερη αύξηση του δείκτη ΡΜΙ του τομέα των υπηρεσιών. Σε σύγκριση, όμως, με τη Γαλλία που είχε πληγεί πάρα πολύ, η Βρετανία ανέκαμψε από υψηλότερο επίπεδο. Η επαναφορά των αυστηρότερων περιορισμών, όμως, σε ορισμένες περιοχές όπως το Λονδίνο και η επιδείνωση της αβεβαιότητας γύρω από το Brexit ίσως επηρέασαν την εικόνα του Δεκεμβρίου.

Η Γερμανία, επίσης, εξέπληξε με τη βελτίωσή της για τον τομέα των υπηρεσιών που είχε πληγεί ιδιαιτέρως. Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών στη Γερμανία σημείωσε άνοδο από τις 51,7 μονάδες τον Νοέμβριο στις 52,5 μονάδες τον Δεκέμβριο με τον επιμέρους δείκτη του τομέα των υπηρεσιών από τις 46,0 μονάδες στις 47,7 μονάδες. Σε αντίθεση με τη Γαλλία και τη Βρετανία, η Γερμανία επέβαλε ελαφρώς αυστηρότερους περιορισμούς τον Δεκέμβριο.

* Κορυφαίος οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Berenberg.