ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξτρα εισφορές σε επαγγελματίες εν μέσω lockdown

Εξτρα εισφορές σε επαγγελματίες εν μέσω lockdown

Αντιμέτωποι με νέες συσσωρευμένες υποχρεώσεις προς τον e-ΕΦΚΑ αναμένεται να βρεθούν από τον ερχόμενο κιόλας μήνα χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, καθώς εκτός από τα ειδοποιητήρια με τις τρέχουσες εισφορές που πρέπει να εξοφλήσουν ακόμη κι αν οι επιχειρήσεις τους δεν λειτουργούν λόγω του καθολικού lockdown που έχει επιβληθεί στην αγορά, καλούνται να καταβάλουν σε δόσεις και υποχρεώσεις του παρελθόντος. Πρόκειται για χρεωστικά υπόλοιπα που προέκυψαν από την εκκαθάριση του 2019 αλλά και των παρελθόντων ετών. 

Με διευκρινιστικό του έγγραφο ο e-ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι στις 31 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης από τις 5 μηνιαίες δόσεις, από συνολικά 800.349 ασφαλισμένους – μη μισθωτούς. Στην πλειονότητά τους είναι επαγγελματίες που έχουν βρεθεί λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της στην αγορά χωρίς δραστηριότητα και εισόδημα, και οι οποίοι ζητούν από το οικονομικό επιτελείο το «πάγωμα» των τρεχουσών υποχρεώσεων, τουλάχιστον για όσο διάστημα τα καταστήματά τους είναι κλειστά.

Οσον αφορά, πάντως, τις υποχρεώσεις από την εκκαθάριση, αυτές του 2019 είναι οι τελευταίες, καθώς από το 2020 άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών για το σύνολο των μη μισθωτών. Βάσει των στοιχείων, συνολικά εκκαθαρίστηκαν οι μερίδες 1.503.043 ασφαλισμένων και προέκυψαν 359.000 ασφαλισμένοι με μηδενικό αποτέλεσμα, 800.349 ασφαλισμένοι με χρεωστικό υπόλοιπο που καλούνται να ξεκινήσουν τις πληρωμές από τον ερχόμενο κιόλας μήνα, καθώς και 343.669 ασφαλισμένοι με μέσο πιστωτικό υπόλοιπο 606,17 ευρώ, στην πλειονότητα των οποίων ήδη ολοκληρώθηκε η επιστροφή. 

Σύμφωνα, δε, με το έγγραφο του e-ΕΦΚΑ, έως τις 31 Μαρτίου 2021 θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση από το αποτέλεσμα των εκκαθαρίσεων για τα έτη 2017, 2018 και 2019. Στην πράξη ξεκαθαρίζεται ότι στις υποχρεώσεις του επόμενου μήνα περιλαμβάνονται η εκκαθάριση έτους 2019 και οι τροποποιητικές εκκαθαρίσεις ετών 2017, 2018 των οποίων η προθεσμία καταβολής πρώτης δόσης έληγε 30.11.2020.

Οι επόμενες δόσεις θα καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι θα  εξοφλούνται, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις έως τη νέα προθεσμία καταβολής τους.

Προσοχή, όμως, σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής δόσης, το συνολικό ποσό αυτής προσαυξάνεται με τον προβλεπόμενο τόκο καθυστέρησης.

Σε οποιοδήποτε στάδιο ο οφειλέτης θα μπορεί να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου της οφειλής. Ο e-ΕΦΚΑ εφιστά την προσοχή των ασφαλισμένων, καθώς οι δόσεις εξοφλούνται με την χρήση του κωδικού πληρωμής που ίσχυε για την καταβολή εισφορών έως 31 Δεκεμβρίου 2019. Μετά τη λήξη της προθεσμίας εμπρόθεσμης πληρωμής, οι δόσεις βεβαιώνονται στο ΚΕΑΟ.

Να σημειωθεί ότι με νόμο που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο, δόθηκε η δυνατότητα ρύθμισης σε 12-24 δόσεις των κορωνο-οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα, των ασφαλιστικών υποχρεώσεων που είχαν «παγώσει» το διάστημα Φεβρουαρίου – Μαΐου 2020.