Μάχη Ουάσιγκτον – Αγκυρας για τουρκική κρατική τράπεζα

Μάχη Ουάσιγκτον – Αγκυρας για τουρκική κρατική τράπεζα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμερικανικό δικαστήριο έλαβε την απόφαση την Τρίτη να απορρίψει μια προσφυγή εναντίον της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank. Την είχαν καταθέσει θύματα επιθέσεων από οργανώσεις που συνδέονται με το Ιράν, με τον όρο ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε μια συμφωνία για να συνεχισθεί η διαδικασία της προσφυγής στην Τουρκία. Μετά τη δημοσιοποίηση της δικαστικής απόφασης, η τιμή της μετοχής του τουρκικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος είχε μία άνοδο της τάξεως του 9,9% χθες το μεσημέρι, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μία ξεχωριστή δίκη εις βάρος της Halkbank, στην οποία θα κατηγορείται ότι βοήθησε το Ιράν να σπάσει το εμπάργκο που είχαν αποφασίσει οι ΗΠΑ, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας οξείας διαμάχης ανάμεσα στην Αγκυρα και την Ουάσιγκτον. Εφετείο έχει αποφασίσει αναστολή των διαδικασιών όσον αφορά αυτήν την κρίσιμη υπόθεση, δεδομένου ότι εκκρεμεί η επανεξέταση της έφεσης, που έχει υποβάλει η τράπεζα.

Η Αμερικανίδα περιφερειακή δικαστής Ντενίζ Κοτ συμφώνησε να απορρίψει την προσφυγή 876 εναγόντων κατά της Halkbank, που ήταν θύματα ή σχετίζονταν με θύματα «μιας τρομοκρατικής επίθεσης στο εξωτερικό η οποία διαπράχθηκε από οργάνωση, που έχει διασυνδέσεις με το Ιράν». Το δικαστήριο δέχθηκε το αίτημα της Halkbank να απορριφθεί η υπόθεση, αποφαινόμενο πως θα μπορούσε να εξετασθεί από δικαστήριο στην Τουρκία. Επιπλέον, έδωσε εντολή και στις δύο πλευρές να καταθέσουν έως και τις 2 Μαρτίου 2021 μία συμφωνία ότι η υπόθεση θα παραπεμφθεί να εξετασθεί από δικαστήριο στην Τουρκία. «Η απόρριψη εξαρτάται από τη συμφωνία της Halkbank να δεχθεί να υπαχθεί στη δικαιοδοσία των τουρκικών δικαστηρίων και να παραιτηθεί από οποιαδήποτε παραγραφή μπορεί να έχει προκύψει, αφότου κατατέθηκε αυτή η προσφυγή», ανακοίνωσε το δικαστήριο των ΗΠΑ. Από πλευράς της η τουρκική τράπεζα ανέφερε σε δήλωσή της, η οποία αφορά την απόρριψη της δεύτερης υπόθεσης, ότι έχει επίσης καταθέσει προσφυγή και στην κύρια ποινική υπόθεση.

Η εν λόγω ποινική υπόθεση εις βάρος της τράπεζας βρίσκεται «σε αναμονή». Κι αυτό διότι εκκρεμεί μια προσφυγή της για την απόρριψη της υπόθεσης με βάση τη νομοθεσία των ΗΠΑ περί ασυλίας ξένου κράτους, όπως σχετικώς ανακοίνωσε η Halkbank. 

Σε αυτήν την κύρια υπόθεση κατά της Halkbank, αμερικανικές εισαγγελικές αρχές την κατηγορούν ότι χρησιμοποίησε παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και εταιρείες – βιτρίνα στο Ιράν, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να διαφύγει από κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη και να καταστήσει δυνατή την αγορά χρυσού με έσοδα από πωλήσεις σε πετρέλαιο και αέριο, καθώς και να διευκολύνει πλασματικές αγορές τροφίμων και φαρμάκων. Η Halkbank υποστηρίζει πως είναι αθώα των κατηγοριών για τραπεζική απάτη, «ξέπλυμα» χρημάτων και συνωμοσία, οι οποίες της απαγγέλθηκαν το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή