Παροχή στήριξης στον τραπεζικό τομέα από Ε.Ε.

Παροχή στήριξης στον τραπεζικό τομέα από Ε.Ε.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σχέδιο δράσης τεσσάρων σημείων για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), ως αποτέλεσμα της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται η στήριξη της Ε.Ε. στην ίδρυση εθνικών εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (national asset management companies), ευρύτερα γνωστών ως «κακών τραπεζών».

Η Επιτροπή, επιπλέον, εστιάζει στην περαιτέρω ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς για την αγοραπωλησία δανείων· στην εναρμόνιση της νομοθεσίας για την πτώχευση επιχειρήσεων και στην ανάκτηση χρεών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο· στη δυνατότητα προληπτικής παροχής στήριξης στον τραπεζικό τομέα, υπό τον όρο να είναι συμβατή με την Οδηγία περί Ανάκαμψης και Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων (BRRD) και το προσωρινό πλαίσιο της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις.

Σχετικά με τις «εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων», η αρμόδια επίτροπος Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, Μαρέιντ Μαγκίνες, δήλωσε ότι «αποτελούν πόλους συγκέντρωσης εξειδικευμένων γνώσεων και επιρροής επί της αγοράς». Αν τα κράτη-μέλη αποφασίσουν να κινηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως είπε, «η Επιτροπή είναι έτοιμη να τα βοηθήσει». «Σκοπεύουμε να αναπτύξουμε ένα διασυνοριακό δίκτυο εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στο επίπεδο της Ε.Ε.» ανέφερε, το οποίο δύναται να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών «κακών τραπεζών». Η Επιτροπή, σύμφωνα με την Ιρλανδή επίτροπο, είναι ανοιχτή στην ιδέα η προληπτική παροχή στήριξης προς τις τράπεζες να πάρει τη μορφή χρηματοδότησης της μεταβίβασης των ΜΕΔ στην «κακή τράπεζα» που θα ιδρυθεί.

Σχετικά με το ενωσιακό δίκτυο εθνικών «κακών τραπεζών», η Επιτροπή σημειώνει ότι «θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στους εθνικούς φορείς να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές, να επιβάλλουν πρότυπα δεδομένων και διαφάνειας και να συντονίζουν καλύτερα τις δράσεις τους». Το δίκτυο, επιπλέον, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον πανευρωπαϊκό κόμβο δεδομένων που προτείνεται να συσταθεί για την ενίσχυση της διαφάνειας της δευτερογενούς αγοράς δανείων. Ο κόμβος αυτός, σημειώνεται, θα επέτρεπε τον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ των «κακών τραπεζών», «με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους επενδυτές, τους οφειλέτες και τους διαχειριστές».

Στην εισαγωγική του παρέμβαση στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του σχεδίου, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, έδωσε έμφαση στην πρόοδο του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως προέκυψε από την προηγούμενη μεγάλη κρίση. «Στο τέλος του 2016, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούσαν το 5,2% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων στην Ε.Ε. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2019, ο δείκτης αυτός είχε φτάσει στο ιστορικό χαμηλό του 2,6%».

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι στον τραπεζικό τομέα. Και υπάρχει το περιθώριο να γίνει πιο ανθεκτικός […] Γνωρίζουμε από εμπειρία ότι η συσσώρευση μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να επιβραδύνει τον τραπεζικό δανεισμό και την οικονομική ανάπτυξη. Εχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για να το αποτρέψουμε αυτό – και το παράθυρο ευκαιρίας είναι τώρα».

Σχετικά με τις αγοραπωλησίες δανείων, η κ. Μαγκίνες δήλωσε ότι «δεν θέλουμε να ωθήσουμε καμία τράπεζα στη δευτερογενή αγορά αν προτιμά να εμπλακεί απευθείας με τους δανειολήπτες της». Ωστόσο, όπως ανέφερε, «μία βαθιά, διαφανής δευτερογενής αγορά, με υψηλή ρευστότητα, μπορεί να συμβάλει στη μείωση των ΜΕΔ, διατηρώντας ισχυρή την προστασία των δανειοληπτών». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή