Ο χιονιάς που χτυπάει τις ΗΠΑ προκαλεί θύελλα στις αγορές ενέργειας

Ο χιονιάς που χτυπάει τις ΗΠΑ προκαλεί θύελλα στις αγορές ενέργειας

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κακοκαιρία, που έπληξε κεντρικές περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει προκαλέσει συνεχόμενες διακοπές ρεύματος σε πολιτείες όπως στο Τέξας, ασκώντας πιέσεις στις τιμές ενέργειας, οι οποίες ήδη διαπραγματεύονται σε υψηλά επίπεδα. Η δημόσια εταιρεία ρεύματος έδωσε εντολή στους φορείς διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας να μειώσουν την ένταση, καθώς οι καταναλωτές ανάβουν μαζικά καλοριφέρ για να ζεσταθούν. Οι διακοπές ρεύματος πραγματοποιήθηκαν σε ορισμένες γειτονιές αλλά και σε μικρές επιχειρήσεις για περισσότερο από 45 λεπτά. Αρκετές βιομηχανίες είχαν διακοπές ρεύματος, καθώς αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και το Τέξας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας της κακοκαιρίας. Μία από τις κεντρικές μονάδες στο Χιούστον ανέφερε ότι οι περισσότεροι πελάτες της περιοχής θα επηρεαστούν, με τις διακοπές ρεύματος να διαρκούν ενδεχομένως περισσότερο από μία ώρα. «Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας», επεσήμανε το The Electric Reliability Council of Texas, ο κρατικός φορέας διαχείρισης ενέργειας την περασμένη Δευτέρα σε μήνυμά του στο Twitter. «Προειδοποιήσαμε την πολιτεία του Τέξας να βάλει ως προτεραιότητα αυτή την περίοδο θέματα ασφάλειας. Οι υποδομές στους δρόμους, όπως τα φανάρια για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, ενδεχομένως προσωρινά να μείνουν χωρίς ρεύμα», ανέφερε. 

Περί τα 800 ημερήσια ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς ψυχρές αέριες μάζες από την Αρκτική ωθούνται μέχρι και τον Κόλπο του Μεξικού, προκαλώντας θύελλα και στις αγορές ενέργειας. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών για τα φαινόμενα κακοκαιρίας ξεκινούν από την πολιτεία του Νέου Μεξικού και εκτείνονται μέχρι το Μέιν, με τις θερμοκρασίες σε περιοχές όπως το Φάργκο που βρίσκεται στην πολιτεία Βόρεια Ντακότα να σημειώνουν σημαντική πτώση και να φθάνουν νωρίς τη Δευτέρα στους -28 βαθμούς Κελσίου. «Eίναι σημαντικές οι προειδοποιήσεις για την εξέλιξη του καιρού», επεσήμανε ο Μπομπ Οραβεκ επικεφαλής μετεωρολόγος στο Weather Prediction Center των ΗΠΑ. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, νωρίτερα οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή του Τέξας ξεπέρασαν το όριο των 9.000 δολ. ανά μεγαβάτ την ώρα, αύξηση που διαμορφώνεται από την Παρασκευή στο 3,466%. Oι εξαγωγές LNG από τις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση, καθώς έκλεισαν τα λιμάνια λόγω της κακοκαιρίας. Την ίδια στιγμή, οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν εκθετική αύξηση, με τα προθεσμιακά συμβόλαια που αφορούν το αργό πετρελαίου να αυξάνονται σε επίπεδα κοντά στο 2,5%. Oι καταιγίδες δεν θα επηρεάσουν μεγάλες πόλεις που βρίσκονται στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ επεσήμανε ο κ. Οραβεκ. 

Ενώ μπορεί να υπάρξει χιόνι αλλά και πάγος στη Νέα Υόρκη και στη Βοστώνη, το μεγαλύτερο μέρος θα πλήξει τη βόρεια περιοχή της Νέας Υόρκης καθώς και τη βορειοανατολική περιοχή των ΗΠΑ, τη Νέα Αγγλία από τη Δευτέρα έως και την Τρίτη. Στην περιοχή του Ντάλας, το χιόνι κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να φτάσει τα 10 με 15 εκατοστά, ενώ την Τετάρτη εκτιμάται από τους ειδικούς, ότι το χιόνι θα είναι πιο πυκνό. «Αναμένεται να είναι αρκετά κρύα αυτή η εβδομάδα», επεσήμανε ο Ντέιβιντ Ροθ, επικεφαλής μετεωρολόγος στο US Weather Prediction Center. Στο μεταξύ λόγω του χιονιά η ζήτηση που υπάρχει από τους καταναλωτές σε ενέργεια έχει προκαλέσει αναταράξεις στην τοπική αγορά ενέργειας των ΗΠΑ, προκαλώντας χάος τις προηγούμενες ημέρες. Το συμβούλιο διαχείρισης ενέργειας του Τέξας, το Ercot, αναμένει πως η ζήτηση από τους καταναλωτές θα φτάσει σε ιστορικά υψηλά τη Δευτέρα και την Τρίτη, καταρρίπτοντας το ρεκόρ ζήτησης που είχε καταγραφεί το 2019. «Θα είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αύριο έως και το πρωί της Τρίτης», επεσήμανε ο επικεφαλής της Ercot, Νταν Γούντφιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή