Μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή από τα ΕΛΠΕ για το 2020

Μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή από τα ΕΛΠΕ για το 2020

Ανακοίνωσαν συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 5 εκατ. ευρώ και EBITDA 333 εκατ. ευρώ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριακά συγκρίσιμα καθαρά κέρδη εμφάνισαν τα ΕΛΠΕ το 2020, παρότι υπήρξε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τον κλάδο παγκοσμίως. Η πρωτοφανής πτώση ζήτησης και διεθνών περιθωρίων διύλισης σε συνδυασμό και με τα διαδοχικά lockdowns οδήγησαν σε σοβαρή απώλεια λειτουργικών κερδών, άνω των 350 εκατ. ευρώ, ενώ η  υποτίμηση των αποθεμάτων λόγω της πτώσης τιμών ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, και παρά τις προβλέψεις έξι χρηματιστηριακών αναλυτών, ο όμιλος των ΕΛΠΕ δεν εμφάνισε αναπροσαρμοσμένες καθαρές ζημίες στο σύνολο του έτους. Τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν χθες συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ύψους 5 εκατ. ευρώ και συγκρίσιμα EBITDA ύψους 333 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η διοίκηση της εταιρείας θα εισηγηθεί στη γενική συνέλευση διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή. Με το μέρισμα η διοίκηση στέλνει ένα μήνυμα στους μετόχους ότι, παρά το αρνητικό περιβάλλον, τα θεμελιώδη των ΕΛΠΕ είναι ισχυρά και πως το 2021 και το 2022, που αναμένεται να βελτιωθούν οι συνθήκες, θα μπορούν να προσδοκούν σε καλύτερη απόδοση.

Στον αντίποδα των απωλειών, πάντως, ο όμιλος εξασφάλισε όφελος 70 εκατ. ευρώ το β΄ εξάμηνο του 2020 μέσω εμπορικών συναλλαγών προαγοράς και αποθήκευσης φορτίων (contango trades), εκμεταλλευόμενος τους αποθηκευτικούς χώρους των εγκαταστάσεών του.

Οσον αφορά τα δημοσιευμένα αποτελέσματα, επηρεάστηκαν από την ανάκαμψη των διεθνών τιμών του αργού στο δ΄ τρίμηνο, με θετικό αντίκτυπο στην αποτίμηση αποθεμάτων ύψους 32 εκατ. ευρώ, κάτι που ανέστρεψε μικρό μέρος των ζημιών που καταγράφηκαν στο εννεάμηνο του 2020 λόγω της ιστορικής υποχώρησης των τιμών, με αποτέλεσμα τα δημοσιευμένα κέρδη EBITDA να διαμορφωθούν στα 68 εκατ. ευρώ έναντι 110 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο του 2019. 

Ο όμιλος, παρά το αρνητικό διεθνές περιβάλλον, βελτίωσε τη ρευστότητά του το 2020, αντλώντας επιπλέον χρηματοδότηση τόσο από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές όσο και από το τραπεζικό σύστημα, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Εντός του δ΄ τριμήνου ολοκληρώθηκε η αναχρηματοδότηση πιστωτικών γραμμών ύψους 900 εκατ. ευρώ που έληγαν το δ΄ τρίμηνο του 2020 και το α΄ εξάμηνο του 2021, βελτιώνοντας το προφίλ ωρίμανσης των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου. Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε και η παραγωγή του ομίλου, ενώ οι εξαγωγές το 2020 σημείωσαν νέο άλμα, καταγράφοντας αύξηση 11% σε σχέση με το 2019.

Στις προκλήσεις που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν τα ΕΛΠΕ μέσα στο πρωτόγνωρα δυσμενές περιβάλλον που προκάλεσαν οι επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο διεθνώς αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, επισημαίνοντας πρωτίστως την προστασία του προσωπικού και τη διασφάλιση της επάρκειας προϊόντων για τις βασικές αγορές του ομίλου.

«Αφήνουμε πίσω μας τη δυσκολότερη ίσως χρονιά για όλους και πιστεύουμε ότι οι συνθήκες θα ξεκινήσουν να ομαλοποιούνται στα επόμενα τρίμηνα, χωρίς όμως να παραβλέπουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην πορεία αυτή», τόνισε ο κ. Σιάμισιης. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε την πρόταση για διανομή μερίσματος που, όπως είπε, «αφενός εξαρτάται άμεσα από τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους, αλλά κυρίως αντικατοπτρίζει την εκτίμηση για τη θετική πορεία του ομίλου στο εγγύς μέλλον, παρά τις αυξημένες προκλήσεις».

O διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ στάθηκε επίσης με τις δηλώσεις του στην επιτυχή και ασφαλή ολοκλήρωση του έργου συντήρησης και αναβάθμισης στο διυλιστήριο Ασπροπύργου –«ήταν μια ιδιαίτερη πρόκληση λόγω του μεγέθους του έργου αλλά και των επιπλέον δυσκολιών λόγω διαχείρισης COVID-19, με την παρουσία άνω των 2.500 εργαζομένων καθημερινά», σημείωσε–, αλλά και στη συνέχιση της στρατηγικής του ομίλου για την ενεργειακή μετάβαση, με κύριο επίτευγμα την ολοκλήρωση της εξαγοράς του φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη και την έναρξη της κατασκευής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή