Πολλαπλά τα οφέλη για την οικονομία από την ανάπτυξη των ελληνικών startups

Πολλαπλά τα οφέλη για την οικονομία από την ανάπτυξη των ελληνικών startups

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομική και πολιτική σταθερότητα, η πρόσβαση της χώρας μας στην πράσινη ενέργεια, ο καλός τρόπος ζωής αλλά και η χαμηλή θέση της στον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι μερικοί παράγοντες που ευνοούν την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Στον αντίποδα, η γραφειοκρατία, η έλλειψη μεγάλου αριθμού ταλέντων αλλά και η χαμηλή αξιολόγηση της Ελλάδας σε επίπεδο επενδύσεων αποτελούν εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Αυτό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ψηφιακή εκδήλωση «Greece: Competing for Global Talent» που διοργάνωσε χθες το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με τους ομιλητές να επισημαίνουν ότι τα τελευταία πέντε χρόνια ο χώρος των ελληνικών startups έχει σημειώσει ταχεία ανάπτυξη, με την κεφαλαιοποίησή των εταιρειών από σχεδόν μηδενικά επίπεδα να φτάνει πλέον τα 4 δισ.

Μιλώντας για την περίπτωση της Microsoft, ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, δήλωσε πως η εταιρεία επενδύει τόσο σε ανθρώπους όσο και σε υποδομές, ενώ ανέφερε την πρόσφατη εξαγορά της ελληνικής νεοφυούς εταιρείας Softomotive από τη Microsoft καθώς και τη δημιουργία του data center της Microsoft στην Ελλάδα ως βασικά παραδείγματα επένδυσης στην έρευνα και στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων. Ο ίδιος επισήμανε πως ήδη μηχανικοί της Softomotive δουλεύουν στην καινούργια έκδοση της πλατφόρμας Power Automate της Microsoft, ενώ ενημέρωσε ότι η εταιρεία είναι στα τελευταία στάδια ανεύρεσης και αξιολόγησης των σημείων όπου θα στεγαστούν τα data centers της, εκφράζοντας την ελπίδα πως σε δύο χρόνια αυτά θα είναι σε λειτουργία για να εξυπηρετήσουν και την ευρύτερη περιοχή.

Στα 4 δισ. ευρώ η αξία των ελληνικών startups

O Δημήτρης Κουτσόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Deloitte Ελλάδος, τόνισε πως η εταιρεία έχει επενδύσει στην έρευνα αλλά και στην αναχαίτιση του brain drain, κάνοντας αναφορά στο κέντρο καινοτομίας (Deloitte Alexander Competence Center) στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος σημείωσε ότι η εταιρεία επέλεξε τη Θεσσαλονίκη λόγω της πληθώρας των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και των ερευνητικών κέντρων, του μεγάλου αριθμού των νέων ταλέντων και αποφοίτων από τα πανεπιστήμια, του καλού επιπέδου των ξένων γλωσσών κ.ά. Ξεκινώντας με 20 άτομα, το κέντρο καινοτομίας της εταιρείας απασχολεί πλέον 400, με την προοπτική περαιτέρω αύξησής τους. Μιλώντας για τις νεοφυείς εταιρείες, ο πρόεδρος της Upstream και εταίρος στο επενδυτικό κεφάλαιο Big Pi, Μάρκος Βερέμης, δήλωσε πως «τα τελευταία πέντε χρόνια υπήρξε μια πολύ γρήγορη ανάπτυξη στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων, με μια κεφαλαιοποίηση άνω των 4 δισ. ευρώ. Πρέπει να υπάρχει μια ροή αποφοίτων από τα πανεπιστήμια, οι οποίοι να έχουν λάβει τα απαραίτητα εφόδια για να εισέλθουν στην αγορά εργασίας». Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Μπακολιάς, γενικός διευθυντής της Ansys Ελλάδος, υπογράμμισε πως η χώρα μας διαθέτει ένα ισχυρό brand name. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός, το κόστος και η αργή διαδικασία στελέχωσης δημιουργούν προβλήματα στην πραγματοποίηση επενδύσεων στη χώρα μας.

Ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε πάνω από 150 νομοσχέδια που περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις από την τριτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι την αγορά εργασίας και τη φορολογία, ενώ ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι, σύμφωνα με εκτίμηση του ΜΙΤ, το συνολικό όφελος που θα μπορούσε να έχει η χώρα μας από την ενίσχυση του τεχνολογικού τουρισμού (digital nomads) ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή