Στις συμπληγάδες μεταλλάξεων και εμβολιασμού η ευρωπαϊκή ανάκαμψη

Στις συμπληγάδες μεταλλάξεων και εμβολιασμού η ευρωπαϊκή ανάκαμψη

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αργή διανομή των εμβολίων στην Ευρώπη σημαίνει ότι η οικονομική της ανάκαμψη μπορεί να υστερήσει έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ασίας, εκτός εάν τις ερχόμενες εβδομάδες επιτύχει να επαναφέρει το πρόγραμμά της στον αρχικό σχεδιασμό. Τον προηγούμενο μήνα το ΔΝΤ διαμήνυσε πως η Κίνα θα σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη, ενώ προέβλεψε πως οι οικονομίες των ΗΠΑ αλλά και της Ιαπωνίας θα επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα έως το τέλος του χρόνου. Την ίδια στιγμή, ανέφερε πως η Ευρωζώνη δεν θα ανακάμψει έως το επόμενο έτος. 

Παρότι λοιπόν η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει στόχο να προωθήσει ένα πακέτο ύψους 1,9 τρισ. δολ. για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, η Ε.Ε. ακόμη διαπραγματεύεται για να δει ποια σχέδια θα λάβουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ. Οι δε καθυστερήσεις που σημειώνονται κατά τη διανομή των εμβολίων στην Ε.Ε. αλλά και οι ανησυχίες που εκφράζονται σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοιού, δεν βοηθούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να άρουν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για τη συγκράτηση της πανδημίας. «Παραμένει ένας αγώνας μεταξύ των μεταλλάξεων του κορωνοϊού και των εμβολιασμών. 

Η Ευρωζώνη έχει μείνει πίσω όσον αφορά τους εμβολιασμούς, αυτό είναι σίγουρο», επεσήμανε η Σίλβεν Μπρόγερ, επικεφαλής οικονομολόγος στην περιοχή ΕΜΕΑ στη S&P Global Ratings. 

Tα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα προγραμματίζεται να διαρ-κέσουν και τον Μάρτιο αλλά και μετά. Γερμανική έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη έδειξε ότι οι επιχειρήσεις της μεγαλύτερης οικονομίας της Ε.Ε. αναμένουν ότι κάποιου είδους περιοριστικά μέτρα θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν χώρα έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, εάν η ανάκαμψη στην Ευρώπη καθυστερήσει, ελλοχεύει τότε ο κίνδυνος να παρουσιαστούν ζημίες στην ευρωπαϊκή οικονομία μακροπρόθεσμα. Μεγάλη ανησυχία αποτελεί ο αριθμός των μακροχρόνια νέων ανέργων, ο οποίος είχε αρχίσει να βελτιώνεται τα τελευταία χρόνια μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. «Η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί να αναιρέσει την πρόοδο που έγινε την τελευταία δεκαετία: όσοι χαράσσουν πολιτική, πρέπει να δράσουν ώστε να αποτρέψουν τις καταστροφικές συνέπειες που θα φέρει στους νέους η ανεργία», επεσήμανε ο Γκούντραμ Γουόλφ, του ευρωπαϊκού think tank Bruegel. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Bruegel, η ανεργία στις χώρες της Ε.Ε. για νέους εργαζομένους από 15-24 ετών αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2020 στο 16,9% από 14,9% την ίδια περίοδο τη χρονιά που προηγήθηκε. 

Επίσης, η ανεργία σε εργαζομένους ηλικίας 55-64 ετών υποχώρησε ελάχιστα στο 4,8% από 5,1% το ίδιο διάστημα το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή