«Πανόπτης» στις δαπάνες του Δημοσίου

«Πανόπτης» στις δαπάνες του Δημοσίου

Οι συμβάσεις και ο εξοπλισμός των φορέων θα καταγράφονται σε μία πλατφόρμα

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις προμήθειες και τις δημόσιες δαπάνες επιχειρεί να ελέγξει η κυβέρνηση, με στόχο να γνωρίζει επακριβώς τι υπάρχει στις «αποθήκες» για παράδειγμα νοσοκομείων, πανεπιστημίων κ.λπ., αλλά και τον πάγιο εξοπλισμό που διαθέτουν όλοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό. 

Σε ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, θα καταγράφονται οι συμβάσεις, οι προμήθειες αλλά και τα τιμολόγια, και μάλιστα όλα αυτά με ηλεκτρονικό τρόπο. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση στοχεύει να βάλει τέλος στη σπατάλη του δημοσίου χρήματος και να εξοικονομήσει σημαντικά ποσά, τα οποία θα μπορούν να διατεθούν σε φορείς και υπηρεσίες που τα έχουν περισσότερο ανάγκη, ή σε άλλες δράσεις για την εξυπηρέτηση των πολιτών. 

Καλύτερη διαχείριση

Με αυτόν τον τρόπο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα μπορέσει να κατανείμει καλύτερα τις δαπάνες ανά φορέα, ενώ θα σταματήσει η οριζόντια μείωση των λειτουργικών δαπανών που γινόταν το προηγούμενο διάστημα, κυρίως τις μνημονιακές χρονιές, που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί οργανισμοί να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα. Μάλιστα, η πρακτική αυτή είναι άγνωστο εάν εντέλει είχε κάποιο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα ζητήσει από όλους τους φορείς αλλά και από τα υπουργεία να προχωρήσουν σε πλήρη απογραφή του εξοπλισμού (από καρέκλες και γραφεία μέχρι και αναλώσιμα), των συμβάσεων που υπάρχουν και τρέχουν τη στιγμή της απογραφής, των παραγγελιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική τιμολόγηση. 

Αυτό σημαίνει ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα ξέρει την «περιουσία» κάθε οργανισμού και το στοκ των αναλώσιμων που υπάρχει στις αποθήκες. Κάθε αγορά ή σύμβαση παροχής υπηρεσιών θα έχει συγκεκριμένο κωδικό έτσι ώστε να ελέγχονται από το υπουργείο Οικονομικών οι δαπάνες κάθε φορέα και θα κατηγοριοποιούνται αναλόγως. Θα γνωρίζει δηλαδή τι αγοράζει κάθε οργανισμός και κάθε πότε προχωράει σε νέες αγορές του ίδιου ή άλλων αναλώσιμων και θα τα συγκρίνει με αντίστοιχες που πραγματοποιούνται από όλους τους φορείς. Θα μπορούν να συγκριθούν οι αγορές που πραγματοποιούν δύο νοσοκομεία έτσι ώστε να διαπιστώσει εάν υπάρχει κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

Ηλεκτρονική τιμολόγηση

Ως ηλεκτρονική τιμολόγηση ορίζεται η ανταλλαγή ψηφιακών τιμολογίων μεταξύ δύο ή περισσότερων οντοτήτων (επιχειρήσεων, Δημοσίου, φυσικών προσώπων) που εμπλέκονται σε μια εμπορική συναλλαγή. Ο όρος δεν αφορά μόνο την έκδοση και λήψη του ψηφιακού παραστατικού, αλλά και την αυτοματοποίηση του συνόλου των διαδικασιών που το αφορούν, από την αρχειοθέτηση και ανάκτησή του έως τη διαχείρισή του από τους φορείς του Δημοσίου και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η έννοια της ηλεκτρονικής τιμολόγησης δεν περιορίζεται μόνο στα απαραίτητα συνοδευτικά πώλησης, αλλά αφορά όλα τα εκδιδόμενα έγγραφα μεταξύ δύο εμπορικών εταίρων: προσφορές, παραγγελίες, εντολές αγοράς κ.λπ. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι το σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι το κράτος να γνωρίζει κεντρικά όλες τις δαπάνες που κάνουν οι φορείς, αλλά και το στοκ που υπάρχει στις αποθήκες. Μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, το υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει τη δημιουργία της «κεντρικής αποθήκης» για όλο το Δημόσιο. Δηλαδή οι φορείς της γενικής κυβέρνησης θα απευθύνονται στην κεντρική αποθήκη για αγορές αναλώσιμων.

Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση, τόσο μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου, όσο και μεταξύ δύο επιχειρήσεων, το ελληνικό Δημόσιο θα μπορέσει να μειώσει τη διακίνηση πλαστών παραστατικών περιορίζοντας τη φοροδιαφυγή και επιταχύνοντας την αποπληρωμή των ηλεκτρονικών τιμολογίων για δημόσιες προμήθειες. 

Ουσιαστικά, μπαίνουν νέοι κανόνες και προδιαγραφές σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την ηλεκτρονική τιμολόγηση τόσο για αυτά που θα εκδίδονται από τα πληροφοριακά συστήματα προς το Δημόσιο αλλά και προς επιχειρήσεις. Οι νέες κοινές ευρωπαϊκές προδιαγραφές θα «καθοδηγούν» και θα ρυθμίζουν τα πληροφοριακά συστήματα ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τέτοιο τρόπο, ώστε να εκδίδονται από τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικά τιμολόγια έγκυρα, με ενιαίους κανόνες, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή