Πακέτο κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων από καταναλωτές

Πακέτο κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων από καταναλωτές

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και ο ερχομός της άνοιξης, που όπως όλα δείχνουν θα συμβάλει ώστε να μην κλείσει ξανά η αγορά, αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να ανασύρει από το συρτάρι τον φάκελο κίνητρα, προκειμένου οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις στις συναλλαγές τους. 

Ο φόβος για διόγκωση της φοροδιαφυγής, έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα κατά το οποίο η αγορά ήταν κλειστή και με τα καταστήματα και την εστίαση να έχουν υποστεί τεράστιες ζημίες, είναι μεγάλος, καθώς δεν θα είναι λίγες εκείνες που θα επιχειρήσουν να επωφεληθούν μη εκδίδοντας τις σχετικές αποδείξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα βάλει ξανά στο τραπέζι τα σενάρια που προβλέπουν ακόμα και κέρδη άνω των 100.000 ευρώ στις κληρώσεις που διενεργούνται για τους φορολογουμένους που συγκεντρώνουν αποδείξεις.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα λαμβάνει υπόψη και τις χάρτινες αποδείξεις για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος που προβλέπει η νομοθεσία. Στα διάφορα σενάρια περιλαμβάνονται:

1. Η αύξηση των ποσών. Εξετάζεται να υπάρχει ένας, ενδεχομένως και περισσότεροι νικητές της φορολοταρίας που θα κερδίζουν ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Με το κίνητρο αυτό υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν οι φορολογούμενοι που θα ζητούν αποδείξεις και μάλιστα από τις υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή επαγγελματικές ομάδες. Σημειώνεται ότι σήμερα 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή το κόστος του υπουργείου Οικονομικών ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που για παράδειγμα 1 ή 5 φορολογούμενοι κερδίζουν από 100.000 ευρώ τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να μοιράζονται ισόποσα στους υπόλοιπους. Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει περισσότερα χρήματα σε λιγότερους τυχερούς.

2. Αποδείξεις. Σήμερα σχεδόν όλες οι αποδείξεις από τις συναλλαγές των φορολογουμένων «μετρούν» στη φορολοταρία. Το σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι στη νέα φορολοταρία να μπαίνουν μόνο πληρωμές από δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα, όπως για παράδειγμα: κομμωτήρια, συνεργεία, γυμναστήρια, δαπάνες σε δικηγόρους και γιατρούς. Αυτό σημαίνει ότι πλέον όσοι επιθυμούν να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων.

3. Ακίνητα. Εξετάζεται να μπαίνουν στη φορολοταρία ακίνητα που έχουν κατασχεθεί από το υπουργείο Οικονομικών. 

4. Φοροαπαλλαγές. Ενα από τα σενάρια προβλέπει την έκπτωση από το εισόδημα (ποσοστό) ηλεκτρονικών πληρωμών σε κάποιες δραστηριότητες υψηλής φοροδιαφυγής. 

5. Διπλές αποδείξεις. Εξετάζεται να μετράει διπλά κάποιος περιορισμένος αριθμός αποδείξεων από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Σε ό,τι αφορά τις χάρτινες αποδείξεις, το σχέδιο θα ενεργοποιηθεί φέτος και, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη (ΑΝΤ1), θα προβλέπει:

• Το 30%, τουλάχιστον, του εισοδήματος των φορολογουμένων θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες που θα έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό χρήμα ή και με μετρητά.  

• H φορολογική διοίκηση σχεδιάζει ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι με το κινητό τους θα μπορούν να σκανάρουν τις χάρτινες αποδείξεις αμέσως μετά τη συναλλαγή με το κατάστημα ή τον επαγγελματία. Η εφαρμογή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διατίθεται από το Google Play και θα επιτρέπει στον φορολογούμενο να σκανάρει ειδικό κωδικό –QR Code–  που περιλαμβάνεται στην απόδειξη. Ηδη πολλές επιχειρήσεις εκδίδουν αποδείξεις με QR Code.

• Οι πιο εξελιγμένες ταμειακές, οι εικονικές ταμειακές μηχανές (VCR) θα αποστέλλουν τις «χάρτινες» αποδείξεις στους καταναλωτές με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με sms. Ηδη αρκετές επιχειρήσεις έχουν σταματήσει να εκδίδουν τυπωμένες αποδείξεις και αποστέλλουν στους πελάτες τους την εικονική απόδειξη. Βέβαια, στην παρούσα φάση οι ανωτέρω επιχειρήσεις μέχρι σήμερα δεν ήταν συνδεδεμένες με την εφορία, κάτι όμως που μπορούν να πράξουν πλέον, καθώς έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο σχέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή