Η νέα αποστολή του «Σούπερ Μάριο»

Η νέα αποστολή του «Σούπερ Μάριο»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κύριος «θα κάνω οτιδήποτε χρειαστεί» επέστρεψε. Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα ζήτησε από τον Μάριο Ντράγκι να σχηματίσει νέα κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας. Η επιλογή του τέως προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει σημασία τόση, ώστε να ξεπερνά τα σύνορα της Ιταλίας. Η αξιοπιστία και οι δεξιότητές του μπορούν να διασφαλίσουν ότι 209 δισ. ευρώ σε κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα οποία προορίζονται για να στηρίξουν την ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας, θα δαπανώνται με σύνεση.

Ως πρωθυπουργός ο Μάριο Ντράγκι θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση του έργου, που θα αναλάβει το Ταμείο Ανάκαμψης από την πανδημία με πόρους 750 δισ. ευρώ. Τα κονδύλια θα προέρχονται από δανεισμό και επιχορηγήσεις χρηματοδοτούμενες από ομόλογα με αμοιβαίες εγγυήσεις. Το σχέδιο για το Ταμείο βρίσκεται τόσο κοντά στην υλοποίησή του όσο και η ιστορική απόφαση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Αλεξάντερ Χάμιλτον, να μετατρέψει το μεμονωμένο χρέος των επαναστατημένων αποικιών σε υποχρεώσεις του ομοσπονδιακού κράτους.

Εντούτοις, υπό τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε η Ιταλία αποπειράθηκε να καταρτίσει ένα λεπτομερές σχέδιο για το πώς ακριβώς πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια της Ε.Ε. για να καταστήσει τη χώρα πιο «πράσινη», πιο ψηφιακά προηγμένη και πιο ανταγωνιστική. Αυτό πυροδότησε συγκρούσεις στους κόλπους του κυβερνώντος κεντροαριστερού συνασπισμού, υποχρεώνοντας τον Κόντε να παραιτηθεί την περασμένη εβδομάδα. Μετά μία εβδομάδα άκαρπων διαβουλεύσεων για να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση πλειοψηφίας, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα αντέδρασε άμεσα, καλώντας τον μη εκλεγμένο ήρωα της κρίσης του δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης, τον Μάριο Ντράγκι.

Διαβάστε επίσης: Ράλι στην αγορά ομολόγων πυροδότησε ο «Σούπερ Μάριο»

Είναι καίριας σημασίας η ανάκαμψη της Ιταλίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ε.Ε., η οποία το 2020 συρρικνώθηκε σχεδόν 9%. Το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος της είναι πιθανό να αυξηθεί στο 170% του ΑΕΠ λόγω κορωνοϊού. Ο Ντράγκι στο τιμόνι της επόμενης κυβέρνησης της Ιταλίας θα καθησύχαζε τους επενδυτές και τους εταίρους της Ε.Ε. Εδειξε πως είναι ικανός να αντιμετωπίσει με επιτυχία προβλήματα, διασώζοντας το ευρώ το 2012 και εφαρμόζοντας ρεαλιστικά αλλά και καινοτόμα μέτρα. Είναι ο καλύτερα εξοπλισμένος για να βγάλει το προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης από την κρίση. Πάντως, δεν παύει να χρειάζεται ευρεία στήριξη  από το απείθαρχο Κοινοβούλιο της Ιταλίας, κάτι μη δεδομένο. Το αντισυστημικό «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» διαθέτει τη μεγαλύτερη δύναμη εντός του Κοινοβουλίου, ενώ θεωρεί το κάποτε στέλεχος της Goldman Sachs  εχθρό του και ίσως δεν το στηρίξει.

Πάντως, εάν ο Μάριο Ντράγκι υπερβεί τις εσωτερικές πολιτικές διενέξεις, τοποθετώντας την Ιταλία σε μία σταθερή πορεία εξόδου από την κρίση και επιβλέποντας αποτελεσματικά τη διάθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, θα μπορούσε να σώσει το ευρωπαϊκό πείραμα για δεύτερη φορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή