Διαγωνισμοί για έργα του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω του «νέου ΤΑΙΠΕΔ»

Διαγωνισμοί για έργα του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω του «νέου ΤΑΙΠΕΔ»

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το ελληνικό σχέδιο για την απορρόφηση των 32 δισ. του ευρωπαϊκού Tαμείου Aνάκαμψης να οριστικοποιείται ενόψει της κατάθεσής του προς έγκριση στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα τέλη Απριλίου, προχωράει και το νομοθετικό και πρακτικό έργο για τη μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ σε μηχανισμό προετοιμασίας έργων (Project Preparation Facility). Δηλαδή στον φορέα εκείνον που θα ωριμάζει, θα προετοιμάζει και θα διενεργεί τους διαγωνισμούς για την ανάθεση δημόσιων έργων και ΣΔΙΤ.

Αν και οι τελικές λεπτομέρειες μένει να αποσαφηνιστούν στον νόμο με τον οποίο θα τροποποιηθεί ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος αυτή τη στιγμή αφορά μόνο ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ανατεθεί σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και τις προβλέψεις των μεσοπρόθεσμων πλαισίων δημοσιονομικής στρατηγικής, εκτιμάται πως το «νέο ΤΑΙΠΕΔ» ή Project Preparation Facility θα χειρίζεται διαγωνισμούς για έργα όπως στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, του ψηφιακού μετασχηματισμού και των υποδομών, προϋπολογισμού υψηλότερου των 20 εκατ. Ο αριθμός των έργων αυτών μπορεί να αγγίξει και να ξεπεράσει και τα 40, με εκτιμώμενο μέσο όρο προϋπολογισμού για κάθε ένα από αυτά τα 120 εκατ., ανεβάζοντας το σύνολο της αξίας των έργων που ενδέχεται να διαχειριστεί στα επίπεδα των 5 δισ. Ομως για την ώρα, τα ποσά αυτά αποτελούν απλώς εκτιμήσεις και δεν πρόκειται να αποκρυσταλλωθούν πριν από την έγκριση του ελληνικού σχεδίου από την Ε.Ε. αλλά και τις επιμέρους αναθέσεις προς το νέο ΤΑΙΠΕΔ. Η συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία του ΤΑΙΠΕΔ από τις ιδιωτικοποιήσεις μετά σχεδόν δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας του, κρίθηκαν ως ενδεδειγμένες για να συμβάλει στην ταχεία απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων. Η τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να γίνει με νόμο που θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ έχει προκηρύξει μία σειρά από διαγωνισμούς για την πρόσληψη τεχνικών, νομικών και χρηματοοικονομικών συμβούλων και μάλιστα έχει ήδη προσλάβει και έναν μικρό αριθμό νέων στελεχών. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί αφενός μόλις ψηφιστεί η τροποποίηση του ιδρυτικού του νόμου και αφετέρου καθώς οι ανάγκες για ωρίμανση και προκήρυξη έργων θα πυκνώνουν. Για να μπορέσει να υλοποιήσει τη μεγέθυνσή του αυτή άλλωστε το ΤΑΙΠΕΔ έχει δρομολογήσει τη μετακίνησή του σε μεγαλύτερους γραφειακούς χώρους, με το πρώην κτίριο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη στην οδό Μιχαλακοπούλου 80, πίσω από το Χίλτον, να θεωρείται το επικρατέστερο. Το ΤΑΙΠΕΔ θα στεγαστεί στον πέμπτο και έκτο όροφο όταν η ιδιοκτήτρια Trastor μπορέσει να παραδώσει τα γραφεία, όπως έχει συμφωνηθεί, ενδεχομένως έως το καλοκαίρι.
Στην 9η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε στα τέλη του Φεβρουαρίου σημειώνεται πως υποχρέωση της Αθήνας είναι το Project Preparation Facility να αναπτυχθεί και να λειτουργεί πλήρως ως ένας «βελτιωμένος μηχανισμός υποστήριξης και ανάθεσης για την προετοιμασία και την υλοποίηση των έργων, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα τόσο των έργων υποδομής του δημόσιου τομέα όσο και των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έως τον Μάρτιο του 2021».

Οι απαραίτητες τροποποιήσεις του ιδρυτικού νόμου του ΤΑΙΠΕΔ που θα προσθέσουν την εντολή λειτουργίας του ως Project Preparation Facility σύμφωνα με την έκθεση της Ε.Ε. θα εγκριθούν εντός του Μαρτίου. Επισημαίνεται δε πως είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν οι κατάλληλες εγγυήσεις ώστε το Ταμείο να μπορεί να συνεχίσει να ασκεί ανεξάρτητα την τρέχουσα βασική αποστολή του που είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Η έγκαιρη έναρξη λειτουργίας του Project Preparation Facility κρίνεται ως «ζωτικής σημασίας» τόσο για την επιτάχυνση της απορρόφησης των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης όσο και για την προώθηση άλλων δημόσιων έργων και επενδύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή