Στο «ναρκοπέδιο» του υπουργείου Εργασίας ο Κωστής Χατζηδάκης

Στο «ναρκοπέδιο» του υπουργείου Εργασίας ο Κωστής Χατζηδάκης

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα πλέον «καυτά» χαρτοφυλάκια, αυτό του υπουργείου Εργασίας, καλείται να διαχειριστεί ο έμπειρος πολιτικός Κωστής Χατζηδάκης, έχοντας στο πλευρό του ως υφυπουργούς τον Πάνο Τσακλόγλου και τη Δόμνα Μιχαηλίδου. Η ομάδα ενισχύθηκε με την αναβάθμιση της Μαρίας Συρεγγέλα από τη θέση της γενικής γραμματέως Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, σε υφυπουργό με το ίδιο χαρτοφυλάκιο. 

Το χρόνιο πρόβλημα

Το νέο υπουργικό σχήμα θα κληθεί από την πρώτη κιόλας μέρα να ασχοληθεί με ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης, αυτό της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων που έχουν προκαλέσει έντονη κοινωνική αλλά και πολιτική δυσαρέσκεια.

Το σχέδιο για να ξεμπλοκάρουν οι πάνω από 300.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που «λιμνάζουν» εδώ και χρόνια στα συρτάρια του ΕΦΚΑ αλλά και η εύρυθμη λειτουργία του e-φορέα, που λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού παρουσιάζει σημαντικές… αρρυθμίες, αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα πεδία στενής συνεργασίας του νέου υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη με τον όχι και τόσο παλιό στο υπουργείο, υφυπουργό υπεύθυνο για την κοινωνική ασφάλιση Πάνο Τσακλόγλου αλλά και τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ. Βέβαια, ο κ. Τσακλόγλου έχει ήδη αναλάβει το δύσκολο εγχείρημα της μεταρρύθμισης των επικουρικών συντάξεων, με τη μετάβαση στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα για τους νέους ασφαλισμένους. Η μεταρρύθμιση θα ξεκινήσει το 2022, εκτιμάται όμως ότι ο σχετικός νόμος θα πρέπει να έχει ψηφιστεί εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους. Θα πρέπει μάλιστα να προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος όχι μόνο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, της αντιπολίτευσης και των φορέων, αλλά και εντός του κυβερνώντος κόμματος. 

Μεγάλο στοίχημα για τον κ. Χατζηδάκη είναι, επίσης, η «διάσωση της αγοράς εργασίας». Οι προβλέψεις για το 2021 είναι δυσοίωνες για το ύψος του ποσοστού ανεργίας, καθώς είναι συνυφασμένο και με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, όμως τα μέτρα που έλαβε όλο το προηγούμενο διάστημα το οικονομικό επιτελείο, με τη συμμετοχή και του απερχόμενου υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, και κυρίως η ρήτρα διατήρησης της απασχόλησης, φαίνεται πως για την ώρα δίνουν στον νέο υπουργό ένα χρονικό περιθώριο προκειμένου να σχεδιάσει την επόμενη μέρα. 

Δύσκολες παρεμβάσεις

Και βέβαια, ένα από τα πλέον δύσκολα έργα που καλείται να φέρει εις πέρας ο κ. Χατζηδάκης, είναι η νέα μεταρρύθμιση στα εργασιακά με αιχμή την προώθηση της ευελιξίας στον χρόνο αλλά και στον τόπο εργασίας. Μαζί με τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, πρόκειται για δύο μεγάλες παρεμβάσεις, εμβληματικές για την κυβέρνηση. Ειδικά δε, αυτή των εργασιακών αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία της βαρύτατα… τραυματισμένης αγοράς εργασίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Πεδίο αντιπαράθεσης εκτιμάται ότι θα αποτελέσει μία από τις βασικές παρεμβάσεις στην οργάνωση του χρόνου εργασίας, και συγκεκριμένα η εργασία έως και 10 ώρες την ημέρα, χωρίς να επηρεάζεται ο συνολικός αριθμός ωρών ετήσιας απασχόλησης και κατά συνέπεια το ύψος του μισθού.   
Αντιδράσεις αναμένονται και αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, όπως η προϋπόθεση απογραφής στο ήδη νομοθετημένο γενικό μητρώο για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, αλλά και η πρόβλεψη ηλεκτρονικής ψηφοφορίας κατά τη γενική συνέλευση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας. Αλλαγές επέρχονται και στην προειδοποίηση για απεργία, καθώς βάσει του σχεδιασμού θα πρέπει να αναφέρονται και τα αιτήματα και οι λόγοι που τα θεμελιώνουν, ενώ θα απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας.

Πρόκειται για δύσκολα θέματα, στα οποία καλείται ο νέος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης να βάλει την προσωπική του σφραγίδα, προκειμένου να θεσμοθετηθούν εντός των επόμενων μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή