Μέσα στον Μάρτιο η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς

Μέσα στον Μάρτιο η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Ενα βήμα πιο κοντά από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, δηλαδή τον Απρίλιο, τοποθετεί την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Μάρτιν Τζούρντα. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο επικεφαλής του ΤΧΣ σημειώνει ότι το ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ αναμένεται να βγει έως τα τέλη Φεβρουαρίου με στόχο η αύξηση να πραγματοποιηθεί εντός του Μαρτίου.

Το ταμείο αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο μέτοχο της Τράπεζας Πειραιώς με ποσοστό 61,3% και, σύμφωνα με τον κ. Τζούρντα, στόχος είναι το ποσοστό του να μειωθεί κάτω από το 30%. Με βάση τον σχεδιασμό, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς προσδιορίζεται στο 1 δισ. ευρώ και στόχος είναι η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και η αποκρατικοποίηση της τράπεζας. Το στενό χρονοδιάγραμμα στοχεύει στην ολοκλήρωση της αύξησης πολύ πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests, δηλαδή στις αρχές Ιουλίου, και ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν στις αγορές, το ταμείο θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα ασκήσει πλήρως ή μερικώς τα δικαιώματά του, με διάθεση πακέτου μετοχών σε μεταγενέστερο χρόνο. Σύμβουλοι έκδοσης για την Πειραιώς έχουν οριστεί οι Goldman Sachs Group και UBS, ενώ σύμβουλος για την πλευρά του ΤΧΣ έχει οριστεί η Morgan Stanley. Χθες η μετοχή της τράπεζας έκλεισε με απώλειες 5,85%, στα 0,772 ευρώ. 

Αναγκαίος όρος για την υλοποίηση της αύξησης και της συμμετοχής του ταμείου είναι η αλλαγή του καταστατικού νόμου του ΤΧΣ, έτσι ώστε να μπορεί: 

• Να ασκεί μέρος ή το σύνολο των δικαιωμάτων προτίμησης που του αναλογούν ή 

• Να εγγράφεται μέχρι του υφιστάμενου ποσοστού συμμετοχής του σε διάθεση μετοχών ή άλλων τίτλων ιδιοκτησίας από αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποιούνται κατά οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένων αυξήσεων κεφαλαίου με περιορισμό ή αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης, ή

•  Να συμμετέχει μέχρι του υφιστάμενου ποσοστού συμμετοχής τους στην έκδοση νέων μετοχών ή άλλων τίτλων ιδιοκτησίας από τη μητρική εταιρεία ή και το πιστωτικό ίδρυμα που συνεχίζει τις τραπεζικές δραστηριότητες του ομίλου ή 

• Να συμμετέχει σε μία ή περισσότερες κατανομές αδιάθετων μετοχών ή άλλων τίτλων ιδιοκτησίας που προκύπτουν από αύξηση κεφαλαίου ή εκδόσεις άλλων τίτλων ιδιοκτησίας, εφόσον προβλέπονται τέτοιες.

• Να λειτουργήσει ως εγγυητής της επιτυχούς έκβασης της αύξησης. 

Με βάση το νομοσχέδιο που έχει συνταχθεί, η συμμετοχή του ταμείου σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα γίνεται σε τιμή κτήσης όχι υψηλότερη και υπό όρους όχι επαχθέστερους απ’ ό,τι ισχύει για τους υπόλοιπους μετόχους της τράπεζας. Η χρηματοδότηση της κάλυψης θα γίνεται αποκλειστικά από τα διαθέσιμα του ταμείου ή από επανεπένδυση ποσών που προέκυψαν ύστερα από προηγούμενη διάθεση στοιχείων ενεργητικού. 

Από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς, πηγές της διοίκησης σημειώνουν ότι η τράπεζα εργάζεται πάνω στο σχέδιο δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ και οι εξελίξεις το προσεχές διάστημα αναμένονται πυκνές. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογείται η υποβολή του αιτήματος για την ένταξη της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Vega αξίας 5 δισ. ευρώ στον «Ηρακλή», η ολοκλήρωση της «συνθετικής» τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου ενήμερων στεγαστικών δανείων αξίας 2 δισ. ευρώ (project Hermes), η πώληση του δικτύου των POS σε ανεξάρτητη εταιρεία, καθώς και η προετοιμασία για μια νέα τιτλοποίηση που θα ενταχθεί στον «Ηρακλή 2» και θα οδηγήσει σε δραστικότερη μείωση των κόκκινων δανείων της τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT