«Καμπανάκι» για τις επιπτώσεις του εθνικισμού των εμβολίων στην ανάπτυξη

«Καμπανάκι» για τις επιπτώσεις του εθνικισμού των εμβολίων στην ανάπτυξη

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες του δυτικού κόσμου ενδέχεται να απέχουν μόλις λίγες εβδομάδες από την επαναλειτουργία τους, που θεωρητικά θα ανοίξει τον δρόμο προς την ανάκαμψη. Η οικονομική ανάπτυξη θα υπονομευθεί, όμως, αν οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν μπορέσουν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς την πανδημία. Οι προειδοποιήσεις έρχονται από διεθνείς οργανισμούς όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του εθνικισμού των εμβολίων στην παγκόσμια οικονομία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει ότι πολλές ανεπτυγμένες χώρες όπως η Γερμανία εξακολουθούν να υπογράφουν αποκλειστικά συμβόλαια με φαρμακοβιομηχανίες, υπονομεύοντας, έτσι, το πρόγραμμά του για παγκόσμιο εμβολιασμό. Σε αντίθεση όμως με τον ΠΟΥ, που επικαλείται κατά κύριο λόγο επιχειρήματα ηθικού και ανθρωπιστικού περιεχομένου, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προειδοποίησε για τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής της τακτικής. Στην πρώτη ψηφιακή συνεδρίασή του Φόρουμ φέτος, ο Θάρμαν Σανμουγκαράτνα, αρμόδιος για τον Συντονισμό Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής της Σιγκαπούρης, τόνισε πως η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα εξαρτηθεί από το πόσο ισχυρές θα είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες που στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας συνεισέφεραν περίπου το 1/3 της παγκόσμιας ανάπτυξης. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο ίδιος, «αν κάποιος δει τι αναμένεται να γίνει τα επόμενα 10 με 20 χρόνια, θα αντιληφθεί ότι σε αυτό το μέρος του πλανήτη βρίσκονται οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για ανάπτυξη». Προσέθεσε πως για τον λόγο αυτό είναι προς το συμφέρον όλων να μη μείνει πίσω ο αναπτυσσόμενος κόσμος τόσο σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική διαδικασία όσο και γενικότερα την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στο μεταξύ, σε ανεξάρτητη έκθεσή του το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) προειδοποίησε πως η οικονομική ανάπτυξη των ανεπτυγμένων χωρών θα υπονομευθεί αν οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν προχωρήσουν επαρκώς στην εμβολιαστική διαδικασία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, οι πλούσιες χώρες θα δουν το ΑΕΠ τους να μειώνεται από 4,3 έως 9 τρισ. δολάρια μέσα στα επόμενα χρόνια αν δεν ανακάμψουν πλήρως από την πανδημία οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Μιλώντας σχετικά στην Deutsche Welle, ο Αντριου Γουίλσον, γενικός διευθυντής διεθνούς πολιτικής του ICC, τόνισε πως «το μεγαλύτερο πλήγμα θα είναι στις εισαγωγές καθώς τα ρήγματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες απειλούν να επιβαρύνουν τις οικονομίες του G7 κατά περίπου 5% του ΑΕΠ τους». Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, το ICC εκτιμά πως θα μπορούσε να μειωθεί το ΑΕΠ της από 3,05% ώς 6,46% αν δεν εμβολιαστεί και δεν ανακάμψει, έτσι, ο αναπτυσσόμενος κόσμος. Υπολογίζει ειδικότερα πως για κάθε ευρώ που θα δαπανήσει η χώρα για να στηρίξει την εμβολιαστική διαδικασία και την παροχή εμβολίων στις φτωχότερες χώρες θα αυξάνεται το μελλοντικό ΑΕΠ της Γερμανίας κατά 20 ευρώ. Προειδοποιεί πάντως πως ειδικότερα η Γερμανία αντιμετωπίζει διπλό κίνδυνο. Αφενός η εξαρτημένη από τις εξαγωγές οικονομία της θα μπορούσε να πληγεί αν είναι πολύ χαμηλή η ζήτηση από τις αναδυόμενες χώρες και αφετέρου ενδέχεται να πληγεί η εγχώρια παραγωγή σε τομείς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εισαγόμενα είδη, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου και του κατασκευαστικού κλάδου. Το ICC καταλήγει, έτσι, στο συμπέρασμα πως το κόστος των δωρεών εμβολίων για τον παγκόσμιο εμβολιασμό θα είναι πολύ μικρότερο από τον οικονομικό αντίκτυπο που θα έχουν ο αποκλεισμός των χωρών χαμηλού εισοδήματος και η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητάς τους.

Διαβάστες επίσης: 

• Η διεύρυνση των ανισοτήτων απαιτεί άμεσες δράσεις 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή