ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνταξη 384 ευρώ τον μήνα μέχρι την έκδοση της κανονικής

Σύνταξη 384 ευρώ τον μήνα μέχρι την έκδοση της κανονικής

Την καταβολή εθνικής σύνταξης εν είδει προσωρινής, που εκτιμάται ότι θα ανακουφίσει άμεσα περίπου 60.000 με 70.000 συνταξιούχους που περιμένουν για μήνες ή και χρόνια τη σύνταξή τους, αποφάσισε ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης. Αναγνωρίζοντας το τεράστιο κοινωνικό αλλά και πολιτικό πρόβλημα της καθυστέρησης στην έκδοση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αλλά και το γεγονός ότι χιλιάδες πολίτες μένουν για μήνες ή και χρόνια χωρίς κάποιο εισόδημα γιατί δεν δικαιούνται προσωρινή σύνταξη, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε ως προσωρινή λύση την καταβολή της εθνικής σύνταξης, ήτοι 384 ευρώ τον μήνα για 20 έτη ασφάλισης, που μειώνεται σταδιακά για να φθάσει τα 345 ευρώ για τη 15ετία, για όσους μήνες καθυστερεί η έκδοση της οριστικής απόφασης. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ANT1, οι συνταξιούχοι θα λάβουν και αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι λαμβάνουν σήμερα προσωρινή σύνταξη θα εξακολουθήσουν να τη λαμβάνουν. Το μέτρο θα ισχύσει για όσους δεν λαμβάνουν προσωρινή, ακόμη και αν έχουν υποβάλει τη σχετική αίτηση. Μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης, εκτιμάται ότι απαιτείται χρονικό διάστημα περίπου 2 μηνών προκειμένου ο e-ΕΦΚΑ να προσαρμόσει το πληροφοριακό του σύστημα. 

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πληρούνται στο πρόσωπο του υποψήφιου συνταξιούχου τα δύο βασικά κριτήρια θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος: όριο ηλικίας και απαραίτητος χρόνος ασφάλισης. Ετσι, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, για να λάβει κάποιος υποψήφιος συνταξιούχους την εθνική σύνταξη εκ των προτέρων, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει είτε το 62ο έτος ηλικίας είτε προφανώς να έχει 15 έτη ασφάλισης. Τη νέα προσωρινή εθνική σύνταξη θα δικαιούνται βέβαια και όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για σύνταξη αναπηρίας, για τους οποίους μάλιστα ο νόμος προβλέπει εθνική στο ύψος των 384 ευρώ, ανεξάρτητα από την 20ετία. Εφόσον, όταν εξεταστεί η αίτηση, διαπιστωθεί ότι ο δικαιούχος δεν πληροί τις προϋποθέσεις ασφάλισης, τα ποσά θα θεωρούνται αχρεωστήτως καταβληθέντα και θα πρέπει να αναζητηθούν στη συνέχεια από τον e-ΕΦΚΑ.

Αν η αίτηση για κύρια σύνταξη του ασφαλισμένου με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης έχει υποβληθεί πριν από 10 μήνες, με την εφαρμογή του μέτρου θα του καταβληθούν 3.840 ευρώ αναδρομικά. Κάθε επόμενο μήνα θα καταβάλλεται έναντι το ποσό των 384 ευρώ. «Δεν λύνεται το πρόβλημα αλλά είναι μια ανακούφιση», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης. Και γνωστοποίησε ότι σχετική εντολή έχει δοθεί στον e-ΕΦΚΑ, ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα, ακόμα και εντός διμήνου, να εφαρμοστεί το μέτρο. Παράλληλα, θα δουλεύουν όλα τα άλλα μέτρα για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης, αφού επεσήμανε ως σημαντικό το έργο του προηγούμενου υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση αλλά και της διοίκησης του φορέα, τονίζοντας ότι το 2020 αυξήθηκε ο ρυθμός χορήγησης των συντάξεων κατά 31% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα της καθυστέρησης στην έκδοση των συντάξεων είναι μεγάλο και σημαντικό και ανακοίνωσε ότι άμεσα η νέα ομάδα έργου με επικεφαλής Project Manager τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, θα προτείνει και θα επεξεργαστεί επιπλέον μέτρα επίσπευσης της έκδοσης των συντάξεων.