Μετ’ εμποδίων η απομάκρυνση από τις ρυπογόνες επενδύσεις

Μετ’ εμποδίων η απομάκρυνση από τις ρυπογόνες επενδύσεις

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπιλ Γκέιτς εμφανίζεται αρκετά συχνά τον τελευταίο καιρό να προειδοποιεί πως η πιο σοβαρή πανδημία δεν είναι αυτή που ζούμε τώρα, όσο παράξενο κι αν ακούγεται αυτό, αλλά η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι καταστρεπτικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Και ίσως να έχει δίκιο, αν και η δική του απομάκρυνση από τις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα, τα οποία ευθύνονται για τους αέριους ρύπους, που προκαλούν την υπερθέρμανση, παραμένει μάλλον αργή. Οπως αναφέρει σχετικά σε δημοσίευμά του το Bloomberg, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη αποφάσισε να κινηθεί πιο ακτιβιστικά ως προς τις επενδύσεις του, αφότου είδε σχετικό βίντεο, που απευθυνόταν στοχευμένα σ’ εκείνον και τις επιλογές του. Ομως, η πραγματική διαδικασία αποσύνδεσής του από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο διαρκεί χρόνια, ενώ, παράλληλα, δεν εμπόδισε τον Μπιλ Γκέιτς και συνιδρυτή της Microsoft να επενδύσει σε άλλες επιχειρήσεις με μεγάλη εξάρτηση από τον γαιάνθρακα.

Στο νέο βιβλίο του «Πώς να αποφύγετε μια καταστροφή του κλίματος», αφηγείται τη μεταστροφή του από το να αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την ιδέα της κλιματικής αλλαγής στο να δεσμευθεί να εξέλθει πλήρως από τις ρυπογόνες επενδύσεις.  «Το 2019 εκχώρησα όλες τις άμεσες συμμετοχές μου σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως το ίδιο έκανε και το καταπίστευμα, το οποίο διαχειρίζεται το κληροδότημα του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς», επισημαίνει ο μεγιστάνας. Το Ιδρυμα δεν δίδει στη δημοσιότητα πλήρη στοιχεία για τις επενδύσεις του στα ορυκτά καύσιμα.

Συμμετοχές σε εταιρείες 

Σύμφωνα με δημόσια έγγραφα για τις συμμετοχές τού Ιδρύματος Γκέιτς, από τα τέλη του 2019 φαίνεται πως πάνω από 100 εκατ. δολάρια παρέμεναν τοποθετημένα σε μετοχές και ομόλογα εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των ExxonMobil, Chevron και BP. Βέβαια, το ποσόν του Ιδρύματος, που παραμένει τοποθετημένο σε ορυκτά καύσιμα κατά τρόπον άμεσο, συνιστά μικρό κλάσμα του συνολικού κληροδοτήματος των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βάσει στοιχείων του 2019. Από αυτά περίπου 1,2 δισ. δολάρια επενδύθηκαν σε αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία πιθανώς να έχουν έμμεσα μετοχές σε εταιρείες συμβατικών καυσίμων. Ο προσωπικός πλούτος του Γκέιτς, ο οποίος είναι ξεχωριστός από το Ιδρυμα, ανέρχεται σήμερα σε περίπου 137 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων, Bloomberg Billionaires Index.

Η αποεπένδυση δεν είναι απλή διαδικασία. Κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ακτιβιστές, οι οποίοι προσεγγίζουν μεγάλα ιδρύματα και ζάπλουτους για να τους πείσουν να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα, δίνουν ένα περιθώριο πενταετίας για την πλήρη έξοδο. «Το 2012 ξεκινήσαμε την εκστρατεία αποεπένδυσης και ήταν κάτι πολύ περίπλοκο για όσους είχαν εκτεταμένα περιουσιακά στοιχεία», επισημαίνει ο Τζέιμι Χεν, διευθυντής του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Fossil Free Media. «Υπήρχε η εκτίμηση πως έπρεπε να διατηρήσουν ορισμένες επενδύσεις στον κλάδο και να τις εκχωρήσουν σταδιακά». Το να φτάσουμε στο μηδέν παραμένει εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας εξακολουθεί να βασίζεται σε ενέργεια εντάσεως γαιάνθρακα.

Το Ιδρυμα Αδελφών Ροκφέλερ το 2014 ανακοίνωσε ότι θα εξέλθει από τα ορυκτά καύσιμα. Σε μελέτη του 2020 φάνηκε ότι  έξι χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας, το 0,05% του κληροδοτήματος εξακολουθούσε να διοχετεύεται στα ορυκτά καύσιμα έναντι του 6,6% αρχικά. Τέλος, ακόμα κι όταν ο Μπιλ Γκέιτς απομακρύνεται από εταιρείες ορυκτών καυσίμων, συνεχίζει να υποστηρίζει άλλες, των οποίων η ύπαρξη βασίζεται στις πρώτες, όπως η μεγαλύτερη διεθνώς εταιρεία ιδιωτικών αεροσκαφών Signature Aviation – σε αυτήν διατηρεί το 19% ως συμμετοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή