Τα κριτήρια για το επίδομα των 400 ευρώ σε επιστήμονες

Τα κριτήρια για το επίδομα των 400 ευρώ σε επιστήμονες

2' 46" χρόνος ανάγνωσης

Εως τις 15 Φεβρουαρίου θα παραμείνει ανοικτή η πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για την υποβολή δηλώσεων αναφορικά με την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 400 ευρώ, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, σε δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς. Η σχετική υπουργική απόφαση υπεγράφη την Παρασκευή από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεζυρόπουλο και προβλέπει τρεις διαφορετικές «ομάδες» δικαιούχων.

Αναλυτικά, η ΚΥΑ καθορίζει συγκεκριμένα κριτήρια για τους δικαιούχους, θέτοντας ως όριο-κόφτη το οικογενειακό εισόδημα ύψους 30.000 ευρώ, αλλά και τη μείωση του κύκλου εργασιών ή των ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον κατά 20% την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020. 

Αφορά ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ αλλά και τους οικονομολόγους και γεωτεχνικούς που ασφαλίζονται στον e-EΦKA και οι οποίοι επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού κατά το 2020. Πρόκειται ειδικότερα για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες με τους ακόλουθους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ):

6910: Νομικές δραστηριότητες.
7111: Αρχιτέκτονες.
7112: Μηχανικοί και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών.
8621: Γενικά ιατρικά επαγγέλματα.
8622: Ειδικά ιατρικά επαγγέλματα.
8623: Οδοντιατρικά επαγγέλματα.
7500: Κτηνίατροι.
6920: Δραστηριότητες λογιστικής και παροχή φορολογικών συμβουλών.
7022: Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης.

Να σημειωθεί ότι με επιστολή του προς τον κ. Χατζηδάκη ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός ζητεί διεύρυνση της λίστας, καθώς πληθώρα μηχανικών έχουν δηλωμένους ως κύριους ή δευτερεύοντες ΚΑΔ (με τα μεγαλύτερα έσοδα) άλλες δραστηριότητες μηχανικών εκτός αυτών των δύο που προβλέπονται στην ΚΥΑ. Στην επιστολή τονίζεται ότι αντίστοιχη παράλειψη του ΥΠΟΙΚ στην έναρξη της πανδημίας διορθώθηκε άμεσα.

Οσον αφορά τους δικαιούχους, η ΚΥΑ προβλέπει ότι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα ελεύθεροι επαγγελματίες – επιστήμονες που έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος έως 31 Δεκεμβρίου 2016, εφόσον αφενός εμφανίζουν μείωση του κύκλου εργασιών ή των ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον 20% την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020, αφετέρου το οικογενειακό τους εισόδημα για το 2020 δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ. Αυτό μάλιστα θα πρέπει να επαληθευθεί από τη φορολογική δήλωση του έτους, όταν υποβληθεί.

Η δεύτερη ομάδα δικαιούχων είναι οι νέοι αυτοαπασχολούμενοι – επιστήμονες, που έκαναν έναρξη επαγγέλματος μετά την 1η Ιανουαρίου 2017. Για αυτούς, βάσει της ΚΥΑ, δεν ισχύει το κριτήριο μείωσης του τζίρου. Προσοχή όμως. Το «κατώφλι» των 30.000 ευρώ για το οικογενειακό εισόδημα ισχύει κανονικά. 

Τέλος, τρίτη ομάδα δικαιούχων είναι οι ασκούμενοι δικηγόροι που έχουν ασφαλιστεί μετά την 1.1.2017. Για αυτούς δεν ισχύει κανένα εισοδηματικό κριτήριο και θα λάβουν στο σύνολό τους, εφόσον υποβάλουν τη σχετική αίτηση, το έκτακτο βοήθημα των 400 ευρώ. 

Η αίτηση

Για τη λήψη της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση – αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» κατά την περίοδο 5-15 Φεβρουαρίου 2021. Για να γίνει αυτή αποδεκτή θα πρέπει πρώτα οι δυνητικά δικαιούχοι να έχουν υποβάλει δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Τα στοιχεία που δηλώνονται στις υπεύθυνες δηλώσεις θα διασταυρώνονται με τα αντίστοιχα διαθέσιμα στις πλατφόρμες του συστήματος «Εργάνη», της ΑΑΔΕ και του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της ενίσχυσης.

Το αρχείο με την αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων που θα προκύψει, θα διαβιβαστεί κατόπιν στον ΟΑΕΔ, ο οποίος και θα αναλάβει τη διαδικασία πληρωμής της οικονομικής ενίσχυσης. Βάσει των υπολογισμών του υπουργείου Εργασίας, οι πρώτες πληρωμές υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Μαρτίου.

Το σχετικό κονδύλι είναι ύψους 40 εκατ. ευρώ και θα προέλθει από τον ειδικό λογαριασμό ανεργίας υπέρ των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων (που προβλέπεται στον ν. 3986/2011).