SOS από χιλιάδες επιχειρήσεις σε Βρετανία, Ελβετία

SOS από χιλιάδες επιχειρήσεις σε Βρετανία, Ελβετία

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν η πανδημία μάς έδειξε πόσο κοινή είναι η μοίρα μας, το ίδιο ακριβώς φανερώνει και σε επίπεδο οικονομίας. Περί τις 250.000 μικρές επιχειρήσεις στη Βρετανία κινδυνεύουν με λουκέτο μέσα στο 2021, εάν δεν σπεύσει η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να τους παράσχει επιπλέον οικονομική ενίσχυση, ενώ στην Ελβετία εξαιτίας της παρατεταμένης καραντίνας, οι μισές επιχειρήσεις στη φιλοξενία και την εστίαση θα κλείσουν έως τον Μάρτιο. 

Ειδικότερα, ενώ φαίνεται πως επίκειται νέα ύφεση στη βρετανική οικονομία με σοβαρές συνέπειες και στην απασχόληση, η κατάσταση για τουλάχιστον 250.000 επιχειρήσεις είναι κακή. Την ανακοίνωση έκανε η Ομοσπονδία Μικρών Επιχειρήσεων, μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση των νέων κρουσμάτων, τον κίνδυνο να υπάρξει συμφόρηση στα νοσοκομεία και την απώλεια θέσεων εργασίας. 

Κατά τους επιχειρηματικούς κύκλους, τα 4,6 δισ. λίρες, που ανακοίνωσε στην αρχή της νέας καραντίνας ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, απέχουν από το να ανταποκριθούν σε όσα χρειάζονται οι εταιρείες. Ο δείκτης εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020 υποχώρησε σε επίπεδο ναδίρ, το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών. 

Μεταξύ των 1.400 εταιρειών, που συμμετείχαν στη σχετική έρευνα, ποσοστό λίγο κάτω του 5% αναμένει να παύσει να λειτουργεί, ενώ συνολικά στη χώρα υπάρχουν 5,9 εκατομμύρια μικρές επιχειρηματικές μονάδες. «Οι απώλειες που προκαλούν τα περιοριστικά μέτρα δεν καλύπτονται από τις παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρήσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μάικ Τσέρι. «Κινδυνεύουμε να χάσουμε χιλιάδες σημαντικές, εντελώς βιώσιμες μικρές εταιρείες στη χώρα, κάτι, που θα έχει σοβαρότατο αντίκτυπο σε ολόκληρες κοινότητες και στην καθημερινότητα των ανθρώπων».

Κακή εικόνα

Παράλληλα, στην Ελβετία, η οποία ανέκαθεν φαινόταν αλώβητη από οικονομικά χτυπήματα, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις του τομέα της εστίασης και των ξενοδοχείων κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Κι αυτό θα συμβεί, αν δεν λάβουν κρατική στήριξη για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τα μέτρα για την πανδημία, προειδοποίησε σήμερα το συνδικαλιστικό τους όργανο, η Ομοσπονδία GastroSuisse. Η ελβετική κυβέρνηση πιθανότατα θα παρατείνει αυτήν την εβδομάδα το κλείσιμο των μπαρ, των εστιατορίων και των χώρων ψυχαγωγίας, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ελπίζοντας πως θα περιορίσει τα κρούσματα. Η Ομοσπονδία, έχοντας ρωτήσει σχεδόν 4.000 ιδιοκτήτες εστιατορίων και ξενοδοχείων, εκτιμά ότι το 98% από αυτούς χρειάζεται κατεπειγόντως οικονομική στήριξη. «Απειλείται η ύπαρξή τους αν δεν λάβουν τώρα χρήματα», τόνισε ο πρόεδρος της GastroSuisse, Καζιμίρ Πλάτσερ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ).

Τον Οκτώβριο, όταν άρχισε να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η Ομοσπονδία προειδοποιούσε ότι κινδύνευαν να χαθούν 100.000 θέσεις εργασίας στον τομέα αυτόν. Τους δύο τελευταίους μήνες του έτους σχεδόν το 60% των επιχειρήσεων αναγκάστηκε να μειώσει το προσωπικό του, μετά τις απολύσεις της άνοιξης και δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και τρίτο κύμα απολύσεων. Από την πλευρά της η USAM, το συνδικάτο που εκπροσωπεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελβετία, ζήτησε από την κυβέρνηση να μην παρατείνει, ούτε να ενισχύσει τα μέτρα.

Η Ελβετία, τέλος, μια χώρα 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων, καταγράφει καθημερινά περίπου 4.000 κρούσματα κορωνοϊού. Την Παρασκευή τα κρούσματα ανέρχονταν συνολικά σε 476.000 και σε 7.545 οι θάνατοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή