Υπέρ της διατήρησης της τηλεργασίας τάσσεται το 61% των εργοδοτών

Υπέρ της διατήρησης της τηλεργασίας τάσσεται το 61% των εργοδοτών

υπέρ-της-διατήρησης-της-τηλεργασίας-τ-561290287

Το υβριδικό μοντέλο εργασίας που έκανε την εμφάνισή του και στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και αφορά την εργασία από το σπίτι σε συνδυασμό με εργασία στο γραφείο, θα παραμείνει στην εγχώρια αγορά, καθώς 6 στους 10 εργοδότες δηλώνουν πως θα αποτελέσει τη βασική επιλογή τους για τους επόμενους 6-12 μήνες. Η έρευνα προοπτικών απασχόλησης της ManpowerGroup καταγράφει επίσης συγκρατημένα αισιόδοξες προοπτικές προσλήψεων για το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο. Με το 22% των εργοδοτών να προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 7% να προβλέπει μείωση και το 71% να μην αναμένει κάποια αλλαγή, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης διαμορφώνονται στο +15%. Βέβαια, τα σχέδια προσλήψεων αποδυναμώνονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Εν αναμονή του νέου θεσμικού πλαισίου για την τηλεργασία και τη συζήτηση του «δικαιώματος στην αποσύνδεση», ήτοι της δυνατότητας του εργαζομένου να αποσυνδέεται από την εργασία και να μην είναι διαθέσιμος πέραν του εργασιακού του ωραρίου, να δεσπόζει σε παγκόσμιο επίπεδο, το νέο μοντέλο απασχόλησης με αιχμή την εργασία κατά κύριο λόγο μακριά από τον χώρο εργασίας, φαίνεται πως κερδίζει στη χώρα μας έδαφος. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (ευρύτερη περιφέρεια ΕΜΕΑ) το υβριδικό μοντέλο εργασίας τυγχάνει της επιλογής του 36% των εργοδοτών, στην Ελλάδα, το ποσοστό είναι 61%. Γεγονός που καθιστά αναγκαία την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου για την τηλεργασία, που εδώ και μήνες έχει εξαγγελθεί, αναμένεται όμως να κατατεθεί στη Βουλή, με σημαντική καθυστέρηση, εντός του επόμενου μήνα. 

Οσο για το μέλλον της εργασίας, οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων αναμένονται στον τομέα των κατασκευών, στον τομέα χρηματοοικονομικών και υπηρεσιών προς επιχειρήσεις και στον τομέα του εμπορίου (χονδρική και λιανική). Ωστόσο, οι εργοδότες στον τομέα του τουρισμού παραμένουν εξαιρετικά απαισιόδοξοι. Αναλυτικά, αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν προβλέπουν οι εργοδότες σε έξι από τους επτά τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το προσεχές τρίμηνο. Σταθερή αύξηση της απασχόλησης αναμένεται στον τομέα των κατασκευών και των χρηματοοικονομικών και υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, όπου οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε +15%. Αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού απασχολουμένων προβλέπεται και για τον τομέα του εμπορίου (χονδρική και λιανική), όπου οι προοπτικές ανέρχονται σε +12%, ενώ οι προοπτικές για τον τομέα των λοιπών υπηρεσιών διαμορφώνονται στο +10%. Παράλληλα, οι εργοδότες στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής αναμένουν μέτρια δραστηριότητα προσλήψεων, με προοπτικές της τάξης του +5%, ενώ οι προοπτικές για τον τομέα της βιομηχανίας/παραγωγής ανέρχονται σε +3%. Ωστόσο, οι εργοδότες στον τομέα του τουρισμού προβλέπουν ένα απαισιόδοξο κλίμα προσλήψεων, με προοπτικές της τάξης του -17%.

Αύξηση της απασχόλησης αναμένεται σε τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού κατά το προσεχές τρίμηνο, ιδιαίτερα στις μεγάλες επιχειρήσεις, που καταγράφουν συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +25%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή