Δωδεκάχρονος Νοτιοκορεάτης στα βήματα του Γουόρεν Μπάφετ

Δωδεκάχρονος Νοτιοκορεάτης στα βήματα του Γουόρεν Μπάφετ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα χνάρια του μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ ακολουθεί ο 12χρονος Νοτιοκορεάτης Kwon Joon, ο οποίος από πολύ μικρός συνήθιζε να παρακολουθεί και να μελετά τα νέα των επιχειρήσεων και των αγορών. Παρά το νεαρόν της ηλικίας του, το σχέδιό του να γίνει στο μέλλον δισεκατομμυριούχος του μεγέθους του Γουόρεν Μπάφετ μπορεί και να μην απέχει από την πραγματικότητα, αφού κατάφερε να βγει κερδισμένος κατά 43% από ένα χόμπι που ξεκίνησε μόλις πέρυσι: την αγορά μετοχών. 

Οπως αναφέρει το Reuters, o Kwon Joon ζήτησε από τη μητέρα του τον περασμένο Απρίλιο να ανοίξει λογαριασμό με 25 εκατ. γουάν, ήτοι 22.400 δολ., τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία ο νοτιοκορεατικός δείκτης Kospi άρχισε να ανακάμπτει από τη μεγαλύτερη πτώση που είχε καταγράψει την τελευταία δεκαετία. «Είπα στους γονείς μου να προχωρήσουμε στο άνοιγμα του λογαριασμού, διότι πίστεψα έναν ειδικό που άκουσα στην τηλεόραση, ο οποίος έλεγε πως αυτή είναι μία ευκαιρία η οποία εμφανίζεται μία φορά στα 10 χρόνια», ανέφερε ο 12χρονος στο Reuters. «Πρότυπό μου είναι ο Γουόρεν Μπάφετ», πρόσθεσε κάνοντας αναφορά στον Αμερικανό επενδυτή-δισεκατομμυριούχο. «Αντί να επικεντρώνομαι σε βραχυπρόθεσμες ημερήσιες συναλλαγές, προτιμώ να διατηρήσω την επένδυσή μου για 10 με 20 χρόνια, ευελπιστώντας να μεγιστοποιήσω μακροπρόθεσμα τις αποδόσεις μου», εξήγησε ο ίδιος. 

Οπως αναφέρει το Reuters, οι περισσότεροι επενδυτές είναι έφηβοι ή ίσως και νεότεροι και διαπραγματεύονται τα 2/3 της αξίας των μετοχών της χώρας σε σύγκριση με λιγότερο από το 50% που ίσχυε το 2019. Αυτή η τάση έχει αρχίσει να παρουσιάζει ανοδική πορεία, καθώς οι αγορές προσελκύουν τους γονείς οι οποίοι εμφανίζονται απογοητευμένοι τόσο από το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας όσο και από το γεγονός ότι πλέον οι millennials εργάζονται από το σπίτι. «Αναρωτιέμαι εάν αυτή την στιγμή η απόκτηση πτυχίου από κάποιο πανεπιστήμιο θα ήταν τόσο σημαντική», επισημαίνει στο Reuters η μητέρα του Kwon Joon, Lee Eun-joo, η οποία τον ενθαρρύνει να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις και να ακολουθήσει το όνειρό του. «Επειδή ζούμε σε έναν διαφορετικό κόσμο τώρα, θα ήταν προτιμότερο να γίνουμε μοναδικοί», πρόσθεσε η μητέρα του η οποία είναι της άποψης πως μία καλή εκπαίδευση ενδέχεται να μην προσφέρει πολλά στον γιο της εξαιτίας των περιορισμών ευκαιριών που έχει στην αγορά εργασίας. 

Σύμφωνα με στοιχεία, περίπου το 70% των 214.800 λογαριασμών για αγορά μετοχών στη χρηματιστηριακή εταιρεία Kiwoom Securities, η οποία ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2020, ανήκει σε ανηλίκους. Εξαιτίας και του κλεισίματος των σχολείων λόγω της επέλασης της πανδημίας, ο Kwon είχε αρκετό χρόνο να συντάξει μία λίστα με τις μετοχές εταιρειών που επιθυμούσε να αγοράσει κατά τη διόρθωση της αγοράς. Η συγκεκριμένη λίστα περιελάμβανε ένα εύρος μετοχών από εταιρείες, όπως η μεγαλύτερη εφαρμογής αποστολής μηνυμάτων (messenger) Kakao Corp., η Samsung, αλλά και η Hyundai Motor. Η επιτυχία που γνωρίζει ο Kwon αντανακλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν νέοι της Νότιας Κορέας όσον αφορά την προσπάθεια εύρεσης εργασίας. Μάλιστα, τον προηγούμενο μήνα, τον Ιανουάριο, 1 στους 4 νέους βρέθηκε εκτός αγοράς εργασίας. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση, παρότι η Νότια Κορέα θεωρείται μία από τις χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μόρφωσης μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ. «Από το να πάω σε κάποιο καλό πανεπιστημιακό ίδρυμα, όπως το Πανεπιστήμιο της Σεούλ (Seoul National University), προτιμώ να γίνω ένας μεγάλος επενδυτής», επεσήμανε. «Θα ήθελα επίσης να πραγματοποιήσω μεγάλο φιλανθρωπικό έργο», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή