Στα 4 δισ. ευρώ η αξία των ελληνικών startups

Στα 4 δισ. ευρώ η αξία των ελληνικών startups

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή δυναμική έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας, με την κεφαλαιοποίησή τους να αγγίζει πλέον τα 4 δισ. ευρώ, από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα που διαμορφώνονταν πριν από περίπου μία δεκαετία. Η ανάπτυξή τους τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την περυσινή χρόνια, έχει δημιουργήσει μια βιομηχανία νεοφυών επιχειρήσεων που μεγεθύνεται χρόνο με τον χρόνο, συμβάλλοντας σταδιακά στον μετασχηματισμό και στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Ανάμεσα σε αυτές είναι εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που έχουν σημαντική παρουσία στη χώρα μας και έχουν καταφέρει να «εξάγουν» το προϊόν τους σε διεθνείς αγορές, όπως αυτή της Αμερικής. 

Τέτοιες είναι η Arrikto, η Persado και η Balena, τρεις εταιρείες που έχουν ήδη παρουσία στην αμερικανική αγορά, αντλώντας σημαντικά ποσά χρηματοδότησης και τοποθετώντας στα Δ.Σ. κορυφαία στελέχη του χώρου της τεχνολογίας.

Ενδεικτικά, στο Δ.Σ. της Arrikto είναι ο Τζο Κοστέλο, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Cadence Design Systems, ενώ, από την άλλη, η Persado «περιστοιχίζεται» από σημαντικούς διεθνείς επενδυτές, ανάμεσα στους οποίους διακρίνονται οι Goldman Sachs, Bain Capital Ventures και American Express. Σύμφωνα με το crunchbase, η τεχνολογική εταιρεία μάρκετινγκ έχει ήδη «σηκώσει» 66 εκατ. δολ. απασχολώντας στη χώρα μας περίπου 200 άτομα.

Στο μεταξύ, το 2020 καταγράφηκαν εξαγορές εταιρειών που έχουν ιδρυθεί από Ελληνες και έχουν παρουσία στη χώρα μας, ενδυναμώνοντας την ισχύ της κοινότητας των ελληνικών startups. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εταιρεία RPA (Robotic Process Automation) Softomotive των Μάριου Σταυρόπουλου και Αργύρη Κανινή, την οποία εξαγόρασε τον Μάιο του 2020 ο τεχνολογικός κολοσσός Microsoft με την προοπτική να επεκτείνει το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης που διατηρεί στη χώρα μας. Ανάλογη ήταν και η πορεία της InstaShop, που περιήλθε στον έλεγχο της γερμανικής εταιρείας Delivery Hero τον Αύγουστο του 2020 έναντι 360 εκατ. δολ., φθάνοντας μέσα σε 5 χρόνια λειτουργίας τούς 400 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 80 απασχολούνται πλέον στο τεχνολογικό hub που έχει στη Θεσσαλονίκη. Η εφαρμογή παραγγελίας προϊόντων (φαρμακευτικά είδη, είδη από petshops κ.ά.) έγινε ευρύτατα δημοφιλής σε χώρες της Μέσης Ανατολής εν μέσω πανδημίας, οδηγώντας στο μεγαλύτερο deal που έχει ποτέ σημειώσει μέχρι στιγμής τεχνολογική εταιρεία με δραστηριότητα στη χώρα μας. 

Στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας μέσα από την ενδυνάμωση –μεταξύ άλλων– της κοινότητας των startups και τον εντοπισμό όσων Ελλήνων καινοτομούν ανά τον κόσμο προσβλέπει η πρωτοβουλία Innovative Greeks της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ και της Endeavor Greece. «Η καινοτομία αποτελεί βασικό πυλώνα αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας. Οι εταιρείες θα πρέπει να εξάγουν καινοτόμα προϊόντα, προϊόντα δηλαδή που να μπορούν να διαφοροποιούνται», αναφέρει στην «Κ» ο Μάρκος Βερέμης, πρόεδρος της Upstream, εταίρος στο επενδυτικό κεφάλαιο Big Pi Ventures και συμπρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ, προσδοκώντας ότι στο Innovative Greeks, σε βάθος χρόνου, δεν θα συμμετέχουν μόνον Ελληνες, αλλά και άτομα που βλέπουν τη χώρα μας ως ένα μέρος για να αναπτυχθούν οι ίδιοι μαζί με τις επιχειρηματικές ιδέες τους. «Μέρος αυτού του οικοσυστήματος είναι όποιος μετέχει σε αυτό», τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή