Δεύτερος γύρος διαγωνισμών για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Δεύτερος γύρος διαγωνισμών για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ανακοίνωσε πως ο διαγωνισμός για την πώληση 332 στρεμμάτων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που διενεργήθηκε χθες ηλεκτρονικά ήταν άγονος, αφού «δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον συμμετοχής». Εξέλιξη, που η αγορά αποδίδει στο πολύ υψηλό ελάχιστο τίμημα που ζητήθηκε, των 55 εκατ. ευρώ. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο ειδικός διαχειριστής, που πωλεί ανάλογη γειτονική έκταση των ναυπηγείων, κήρυξε άγονη και τη δική του διαδικασία.

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά βρίσκονται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης προκειμένου το Δημόσιο να ανακτήσει παράνομες κρατικές επιδοτήσεις που, μαζί με τις προσαυξήσεις, κινούνται στα επίπεδα των 700 εκατ. Εχουν βγει προς πώληση σε δύο διακριτούς διαγωνισμούς: ο ένας διενεργείται από τον ειδικό διαχειριστή που έχει τοποθετήσει το Δημόσιο. Ο εν λόγω διαγωνισμός ήταν άγονος καθώς υποβλήθηκε μόνο μία ανταγωνιστική προσφορά, από την Pyletech, ύψους 15,1 εκατ., που κρίθηκε χαμηλή από τη γενική συνέλευση των πιστωτών (δηλ. κυρίως το Δημόσιο), που συγκάλεσε ο ειδικός διαχειριστής. Ο δεύτερος διαγωνισμός είναι αυτός που διενεργήθηκε χθες από την ΕΤΑΔ και αφορά τα υπόλοιπα γειτνιάζοντα στρέμματα, που περιλαμβάνουν και την κτιστή δεξαμενή 5.

Τώρα ο ειδικός διαχειριστής πρέπει να προκηρύξει νέο διαγωνισμό για το δικό του τμήμα των ναυπηγείων, όπως και η ΕΤΑΔ. Στην ανακοίνωση της ΕΤΑΔ χθες αναφέρεται ότι «η εταιρεία, με βάση και τις εξελίξεις στο όμορο ακίνητο της “Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.” υπό ειδική διαχείριση, θα συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα και θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για τις επόμενες ενέργειές της, πάντοτε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βέλτιστη αξιοποίηση του ακινήτου της».

Το μοντέλο μέσω των οποίων επιχειρείται να εκποιηθούν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά εκτιμάται πως θα χρειαστεί δύο με τρεις μήνες ακόμη, παρά το γεγονός πως το υπουργείο Οικονομικών έχει μέχρι στιγμής καταβάλει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να ωριμάσει και να κλείσει τις δύο διαδικασίες και, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει να επισπεύδει τη διαδικασία θεραπεύοντας τα προβλήματα που ανέκυψαν, με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Για να μπορέσουν να γίνουν οι δύο νέοι διαγωνισμοί όμως, χρειάζεται να νομοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών, που είναι και το επισπεύδον υπουργείο, για παράταση της διάρκειας της ειδικής διαχείρισης. Κάτι το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο. Πολλοί εκτιμούν πως η χαμηλή προσφορά που υποβλήθηκε στον ειδικό διαχειριστή νωρίτερα φέτος, τα 15,1 εκατομμύρια, ήταν αποτέλεσμα του υψηλού ελάχιστου τιμήματος που έθεσε η ΕΤΑΔ. Το Δημόσιο φέρεται να θεωρεί εύλογο ένα τίμημα της τάξης των 70-80 εκατ. και για τα δύο κομμάτια των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, εξηγούν καλά πληροφορημένες πηγές.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως όποιος αποκτήσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα χρειαστεί να καταβάλει και επιπλέον κεφάλαια της τάξης των 10 εκατ. για την τακτοποίηση αυθαιρέτων και την εκμίσθωση αιγιαλού και άλλων εξόδων. Για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει, χωρίς όμως να μεταφραστεί σε ανταγωνιστική πρόταση στον διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή, και η ONEX που επιχειρεί να αποκτήσει μέσω του πτωχευτικού δικαίου τα ανταγωνιστικά Ναυπηγεία της Ελευσίνας, αναλαμβάνοντας ρυθμισμένες υποχρεώσεις της τάξης περίπου των 270 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή