Υποχρεωτικό χαρακτήρα λαμβάνει η τηλεργασία σε χώρες της Ευρώπης

Υποχρεωτικό χαρακτήρα λαμβάνει η τηλεργασία σε χώρες της Ευρώπης

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα κατά την οποία η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστεί εν μέρει υποχρεωτική η τηλεργασία, σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες το «οικιακό γραφείο» είναι ήδη ο κανόνας, ενώ, σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα, όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η Deutsche Welle. 

«Μου επιτρέπουν μόλις τέσσερις μέρες τηλεργασία και είμαι στα πρόθυρα παραίτησης», έγραψε κάποιος στο Τwitter. Αλλοι εκφράζουν την  αγανάκτησή τους για τους εργοδότες τους και τις πιέσεις που υφίστανται, προκειμένου να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο γραφείο παρά τον φόβο της μόλυνσης. Χιλιάδες εργαζόμενοι στη Γερμανία εκφράζονται εδώ και εβδομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αξιώνοντας να κατοχυρωθεί νομικά η τηλεργασία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το Civey για λογαριασμό του περιοδικού Spiegel, το 50% των πολιτών τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού χαρακτήρα της τηλεργασίας. 

Υπέρ της τηλεργασίας έχει ταχθεί αναφανδόν και ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ενώ ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου Φρανκ-Ούλριχ Μοντγκόμερι αξιώνει την επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται.
Εξάλλου, όλοι οι εργαζόμενοι στη Γαλλία ήδη από τις 14 Οκτωβρίου είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται στο σπίτι τους, εφόσον, βεβαίως, το επιτρέπει η φύση της δουλειάς τους. Λίγο αργότερα ακολούθησε και το Βέλγιο. Η υποχρεωτική τηλεργασία δεν απορρέει από τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης στον χώρο εργασίας, αλλά επιβλήθηκε για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΕ. Εξαιρέσεις ισχύουν στη Γαλλία για αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς, που χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό. Αυτοί μπορούν να εργάζονται για ορισμένες ώρες και στα γραφεία τους.  Στο Βέλγιο η μοναδική επιφύλαξη στην επιβολή τηλεργασίας έχει να κάνει με τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της επιχείρησης. Παρά τους σχετικούς περιορισμούς, όμως, ένα μεγάλο μέρος των Βέλγων συνεχίζει να πηγαίνει κανονικά στο γραφείο του. Η κυβέρνηση ξεκίνησε με εντατικούς, αιφνιδιαστικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις και επιβάλλει για τη μη συμμόρφωση υψηλότατα πρόστιμα έως και  48.000 ευρώ. 

Στη Σκωτία η εξ αποστάσεως εργασία ορίστηκε ως υποχρεωτική προ ημερών, ενώ στην Πορτογαλία ισχύει από την περασμένη εβδομάδα ο υποχρεωτικός χαρακτήρας, «όπου αυτό είναι δυνατόν», χωρίς να απαιτείται προηγουμένως σχετική συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Στην Ολλανδία και βάσει νόμου του 2016 για τις ευέλικτες μορφές εργασίας, ήδη προτού ξεσπάσει η πανδημία, πολλοί είχαν μπει σε καθεστώς τηλεργασίας. Ωστόσο, δεν είναι υποχρεωτική, εφόσον ο εργοδότης μπορεί να την απορρίψει, αρκεί να το αιτιολογήσει γραπτώς. 

Παρά ταύτα το ποσοστό των εργαζομένων εξ αποστάσεως είναι συγκριτικά υψηλό. Στην αρχή της πανδημίας το 45%-56% των εργαζομένων στην Ολλανδία είχε μεταθέσει τον χώρο εργασίας του στο σπίτι. Ακόμη και το καλοκαίρι το ποσοστό βρισκόταν στο 35%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή