Οι καθυστερήσεις στα εμβόλια κοστίζουν 100 δισ. στην Ε.Ε.

Οι καθυστερήσεις στα εμβόλια κοστίζουν 100 δισ. στην Ε.Ε.

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καθυστερήσεις στη διανομή των εμβολίων αναμένεται να έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην Ε.Ε., με το κόστος να εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει στα 100 δισ. ευρώ. Οπως επισημαίνει το Bloomberg σε σχετικό δημοσίευμά του, η Ε.Ε. αντιμετωπίζει δαπάνη πολλών δισ. ευρώ εξαιτίας της αργής και χαοτικής διαδικασίας διανομής των εμβολίων σε σύγκριση με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. 
Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στις χώρες της Ε.Ε. έχουν ως συνέπεια η οικονομία της Ενωσης να λειτουργεί περίπου στο 95% του επιπέδου πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, γεγονός που μεταφράζεται, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg Economics, σε απώλειες παραγωγής που ενδέχεται να φθάσουν σε κόστος τα 12 δισ. ευρώ ανά εβδομάδα. 

Επιπλέον, σε σύγκριση με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, η Ενωση είναι αρκετά πίσω σε εμβολιασμούς, τους οποίους πραγματοποιεί με πιο αργό ρυθμό. Μέχρι να καταφέρει να φθάσει τις υπόλοιπες χώρες, η Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να διατηρήσει τα περιοριστικά μέτρα ακόμη και εάν άλλες μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες επιστρέψουν σε μία κανονικότητα. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι καθυστερήσεις ενός ή δύο μηνών θα ισοδυναμούσαν με ένα κόστος 50-100 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό καταδεικνύει και το τεράστιο ζήτημα που αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση η Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε μία αντιπαράθεση με τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων. Αυτή μάλιστα η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα να θέσει η Ε.Ε. σε εφαρμογή μηχανισμό που θα ελέγχει τις εξαγωγές των εμβολίων για την COVID-19, κάνοντας έπειτα από λίγο πίσω, ύστερα και από τη σφοδρή αντίδραση της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Κάθε εβδομάδα που παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα επειδή ο πληθυσμός δεν έχει εμβολιαστεί, σημαίνει σημαντικό οικονομικό κόστος», επεσήμανε χαρακτηριστικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο διευθυντής του think tank Βruegel, με έδρα τις Βρυξέλλες, Γκούντραμ Βολφ. «Το κόστος αυτό είναι αρκετά υψηλότερο σε σχέση με εκείνο των εμβολίων», πρόσθεσε ο ίδιος. Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει χορηγήσει μόλις 3 δόσεις ανά 100 άτομα, παραμένοντας αρκετά πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει χορηγήσει 15 και τις ΗΠΑ με 10, σύμφωνα με το Bloomberg Vaccine Tracker.

Στο μεταξύ, οι μεταλλάξεις που παρουσιάζει ο ιός έχουν υποχρεώσει τις κυβερνήσεις των χωρών να επεκτείνουν τα περιοριστικά μέτρα, γεγονός που πλήττει την οικονομία τους. Από την πλευρά της, η Ε.Ε. προβλέπει πως θα αυξηθούν οι δόσεις που θα παραλάβει κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να σχεδιάζει τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού έως το καλοκαίρι. Εάν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, τότε οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών θα έχουν τη δυνατότητα να άρουν πολλούς από τους περιορισμούς, επιτρέποντας το άνοιγμα των καταστημάτων και των χώρων εστίασης. Παράλληλα, θα διευκολυνθεί και η τουριστική κίνηση. 

Ωστόσο, η Allianz SE εκτιμά ότι οι χώρες της Ε.Ε. είναι πέντε εβδομάδες πίσω όσον αφορά την επίτευξη αυτού του στόχου, και οι εμβολιασμοί πρέπει να επιταχυνθούν τουλάχιστον κατά έξι φορές. Στην οικονομία των εμβολίων υπάρχει μόνο ασπρόμαυρη εικόνα: οι οικονομίες που τερματίζουν πρώτες τον αγώνα θα ανταμειφθούν με ισχυρά θετικά αποτελέσματα τα οποία υπερβαίνουν την κατανάλωση και την επενδυτική δραστηριότητα το δεύτερο εξάμηνο του 2021», ανέφεραν οικονομολόγοι στο πλαίσιο σχετικής έρευνας. 

Χώρες του Νότου όπως η Ισπανία και η Ιταλία που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την επέλαση της πανδημίας θα υποφέρουν αρκετά εάν αυτές οι καθυστερήσεις επηρεάσουν τον τουρισμό. Οπως ανέφερε ο Ρέινχαρντ Κλουζ, οικονομολόγος στην UBS Group, ακόμη και ένα μερικό άνοιγμα της αγοράς κατά τη διάρκεια των πασχαλινών διακοπών στις αρχές Απριλίου, θα μπορούσε να αποφέρει κάποια έσοδα. «Με τον αργό ρυθμό διεξαγωγής των εμβολιασμών, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν θα έχουμε καλή πασχαλινή σεζόν» δήλωσε, προσθέτοντας ότι στον αέρα βρίσκεται και η τουριστική σεζόν του καλοκαιριού, καθώς όσοι κλείσουν τις διακοπές τους την άνοιξη, μπορεί να επιλέξουν τελικά να μείνουν κοντά στον τόπο διαμονής τους για άλλον έναν χρόνο.

Στο μεταξύ, το Bloomberg τονίζει ότι η Ε.Ε. μπορεί να φθάσει τους ρυθμούς εμβολιασμών των άλλων χωρών, ωστόσο, προειδοποιεί ότι όλες θα μπορούσαν να βυθιστούν ξανά σε κρίση, σε περίπτωση για παράδειγμα που τα διαθέσιμα στην αγορά εμβόλια δεν φανούν αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. «Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί η Ε.Ε. στον ρυθμό των επόμενων εβδομάδων και μηνών όσον αφορά τους εμβολιασμούς, οι ανησυχίες θα αυξάνονται σε καθημερινή βάση», επεσήμανε ο κ. Κλουζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή