Διχασμός στην ΕΚΤ για την αύξηση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Διχασμός στην ΕΚΤ για την αύξηση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στελέχη της ΕΚΤ καταφεύγουν στους ελιγμούς του τέως προέδρου Μάριο Ντράγκι, καθώς διερωτώνται κατά πόσον οι πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά ομολόγων στοιχειοθετούν μια ανησυχητική επιδείνωση στις συνθήκες χρηματοδότησης και πρέπει να παρέμβουν. Η διήμερη συνεδρίαση της ΕΚΤ, που άρχισε χθες, τη βρίσκει διχασμένη ως προς το αν στοιχειοθετεί λόγο ανησυχίας η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Ορισμένα στελέχη της όπως ο Φάμπιο Πιανέτα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, υποστηρίζουν πως η άνοδος των αποδόσεων «δεν είναι επιθυμητή και πρέπει να υπάρξει αντίδραση». Κάποιοι άλλοι όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ, την αποδίδουν στην αισιοδοξία που επικρατεί για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η πρόεδρος, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει αποφύγει να επεκταθεί πέραν της ανάγκης να παραμείνουν ευνοϊκές οι συνθήκες χρηματοδότησης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πολλοί συνεργάτες της δεν έχουν αποκαλύψει ποιους δείκτες παρακολουθούν για να τοποθετηθούν επί του θέματος και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν δώσει αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα ως προς το ποιες μετρήσεις έχουν σημασία.

Εκείνο που θα προκαλούσε έντονη ανησυχία θα ήταν αν προέκυπτε πως η άνοδος των αποδόσεων δεν αντανακλά κάποιου είδους θεμελιώδη αλλαγή στην Ευρωζώνη αλλά είναι το αποτέλεσμα εξελίξεων σε άλλη περιοχή του πλανήτη στην οποία δεν ασκεί καμία επιρροή η ΕΚΤ.  

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει αντίδραση όταν δήλωσε πως η ΕΚΤ «μπορεί και πρέπει να αντιδράσει» στις ανεπιθύμητες κινήσεις των αποδόσεων. Τόσο ο κ. Ντε Γκαλό όσο και ορισμένοι συνεργάτες του ερμηνεύουν την εκτίναξη των αποδόσεων ως «υπερβολικά παρεπόμενα» των όσων συμβαίνουν στις ΗΠΑ όπου έχει δρομολογηθεί η εφαρμογή του πακέτου των 1,9 τρισ. δολαρίων για τη στήριξη της οικονομίας. Ο Ισπανός Πάμπλο Χερνάντες ντε Κος υπογραμμίζει ότι η άνοδος των αποδόσεων δεν έχει δημιουργήσει προσδοκίες για αντίστοιχη αύξηση του πληθωρισμού και έχει προειδοποιήσει πως «μπορεί να επιφέρει πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα και στον πληθωρισμό». Τα στελέχη που ανησυχούν ίσως ζητήσουν να αυξήσει η Τράπεζα τις αγορές ομολόγων αλλά ώς τώρα δεν έχουν ασκήσει πιέσεις για επέκταση του έκτακτου προγράμματος των 1,85 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντικτύπου της πανδημίας. Σημειωτέον ότι δεν έχει ακόμη διατεθεί περισσότερο από το ήμισυ αυτού του ποσού. Η άνοδος των αποδόσεων θα ήταν επιθυμητή αν προέκυπτε ως αποτέλεσμα της εμβολιαστικής διαδικασίας που θέτει τα θεμέλια της οικονομικής ανάκαμψης. Στην περίπτωση αυτή θα ήταν εξωπραγματικό να περιμένουν τα στελέχη της Τράπεζας πως οι αποδόσεις θα παρέμεναν στα χαμηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονταν τον Δεκέμβριο.

Ο Ανατόλι Ανένκοφ, οικονομολόγος της Societe Generale στο Λονδίνο, διερωτάται μήπως είναι υπερβολική αυτή η ανησυχία για την άνοδο των αποδόσεων. Οπως τόνισε, «οι αγορές συχνά μπορεί να προηγούνται των εξελίξεων αλλά δεν έχουμε διαπιστώσει πως αυτή η άνοδος των αποδόσεων θα μπορούσε να πλήξει την ανάκαμψη». Την περασμένη εβδομάδα ο Ολλανδός Κνοτ τόνισε πως οι υψηλές αποδόσεις «είναι θετική εξέλιξη», καθώς αντανακλούν τις προσδοκίες για βελτίωση της οικονομίας. Ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας, Λούις ντε Γκίντος, επισήμανε πως οι αποδόσεις κινούνται ανοδικά, αλλά ξεκινώντας από πολύ χαμηλά επίπεδα και επιπλέον δεν έχει διευρυνθεί η απόκλιση από τις αποδόσεις των γερμανικών δεκαετών ομολόγων. Και βέβαια δεν ενοχλείται από την άνοδο των αποδόσεων ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, που δήλωσε στην τηλεόραση της Bloomberg, ότι «η κλίμακα της ανόδου δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να προκαλέσει ανησυχία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή