ΑΝΑΛΥΣΗ

Ο Τζ. Πάουελ δεν θα κάνει δεύτερη φορά το ίδιο λάθος

Ο Τζ. Πάουελ δεν θα κάνει δεύτερη φορά το ίδιο λάθος

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) Τζερόμ Πάουελ διανύει ενδεχομένως το τελευταίο έτος της θητείας του, έχοντας αποφασίσει να μην υποπέσει στο σφάλμα που έκανε προ επτά ετών. Εκείνη την περίοδο διατελούσε ως ένας εκ των περιφερειακών προέδρων της τραπέζης και ήταν υπέρμαχος της αναδίπλωσης της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης. Η πολιτική αυτή οδήγησε στη δυσμενή απόφαση για μείωση της αγοράς τίτλων το 2013, η οποία μείωση προκάλεσε σοβαρούς κραδασμούς στη διεθνή αγορά. 

Η τετραετής θητεία του Τζερόμ Πάουελ λήγει τον Φεβρουάριο του 2022. Ενδεχομένως την εβδομάδα αυτή να φανεί πιο συγκρατημένος ως προς τη μείωση των μαζικών αγορών τίτλων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, παρά το γεγονός ότι οι προοπτικές της οικονομίας φαίνεται να βελτιώνονται χάρις στη μεγάλη αύξηση του προϋπολογισμού, η οποία αναμένεται από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Εκτιμάμε πως θα τονίσει ότι ο κίνδυνος να δράσει πολύ νωρίς η τράπεζα είναι σοβαρότερος από εκείνον του να δράσει με καθυστέρηση», δήλωσε ο Λου Κράνταλ, προϊστάμενος οικονομολόγος της Wrightson ICAP. Ο πρόεδρος της Fed θα δώσει συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται οι αρμόδιοι αξιωματούχοι να αποφασίσουν να διατηρήσουν εξαιρετικά χαλαρή τη νομισματική πολιτική για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Οπως απέδειξε το 2013, το να ληφθεί τη σωστή στιγμή η απόφαση για συγκράτηση του προγράμματος στήριξης της οικονομίας έχει ζωτική σημασία. Ο τότε πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, είχε επισημάνει τον Μάιο εκείνου του έτους πως θα μπορούσε η Oμοσπονδιακή Τράπεζα συντόμως να αρχίσει να ελέγχει την ποσοτική χαλάρωση, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, να υπάρξει μεγάλη αναταραχή και φυγή κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές και να ανασχεθεί η πορεία της αμερικανικής οικονομίας. 

Οι δηλώσεις Μπερνάνκι είχαν γίνει μόλις λίγες εβδομάδες μετά μια συνεδρίαση των μελών της αρμόδιας επιτροπής για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, στο πλαίσιο της οποίας ο Τζερόμ Πάουελ είχε εκφράσει την ελπίδα πως η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να περιορίζει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων τον Ιούνιο, σύμφωνα με αντίγραφο των πρακτικών αυτής της συγκέντρωσης. 

Ερευνα που διεξήγαγε την περασμένη εβδομάδα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων δείχνει ότι υπάρχει ευρεία απόκλιση απόψεων σχετικά με το πότε η Fed θα αρχίσει να συγκρατεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Το 35% αναμένει ότι αυτό θα αρχίσει το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ ένα ποσοστό λίγο υψηλότερο από το 25% το τοποθετεί κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021. Περίπου ένα άλλο 25% δεν το βλέπει να συμβαίνει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022 ή και μεταγενέστερα.

Πάντως, θα πρέπει να τονιστεί πως σήμερα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αγοράζει πολύ περισσότερα ομόλογα από ό,τι πριν από επτά χρόνια. Αυτήν τη στιγμή, συγκεκριμένα, αγοράζει τίτλους 120 δισ. δολαρίων τον μήνα –80 δισ. δολάρια από χρεόγραφα του Δημοσίου και 40 δισ. δολάρια από δανεισμό με υποθήκη– σε σύγκριση με τα 85 δισ. δολάρια τον μήνα προ επταετίας.

Το 2013, λοιπόν, η επιτροπή χάραξης πολιτικής δήλωνε ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα «έως ότου οι προοπτικές για την αγορά εργασίας βελτιωθούν σημαντικά σε ένα πλαίσιο σταθερότητας των τιμών». Τώρα διαμηνύει πως θα αγοράζει χρεόγραφα τουλάχιστον 120 δισ. δολαρίων κάθε μήνα, «έως ότου επιτευχθεί σημαντική περαιτέρω πρόοδος προς την επίτευξη των στόχων της μέγιστης απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών».