Καταβολή προσωρινής σύνταξης πριν το Πάσχα

Καταβολή προσωρινής σύνταξης πριν το Πάσχα

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιθώριο έως τις 31 Μαρτίου για να υποβάλουν αίτηση έχουν οι εκατοντάδες χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχοι, που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ και δεν έχουν ακόμη λάβει την οριστική απόφαση ή έστω προσωρινή σύνταξη, προκειμένου να τους καταβληθεί, πριν από το Πάσχα, η προκαταβολή σύνταξης. 

Και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, «πρόκειται για μια πράξη σεβασμού της πολιτείας για την υπομονή των πολιτών, μια σημαντική δράση ανακούφισης όσων περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, και υπό αντίξοες συνθήκες, τη συνταξιοδότησή τους». Παράλληλα βέβαια, παραδέχθηκε ότι με την πληρωμή των προκαταβολών δεν λύνεται το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων. 

Στην πράξη, πάντως, πρόκειται για μια σχετικά αυτοματοποιημένη διαδικασία, καθώς στόχος της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ είναι πριν από το Πάσχα να έχουν πραγματοποιηθεί οι πληρωμές των προκαταβολών που θα περιλαμβάνουν και τα αναδρομικά για το σύνολο των μηνών καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεών τους. Επιπλέον, όσοι υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 16/3 και μετά θα λαμβάνουν άμεσα την προκαταβολή της σύνταξής τους.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου gov.gr και συγκεκριμένα μέσω του συνδέσμου https://prokatavoli.syntaxeis.gov.gr/ καθώς και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του e-EΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.

Αναλυτικά, oι ασφαλισμένοι, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση απονομής σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου υποβάλλουν στην πλατφόρμα αίτηση χορήγησης του ποσού προκαταβολής έναντι της σύνταξης. Η έγκριση του αιτήματος προκαταβολής πραγματοποιείται από τον e-ΕΦΚΑ, με βάση τα πληροφοριακά στοιχεία που τηρεί ο Οργανισμός και οι συνεργαζόμενοι φορείς, καθώς και των στοιχείων που δηλώνει ηλεκτρονικά ο αιτών.

Για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτούνται τα παρακάτω στοιχεία:

• Οι κωδικοί Τaxisnet του αιτούντος.
• Ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ.
• Το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού.
• Ο αριθμός πρωτοκόλλου του αιτήματος συνταξιοδότησης, η ημερομηνία υποβολής του αιτήματος και ο τ. φορέας υποβολής/κατάθεσης του αιτήματος συνταξιοδότησης. Τα στοιχεία αυτά απαιτούνται εφόσον δεν είναι προσυμπληρωμένα στην αίτηση.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο αιτών χρησιμοποιεί του κωδικούς Taxisnet για την αυθεντικοποίησή του στην πλατφόρμα. Στη συνέχεια ζητείται ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ του, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ταυτοποίησή του. Κατόπιν συμπληρώνει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο θα πιστωθεί το ποσό της προκαταβολής σύνταξης και θα πιστώνεται στη συνέχεια κάθε μήνα, καθώς και τα στοιχεία της αίτησης συνταξιοδότησης για την οποία υποβάλλει την αίτηση προκαταβολής. 

Είναι δε ενδεικτικό ότι λόγω της ανάγκης για ταχύτητα στις διαδικασίες, έχει προβλεφθεί σε περίπτωση που μέρος του χρόνου ασφάλισης δεν εντοπίζεται στα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ και των λοιπών φορέων, να ζητείται από τους αιτούντες να συμπληρώσουν οι ίδιοι σε σχετικό πεδίο το ιστορικό ασφάλισής τους. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να δοθούν προκαταβολές σε ανθρώπους που δεν δικαιούνται σύνταξη γιατί δεν πληρούν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις. Να σημειωθεί ότι μόνο τον Ιανουάριο, σχεδόν το 20% των αιτήσεων που εκδόθηκαν ήταν απορριπτικές, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τον Φεβρουάριο, αν και μειώθηκε, παρέμεινε πάνω από το 12%. 

Η διαδικασία υποβολής ολοκληρώνεται με το πάτημα του κουμπιού «Οριστική υποβολή αίτησης». H αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης ότι κατά τον χρόνο υποβολής συντρέχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις. Δεν αποτελεί βέβαια συνταξιοδοτική απόφαση. Σε περίπτωση δε που τελικά διαπιστωθεί πως δεν συντρέχουν λόγοι λήψης κύριας σύνταξης, τότε τα ποσά θα αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.  
Επισημαίνεται ότι για τους ασφαλισμένους που θα υποβάλουν αίτημα συνταξιοδότησης από 16/3 και μετά ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους στην «Ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης» του e-ΕΦΚΑ, θα συμπληρώνουν και την επιλογή «προκαταβολή σύνταξης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή