Φόβοι για «λουκέτο» στο 50% των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο

Φόβοι για «λουκέτο» στο 50% των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία στις δύο επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης φοβάται ότι θα βάλει «λουκέτο» το επόμενο εξάμηνο, καθώς παραμένουν κλειστές για τρεις συνεχείς μήνες. 

Την παραπάνω εκτίμηση έδωσε χθες, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος ταυτόχρονα είναι και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ). 

Σύμφωνα εξάλλου με τον ίδιο, το 95% των επιχειρήσεων του κλάδου κατέγραψε μείωση του τζίρου το 2020, η οποία μεσοσταθμικά ήταν 56,3%. 

Επιπλέον, 75% των επιχειρήσεων του κλάδου έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας, κάτι που σε απόλυτα νούμερα σημαίνει ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας με τις θέσεις αυτές να είναι εξαιρετικά επισφαλείς.

Περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, 2 στις 10 έχουν ταμειακά διαθέσιμα για όχι περισσότερο από ένα μήνα, ενώ για το 16% των επιχειρήσεων εστίασης τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για δύο μήνες.

Η κατάσταση κάθε άλλο παρά ρόδινη είναι και για τους υπόλοιπους κλάδους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, 8 στις 10 επιχειρήσεις κατέγραψαν μείωση του τζίρου τους το 2020. 

Για αυτές τις επιχειρήσεις ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου ήταν 48,8%. Μία στις δύο πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει κάποιου είδους ληξιπρόθεσμη οφειλή (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές, τράπεζες). 

Αντίστοιχα, μία στις δύο επιχειρήσεις φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της το επόμενο διάστημα. Οι μισές επιχειρήσεις έχουν ρευστότητα (ταμειακά διαθέσιμα) για όχι παραπάνω από ένα μήνα. Μάλιστα, μία στις τέσσερις δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα. 

Με βάση αυτά, σχεδόν έξι στις δέκα πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκφράζουν φόβους ότι θα κλείσουν το επόμενο διάστημα. Επιπλέον, τέσσερις στις δέκα φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν το επόμενο εξάμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή