Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών σε πρόνοια και εργατικό δίκαιο

Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών σε πρόνοια και εργατικό δίκαιο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Μάρτιο αναμένεται, σύμφωνα με την Κομισιόν, να κατατεθεί στην ελληνική Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την αναμόρφωση της αγοράς εργασίας, προκειμένου να ψηφιστεί έως τον Απρίλιο, ενώ στο τέλος Ιουλίου θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει αποφασίσει τον νέο κατώτατο μισθό. Η 9η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ήπια γλώσσα και αναγνωρίζοντας την εκτεταμένη αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει στο μέτωπο της οικονομίας η πανδημία κορωνοϊού, επισημαίνει «ολίσθηση» στο θέμα της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης, καθυστερήσεις στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης που αφορά την πιστοποίηση αναπηρίας αλλά και στην ολοκλήρωση της οργανωτικής ενοποίησης του e-ΕΦΚΑ.

Η Κομισιόν αποκαλύπτει και το χρονοδιάγραμμα που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό και στην πρόνοια. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει αναφορά στην επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Για τον κατώτατο μισθό, ξεκαθαρίζεται ότι μετά 3 παρατάσεις για το 2021 θα πρέπει να καθοριστεί έως το τέλος Ιουλίου. 

Νωρίτερα, ακόμη και εντός του Μαρτίου, επισημαίνει η Ε.Ε., η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετική παρέμβαση για τον εκσυγχρονισμό του εργατικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των «εξαιρετικά περιοριστικών» κανόνων που ισχύουν για τις υπερωρίες. Βάσει του σχεδιασμού, ο νόμος θα πρέπει να ψηφιστεί μέσα στον Απρίλιο και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την κατάργηση της διάκρισης αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών καθώς και μέτρα για την «ευέλικτη και οικιακή εργασία». Για τις αλλαγές, θα ζητηθεί η γνώμη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Στο «καυτό» θέμα της εκκαθάρισης των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτήσεων, η Ε.Ε. επισημαίνει ότι υπήρξε «ολίσθηση», με τους Ευρωπαίους να εκτιμούν ότι η καθυστέρηση σχετίζεται και με την πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει υποβάλει το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις ανέρχονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Στην πρόνοια, δύο είναι τα ανοικτά μέτωπα. Αυτό της ολοκλήρωσης της τρίτης και τελευταίας φάσης στην εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και η υποχρέωση της Ελλάδας να εφαρμόσει μια εντελώς νέα προσέγγιση όσον αφορά τον προσδιορισμό της αναπηρίας με βάση τόσο την ιατρική όσο και τη λειτουργική αξιολόγηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή