ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικό πρόσημο το 2021 στην αγορά των smartphones

Θετικό πρόσημο το 2021 στην αγορά των smartphones

Οριακά θετικό πρόσημο αναμένει η αγορά των smartphones στην Ευρώπη το 2021, έχοντας αφήσει πίσω της μια χρονιά με μείωση τόσο του όγκου των πωλήσεων όσο και της αξίας τους. Σημαντικό ρόλο στην αναμενόμενη θετική πορεία της αγοράς θα διαδραματίσει το νέο δίκτυο πέμπτης γενιάς. Η IDC αναμένει ότι ένα στα τέσσερα smartphones, που θα πωληθούν στην Ευρώπη το 2021, θα υποστηρίζει την τεχνολογία 5G. Συνολικά, για την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ), το 2020 ήταν μια κακή χρονιά  για την αγορά, καθώς οι πωλήσεις διολίσθησαν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας εξαετίας, υπό το βάρος της πανδημίας της COVID-19. Σύμφωνα με το Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker της IDC, την οποία αναδημοσιεύει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος, ο όγκος των πωλήσεων smartphones στην ΕΜΕΑ μειώθηκε κατά 4,2% το 2020 σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Συνολικά, στην περιοχή της ΕΜΕΑ πωλήθηκαν το περασμένο έτος 345,2 εκατ. smartphones. Η δε αξία των πωλήσεων περιορίστηκε κατά 4,6% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε πέρυσι σε 110 δισ. δολάρια. Ειδικότερα στην περιοχή της Ευρώπης, η μείωση ήταν της τάξεως του 4,9% –σε όγκο– με τους Ευρωπαίους πολίτες να αγοράζουν 195,2 εκατ. συσκευές smartphones. Η ευρωπαϊκή αγορά έχασε 3% σε αξία από έτος σε έτος και κινήθηκε στα επίπεδα των $82,4 εκατ. «Αν κοιτάξει κανείς μόνο τους αριθμούς, θα θεωρήσει ότι το 2020 ήταν μια τυπική χρονιά με ελαφρά σκαμπανεβάσματα και όχι μια χρονιά με πανδημία και πολύμηνα lockdowns», σχολιάζουν οι αναλυτές της IDC, εξηγώντας τις μονοψήφιες μειώσεις στις πωλήσεις smartphones – τόσο σε όγκο, όσο και σε αξία.

Η μικρή –συγκριτικά πάντα με τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Ευρώπη– πτώση συνδέεται με τη γρήγορη προσαρμογή των Ευρωπαίων καταναλωτών στα νέα δεδομένα και με τη στροφή τους στο ψηφιακό κανάλι αγορών. Οπως αναφέρει η έρευνα που αναδημοσιεύει ο ΣΕΠΕ, η Samsung παρέμεινε –σύμφωνα με τους αναλυτές– ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην ευρωπαϊκή αγορά Android. Από την πλευρά της, η Xiaomi κατάφερε να καταλάβει ένα μέρος μόνο του μεριδίου της Huawei, ενώ οι αντίπαλες κινεζικές μάρκες OPPO και Vivo σημείωσαν –σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της IDC– μέτρια πρόοδο.