Υπόθεση Folli Follie: Τα ΚΑΕ και η παναμέζικη εταιρεία

Υπόθεση Folli Follie: Τα ΚΑΕ και η παναμέζικη εταιρεία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο της έκθεσης της PwC βρίσκεται η εξαγορά της ΚΑΕ, της οποίας η Folli Follie απέκτησε το 52% από το 1999 έως το 2006. Επίσης, τον Οκτώβριο του 2007 πραγματοποιήθηκε η εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού της εταιρείας Elmec Sport μέσω της ΚΑΕ, η οποία πλήρωσε 28 εκατ. ευρώ περισσότερα συγκριτικά με το ποσό που είχε καταβάλει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της εν λόγω εταιρείας για να την εξαγοράσει μόλις πέντε μήνες νωρίτερα. Oπως αναφέρει η έκθεση της PwC, στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, «μια παράλληλη σύμβαση που δέσμευε τον αρχικό ιδιοκτήτη της Elmec Sport σε τακτοποίηση θεμάτων που αφορούσαν το κτίριο “Μινιόν”, κατά παράδοξο τρόπο, δεν μεταφέρεται στην αγοράστρια εταιρεία (ΚΑΕ), αλλά σε τρίτη εταιρεία με έδρα τον Παναμά».

Η τελευταία, όπως εκτιμά η ελεγκτική εταιρεία, ήταν συμφερόντων του Τζ. Κουτσολιούτσου, ενώ, στο πλαίσιο της παραπάνω σύμβασης, ο αρχικός πωλητής παρείχε και χρηματική εγγύηση ύψους 6 εκατ. ευρώ για την εκτέλεση των υποχρεώσεών του υπό τη μορφή δεσμευμένου τραπεζικού λογαριασμού. «Σε μετέπειτα επικοινωνίες που εντοπίσαμε, φαίνεται πως η σύμβαση αυτή τροποποιήθηκε, καθώς η παναμέζικη εταιρεία παραιτείται του ενός από τα δικαιώματα που είχε αναφορικά με τις εργασίες που θα έπρεπε να κάνει στο “Μινιόν” o αρχικός πωλητής», αναφέρει η έκθεση. Ως αποτέλεσμα, το δεσμευμένο ποσό μειώνεται στα 2 εκατ. ευρώ και θεματοφύλακας αυτού του ποσού ορίζεται ο Τζ. Κουτσολιούτσος, οπότε το ποσό των 2 εκατ. μεταφέρεται από τον προηγούμενο θεματοφύλακα σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας Lysithea Shipmanagement Ltd, που εκτιμάται πως ήταν συμφερόντων της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Κι αυτό, επειδή τα ετήσια έξοδά της χειρίζονταν η διευθύντρια Treasury & Financial Risk και ο κεντρικός ταμίας της FF.

«Σύμφωνα με επικοινωνίες που εντοπίστηκαν, το ποσό αυτό φαίνεται να εισπράττεται από τον Τζ. Κουτσολιούτσο ως θεματοφύλακα κάποια χρόνια αργότερα, καθώς οι εναπομείνασες δεσμεύσεις του αρχικού πωλητή της Elmec Sport δεν τηρήθηκαν. Το 2010 δημιουργήθηκε ο όμιλος Folli Follie Group κατόπιν συγχώνευσης των Folli Follie ΑΒΕΕ, ΚΑΕ και Elmec Sport, με την ΚΑΕ Α.Ε. να είναι η απορρoφούσα εταιρεία και να μετονομάζεται σε Folli Follie Group. Η αποτίμηση των τριών εταιρειών με σκοπό τον προσδιορισμό της σχέσης ανταλλαγής μετόχων βασίστηκε στις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του 2010. Ωστόσο, «οι οικονομικές καταστάσεις της FF ήταν ήδη παραποιημένες με εικονικές πωλήσεις και μη πραγματικά κέρδη από το 2001».

Ως αποτέλεσμα, η σχέση ανταλλαγής δεν υπήρξε δίκαιη και εύλογη για τους μετόχους μειοψηφίας της ΚΑΕ και της Elmec Sport, ενώ από αυτό ωφελήθηκε σημαντικά ο Δ. Κουτσολιούτσος ως μεγαλομέτοχος τότε της FFSA. Σε μετέπειτα στάδιο πραγματοποιήθηκε η εξαγορά της ΚΑΕ από την ελβετική Dufry σε δύο φάσεις, συναλλαγή που βασιζόταν σε μια συμφωνία μη ανταγωνισμού που προέβλεπε την καταβολή ποσού 28 εκατ. ευρώ στους κ. Κουτσολιούτσους ως βασικούς μετόχους της FF.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή