Στις αρχές Ιανουαρίου οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο

Στις αρχές Ιανουαρίου οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές του νέου έτους αναμένεται να διεξαχθούν οι συζητήσεις με την επιτροπή λοιμωξιολόγων σε ό,τι αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημείωσε το πρωί της Τρίτης -στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ- ότι η συζήτηση στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της αγοράς αναμένεται να διεξαχθεί την άλλη εβδομάδα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τοποθέτησε επίσης τη σχετική συζήτηση για το λιανεμπόριο στις αρχές Ιανουαρίου. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε ότι εφόσον συνεχιστεί η πτωτική πορεία της πανδημίας, θα υπάρξει χαλάρωση κάποιων μέτρων, δίχως πάντως να διευκρινίσει αν αυτό θα γίνει από τις 8 Ιανουαρίου.

Μερικό άνοιγμα λιανεμπορίου αν το επιτρέψουν οι συνθήκες

Ο ίδιος εξήγησε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης διαθέτει σχέδιο και θα παρουσιάσει την πρότασή του βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και με τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής. Όπως τόνισε, αν όλα πάνε βάσει σχεδίου και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα υπάρξει μερική λειτουργία του λιανεμπορίου με κανόνες.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι βάσει των δεδομένων αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε να υπάρξει οριζόντιο μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου με κανόνες, ενώ συμπλήρωσε πως τα καταστήματα θα λειτουργούν έτσι κι αλλιώς με τη μέθοδο «παράδοση εκτός» (click away).

Πεσμένος 60% ο τζίρος της χριστουγεννιάτικης αγοράς φέτος

Ο χριστουγεννιάτικος τζίρος φέτος σε σύγκριση με πέρυσι εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένος κατά περίπου 60%, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο και το μοντέλο click away μπορούν να υποκαταστήσουν μόνο μέρος των απωλειών από τη μη κανονική λειτουργία των φυσικών καταστημάτων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου, ο εορταστικός τζίρος αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ έναντι 3,5 δισ. ευρώ το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή