Ελληνικός ορυκτός πλούτος, επωφελής για όλους

Ελληνικός ορυκτός πλούτος, επωφελής για όλους

Υπεγράφη η αναβαθμισμένη επενδυτική συμφωνία μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και της Ελληνικής Κυβέρνησης.

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσω της ανανεωμένης συμφωνίας ύψους $1,9 δισ. με την Ελληνικός Χρυσός, η κυβέρνηση σηματοδοτεί την επανεκκίνηση και περαιτέρω ανάπτυξη μιας από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον κλάδο της μεταλλουργίας στην Ελλάδα.

Η πολλαπλώς επωφελής ανάπτυξη είναι πρωτίστης σημασίας για την Ελληνικός Χρυσός – την θυγατρική του Καναδικού ομίλου Eldorado Gold μεταλλευτική εταιρεία χρυσού, αργύρου, μολύβδου, ψευδαργύρου και χαλκού.

Η νέα επενδυτική συμφωνία αφορά στην δρομολόγηση της πλήρους ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας, και αποτελεί μία από τις ιστορικά μεγαλύτερες απευθείας ξένες επενδύσεις στην χώρα, που θα καταστήσει την Ελλάδα κορυφαία χώρα-παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη και θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη για την εθνική οικονομία, την απασχόληση, την τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής – όπου πρωτίστως δραστηριοποιείται η εταιρεία – και το περιβάλλον.

Ελληνικός ορυκτός πλούτος, επωφελής για όλους-1
Το έργο στις Σκουριές

Πιο αναλυτικά, η νέα συμφωνία προβλέπει την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου των Σκουριών και τη μετάβασή του σε φάση παραγωγής, την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του μεταλλείου της Ολυμπιάδας στους 650.000 τόνους ετησίως (από 400.000 τόνους σήμερα), την αναβάθμιση και επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Στρατωνίου, περαιτέρω επενδύσεις στην γεωλογική έρευνα στην περιοχή του μεταλλείου Μαύρων Πετρών-Στρατωνίου αλλά και την δέσμευση για διερεύνηση εναλλακτικών μεθόδων μεταλλουργικής κατεργασίας του συμπυκνώματος πυριτών Ολυμπιάδας, που θα εξασφαλίζουν περιβαλλοντική, λειτουργική και οικονομική αποδοτικότητα.

Τα οφέλη αυτά είναι πολλαπλά και σε ευρεία κλίμακα. Το αναβαθμισμένο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός προβλέπει αυξημένα αντισταθμιστικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό. Μεταξύ άλλων προβλέπει υψηλότερα κρατικά έσοδα, περισσότερες θέσεις εργασίας, εμβληματικά αναπτυξιακά έργα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας αλλά και περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ας τονιστεί ότι ο σεβασμός απέναντι στο περιβάλλον και η προστασία του οικοσυστήματος ήταν και παραμένει πρώτιστης σημασίας για την Ελληνικός Χρυσός. Για το λόγο αυτό οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές, καθώς και οι τεχνολογίες και μέθοδοι που χρησιμοποιεί εφαρμόζουν πιστά το θεσμικό και νομικό πλαίσιο, με μεγάλες επενδύσεις σε καινοτόμες τεχνολογίες που ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ελληνικός ορυκτός πλούτος, επωφελής για όλους-2
Οι εγκαταστάσεις του Στρατωνίου & το έργο των μεταλλείων της Ολυμπιάδας.

Τα κύρια οφέλη της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας πιο αναλυτικά:

  • $1,9 δισ. επιπλέον επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.
  • Συνολικά 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας
  • €2 δισ. έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο (φόρος εισοδήματος και κοινωνικές εισφορές, μεταλλευτικά δικαιώματα).
  • 191+ εκ. έσοδα από τα μεταλλευτικά τέλη για το κράτος και την τοπική κοινωνία – 10% αύξηση των τελών από τα ισχύοντα στον μεταλλευτικό κλάδο και υπολογισμός των στην συνολική ποσότητα των περιεχομένων μετάλλων.
  • €3,5 δισ. Εκτιμώμενη αξία των αγορών αγαθών και υπηρεσιών από Έλληνες προμηθευτές.
  • €70 εκ. για έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.
  • Σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου στις Σκουριές με τη χρήση βέλτιστων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης.
  • Επέκταση της διάρκειας ζωής των μεταλλείων σε 25+ έτη από 18.

Για μια λεπτομερή σύγκριση μεταξύ του παλιού και του αναβαθμισμένου σχεδίου, δείτε εδώ.

Με το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός, η υπεύθυνη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου γίνεται πηγή ευημερίας για όλους.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή