Στα 6,4 δισ. φθάνουν τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων

Στα 6,4 δισ. φθάνουν τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Μέτρα στήριξης εργαζομένων και ανέργων συνολικού ύψους 6,4 δισ. ευρώ υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι δικαιούχοι εκτιμώνται σε 3 εκατ. άτομα, με τα στοιχεία να δείχνουν πως σχεδόν ένας στους δύο μισθωτούς, και συγκεκριμένα 1,13 εκατ. εργαζόμενοι, έχει τεθεί για κάποιο διάστημα εντός του περασμένου 12μήνου σε αναστολή σύμβασης. Με αφορμή τον ένα χρόνο πανδημίας, το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι το πρόγραμμα είναι δυναμικό και θα συνεχιστεί όσο συνεχίζεται και η υγειονομική κρίση. Ηδη, από σήμερα, ξεκινούν οι αιτήσεις για τις αναστολές συμβάσεων Μαρτίου, ενώ την Παρασκευή αναμένεται η πληρωμή των ειδικών αποζημιώσεων ύψους έως και 534 ευρώ τον μήνα, για τον Φεβρουάριο.

Η «βεντάλια» των μέτρων στήριξης περιλαμβάνει τόσο οριζόντια μέτρα (π.χ. αναστολές συμβάσεων με καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για εργαζομένους σε επιχειρήσεις που έκλεισαν ή πλήττονται σημαντικά από την πανδημία, πρόγραμμα «Συν-Εργασία» κ.λπ.) όσο και στοχευμένα σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως είναι –για παράδειγμα– οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, του πολιτισμού και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, μαζί με τα κονδύλια που κατευθύνονται στον e-ΕΦΚΑ για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, τα μέτρα για τους εργαζομένους φτάνουν προς το παρόν τα 4,7 δισ. ευρώ (3,2 δισ. ευρώ μέτρα απευθείας στήριξης μισθών και 1,5 δισ. ευρώ για κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών). Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας του Φεβρουαρίου που θα γίνει την Παρασκευή, καθώς και η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης των 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, που αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί μέσω ΟΑΕΔ, 80 εκατ. ευρώ απευθύνθηκαν για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης σε τουλάχιστον 500.000 ωφελουμένους, ενώ «τρέχουν» και προγράμματα του ΕΣΠΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με στόχο την επόμενη μέρα της πανδημίας, ήδη επεξεργάζονται προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και αναμένεται να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής συνοψίζονται ως εξής:

Πυλώνας Α: Μέτρα στήριξης εργαζομένων

• Αναστολές συμβάσεων εργασίας: 2,4 δισ. ευρώ σε 1,13 εκατ. μοναδικούς ωφελουμένους.

• Δώρο Πάσχα αναστολών: 105 εκατ. ευρώ.

• Μονομερείς δηλώσεις (τουρισμός, καλλιτέχνες): 161,4 εκατ. ευρώ σε περίπου 120.000 ωφελουμένους.

• Επιστήμονες: 115 εκατ. ευρώ σε 181.046 ωφελουμένους.

• Ειδικές κατηγορίες: 50 εκατ. ευρώ σε 62.000 ωφελουμένους.

• «Συν-Εργασία»: 67,5 εκατ. ευρώ σε 70.835 ωφελουμένους.

• Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών ύψους 1,5 δισ. ευρώ (Μάρτιος 2020 – Φεβρουάριος 2021).

Πυλώνας δεύτερος: Μέτρα στήριξης ανέργων

Εχουν δοθεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε τακτικές και έκτακτες παροχές, σε 755.000 ανέργους και 52.000 εργαζόμενες μητέρες ως εξής:

• 1,1 δισ. ευρώ σε επιδόματα τακτικής ανεργίας και λοιπές παροχές.

• 349,5 εκατ. ευρώ σε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις (400 ευρώ μακροχρόνια ανέργων, παρατάσεις επιδότησης ανεργίας, οικονομική ενίσχυση εποχικά εργαζομένων χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης).  

Πυλώνας τρίτος: Προγράμματα ΕΣΠΑ

Για την περίοδο της πανδημίας μέσω διαφόρων προγραμμάτων έχουν διατεθεί 238 εκατ. ευρώ σε περίπου 47.000 ωφελουμένους.

Πυλώνας τέταρτος: Κοινωνική αλληλεγγύη

• Διπλή καταβολή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τον Δεκέμβριο του 2020: 56 εκατ. ευρώ σε 500.000 δικαιούχους.

• Εκτακτο επίδομα με βάση τα τέκνα σε νοικοκυριά δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος: 8,6 εκατ. ευρώ σε 50.128 δικαιούχους.

• Ενίσχυση των κέντρων κοινωνικής πρόνοιας με έκτακτο προσωπικό: 12 εκατ. ευρώ.

• Μέτρα προστασίας και υλικοτεχνικής βοήθειας ιδιωτικών και δημόσιων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων: 2 εκατ. ευρώ.