Η Ουάσιγκτον μπορεί να σώσει τον Αμαζόνιο

Η Ουάσιγκτον μπορεί να σώσει τον Αμαζόνιο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποπειρώμενος να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε να αναλάβει δράση για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πείσει την κυβέρνηση των λαϊκιστών της Βραζιλίας να συνεργαστεί. Κατά τον τελευταίο μισό αιώνα, η ανάπτυξη στη λεκάνη του Αμαζονίου, μια περιοχή που εκτείνεται σε οκτώ χώρες, έχει συρρικνώσει το τροπικό δάσος κατά 17%.

Στη Βραζιλία, η οποία καταλαμβάνει περισσότερο από το ήμισυ της λεκάνης, η αποψίλωση των δασών, οι εξορύξεις, η εκτροφή βοοειδών και η κτηνοτροφία αυξήθηκαν κατά 47% από την εκλογή του προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο, το 2018. 

Οι επιστήμονες φοβούνται πως το οικοσύστημα πλησιάζει σε ένα σημείο καμπής και από εκεί και μετά πλέον δεν θα είναι σε θέση να ανανεωθεί. Η περαιτέρω εξάντληση της μεγαλύτερης δεξαμενής συγκέντρωσης χημικών ενώσεων άνθρακα και μείωσης των εκπομπών ρύπων του κόσμου θα θέσει σε κίνδυνο τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος μείωσε τη χρηματοδότηση για τις υπηρεσίες της χώρας που δημοσιεύουν δεδομένα σχετικά με την αποψίλωση των δασών και επέβαλε κανόνες διαχείρισης της γης. Eκτοξεύει μύδρους κατά των ξένων ηγετών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την παράνομη ανάπτυξη, μετατρέποντας το ζήτημα της κυριαρχίας πάνω στο τροπικό δάσος σε κραυγή που απευθύνεται στην εθνικιστική του βάση. Σε μια συνάντηση με τους ηγέτες των κρατών της Λατινικής Αμερικής πέρυσι, ο Μπολσονάρο είπε ότι δεν έχει υπάρξει «ούτε μια αποψίλωση των δασών» και χαρακτήρισε τις όποιες αναφορές για τη λεηλασία του Αμαζονίου «ψέμα».

Ως στενός σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπολσονάρο δεν δέχθηκε έντονες επικρίσεις για την πολιτική του. Ωστόσο, πέρυσι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε δράση. Είπε πως θα ασκήσει πιέσεις για να δοθεί οικονομική βοήθεια 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κυβερνήσεις της Νοτίου Αμερικής, αποσκοπώντας στη διακοπή της αποψίλωσης δασών και ορκίστηκε πως θα υπάρξουν σοβαρές οικονομικές συνέπειες εάν αρνηθούν. 

Η αναγνώριση της παγκόσμιας σημασίας του Αμαζονίου έχει καθυστερήσει πολύ, αλλά η απειλή των κυρώσεων δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξει η συμπεριφορά της Βραζιλίας. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσφέρουν κίνητρα τέτοια τα οποία θα βοηθούν τον Ζαΐρ Μπολσονάρο να πουλήσει την ιδέα της διατήρησης του δάσους του Αμαζονίου στους υποστηρικτές του. Δεδομένων των διασυνδέσεών του με τις ένοπλες δυνάμεις, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο επέκτασης περιορισμένης τεχνικής βοήθειας στον στρατό της Βραζιλίας για να συνδράμουν ορισμένες από τις ενέργειές της κατά της παράνομης αποψίλωσης. Η ενεργή υποστήριξη των ΗΠΑ δε για την ένταξη της Βραζιλίας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που συνιστά προτεραιότητα για τις επιχειρηματικές ελίτ, οι οποίες ενδιαφέρονται για τους χειρισμούς του Μπολσονάρο στην οικονομία, πρέπει να συναρτάται εν μέρει με βελτιώσεις σε θέμα περιβαλλοντικής προστασίας.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ μπορούν να δείξουν ότι είναι πρόθυμες να τον παρακάμψουν εάν χρειαστεί. Οι Αμερικανοί διπλωμάτες πρέπει να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους με τους Βραζιλιάνους τοπικούς κυβερνήτες και δημάρχους, και να παράσχουν άμεση βοήθεια σε δήμους που αποδεικνύουν εμπράκτως πως προστατεύουν το δάσος. Εν κατακλείδι, οι ΗΠΑ σε συνεργασία με άλλες κυβερνήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να βοηθήσουν τη Βραζιλία και άλλες χώρες της περιοχής να επωφεληθούν από τη συντήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, ενδεχομένως δημιουργώντας ένα αποτελεσματικότερο παγκόσμιο σύστημα ανταλλαγής δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίων του άνθρακα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή