Πεσμένος 60% ο τζίρος της χριστουγεννιάτικης αγοράς φέτος

Πεσμένος 60% ο τζίρος της χριστουγεννιάτικης αγοράς φέτος

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειωμένος κατά περίπου 60% εκτιμάται ότι θα είναι φέτος σε σύγκριση με πέρυσι ο χριστουγεννιάτικος τζίρος, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο και το μοντέλο click away μέρος μόνο των απωλειών από τη μη κανονική λειτουργία των φυσικών καταστημάτων μπορούν να υποκαταστήσουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου, ο εορταστικός τζίρος αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ έναντι 3,5 δισ. ευρώ το 2019, γεγονός που σημαίνει ότι το λιανεμπόριο, ακόμη και όταν επαναλειτουργήσει κανονικά, θα είναι βαθιά λαβωμένο από αυτή τη νέα κρίση. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ήδη κατά τα χρόνια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης χάθηκε πολύτιμος τζίρος την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς προ 2009 αυτός κυμαινόταν περίπου στα επίπεδα των 6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου, η εφαρμογή του μοντέλου click away είχε ως συνέπεια να διασωθεί μέρος του τζίρου ακόμη και στην περίπτωση των πολύ μικρών εμπορικών επιχειρήσεων, από 5% έως και 20% των περυσινών ημερήσιων πωλήσεών τους. Υπολογίζεται δε πως περίπου τρεις στους δέκα καταναλωτές έκαναν αγορές αυτές τις ημέρες με αυτό τον τρόπο, προτιμώντας δηλαδή το click away από το να περιμένουν πότε θα παραδοθεί η παραγγελία τους από μια εταιρεία ταχυμεταφορών. Εκτός από τα προϊόντα τεχνολογίας, κλάδος που συγκαταλέγεται στους κερδισμένους όλης της χρονιάς, σημαντικό μέρος των πωλήσεων λόγω του click away φαίνεται ότι διέσωσε, έστω στο παρά πέντε, και ο κλάδος λιανικής πώλησης παιχνιδιών.

Το γεγονός, πάντως, ότι με το μοντέλο click away διασώθηκε ένα διόλου ευκαταφρόνητο μέρος των πωλήσεων φέρνει στο προσκήνιο αφενός την κριτική που ασκείται από την πλευρά του εμπορικού κόσμου για το ότι δεν εφαρμόστηκε αυτό το μοντέλο ήδη από την έναρξη του lockdown, όπως είχε συζητηθεί ήδη από τις αρχές του φθινοπώρου με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, και αφετέρου τι μέλλει γενέσθαι, καθώς όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει το λιανεμπόριο επ’ άπειρον με αυτό τον τρόπο. Στις προθέσεις των εμπόρων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να προτείνουν τη λειτουργία των φυσικών καταστημάτων τουλάχιστον στις περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο ή την καθολική επαναλειτουργία των καταστημάτων ακόμη και με πολύ αυστηρότερα μέτρα, ειδικά σε ό,τι αφορά τον μέγιστο αριθμό ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα ταυτόχρονα. Ας σημειωθεί, άλλωστε, ότι στις 11 Ιανουαρίου 2021 ξεκινούν τυπικά οι χειμερινές εκπτώσεις, περίοδο την οποία ο κλάδος σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να «χάσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή