Ενίσχυση ιδιωτικής ασφάλισης με κίνητρα

Ενίσχυση ιδιωτικής ασφάλισης με κίνητρα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δέσμευση της κυβέρνησης να θεσπίσει τα φορολογικά κίνητρα για τις δαπάνες ασφαλίστρων που καλύπτουν τα ακίνητα έναντι φυσικών κινδύνων, αλλά και να δημιουργήσει τις συνθήκες για την ανάπτυξη του 2ου και του 3ου πυλώνα ασφάλισης, επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης. 
Μιλώντας χθες στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι η πραγματικότητα του κορωνοϊού οδήγησε στην αναπροσαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού για την παροχή φορολογικών κινήτρων στον κλάδο, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ο σχεδιασμός αυτός δεν έχει ανατραπεί και η πρωτοβουλία θα αναληφθεί αφού πρώτα κλείσει το μέτωπο της πανδημίας. Την άποψη ότι έχει ωριμάσει η ιδέα και ότι θα πρέπει να ανοίξει άμεσα η συζήτηση σχετικά με την εξασφάλιση της περιουσίας των πολιτών, διατύπωσε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης. 

Από την πλευρά της εποπτικής αρχής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε ότι «απαιτείται και η έμπρακτη ανταπόκριση της ελληνικής πολιτείας, ώστε να δοθεί στον ασφαλιστικό τομέα χώρος για να επιτελέσει αποτελεσματικά τον κοινωνικό του ρόλο. Να αναγνωριστεί η ιδιωτική ασφάλιση ως μέσο προστασίας από οικονομικές επιπτώσεις που συνεπάγονται προσωπικοί ή επιχειρηματικοί κίνδυνοι, και μάλιστα συμπληρωματικό, και όχι ανταγωνιστικό, των υφιστάμενων κρατικών και κοινωνικών μηχανισμών». Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «η πλειονότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων προσαρμόστηκε γρήγορα στις συνθήκες λειτουργίας που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, στάθηκε ωστόσο και στους κινδύνους που δημιουργεί ο αντίκτυπος της πανδημίας, όπως ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος και το «πάγωμα» εργασιών σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, που αναμένεται να επηρεάσουν την εν γένει συμπεριφορά των καταναλωτών. «Δουλειά των ασφαλιστικών επιχειρήσεων είναι αυτό να το λάβουν υπόψη κατά την επανεξέταση των επιχειρηματικών τους προτύπων, ώστε όχι μόνο να παραμείνει η κερδοφορία σταθερή, αλλά κυρίως για να μπορούν να δίδουν αξία στην κοινωνία και στους πελάτες τους, προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα που καλύπτουν τις διαρκώς εξελισσόμενες ανάγκες τους», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας. 

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, που επανεξελέγη σε αυτή τη θέση για πέμπτη φορά, αναφέρθηκε στην ομιλία του στην ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς εν μέσω της πανδημίας. «Είναι ζωτικής σημασίας για τον σταθεροποιητικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στην οικονομία, το ότι υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος η αγορά διατήρησε, παρά την ύφεση και τη μεταβλητότητα, τους δείκτες φερεγγυότητάς της σε υψηλά επίπεδα», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ». 

Επιπλέον, αναφέρθηκε στα τρία βασικά θέματα στα οποία η ασφαλιστική αγορά μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικές και βιώσιμες λύσεις, δηλαδή τις συντάξεις, την υγεία και τις φυσικές καταστροφές. «Το τι σύνταξη θα πάρει ο Ελληνας συμπληρωματικά προς τη δημόσια, το τι θα πληρώνει από την τσέπη του για την υγεία και το ποσό που θα πληρώσει τελικά σε φόρους, ώστε το κράτος να αποζημιώνει για τις εκάστοτε πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές ή χιονοθύελλες, και όχι οι ασφαλιστικές εταιρείες όπως θα έπρεπε, είναι θέματα του μέσου νοικοκυριού, που τυχαίνει να έχουν μέρος της λύσης τους και στην ιδιωτική ασφάλιση», υπογράμμισε ο κ. Σαρρηγεωργίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή