Αντιδράσεις για τα μπόνους της Deutsche Bank

Αντιδράσεις για τα μπόνους της Deutsche Bank

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξ οικείων είναι σήμερα τα βέλη που δέχεται ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός της Deutsche Bank, ο οποίος επιφυλάσσει πλουσιοπάροχα μπόνους για τα υψηλόβαθμα στελέχη του, προκαλώντας τις αντιδράσεις των λοιπών και πολυάριθμων εργαζομένων σε θυγατρικές του. «Είναι πικρό να διαπιστώνεις τι είδους μπόνους μπορούν δυνητικά να λάβουν τα στελέχη της επενδυτικής τραπεζικής, όταν δεν υπάρχουν χρήματα για το χαμηλόμισθο προσωπικό της τράπεζας», δήλωσε ο Στέφαν Σουκάλσκι, ο πρόεδρος του συνδικάτου DBV και πρώην εκπρόσωπος εργασίας στο εποπτικό συμβούλιο του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Οπως αναφέρεται σε σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα του σωματείου, «η Deutsche Bank δείχνει να παραιτείται της ευθύνης της ως προς το κοινωνικό σύνολο, όταν προβαίνει σε διακρίσεις προς όφελος των στελεχών, ενώ παράλληλα αρνείται να καταβάλει περισσότερα στο υπόλοιπο προσωπικό, που τα έχει και πιο πολύ ανάγκη».

Συνολικά μιλώντας, το 2020 οι απασχολούμενοι στις δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής, που αντιστοιχούν λίγο πάνω από το 1/10 του προσωπικού της τράπεζας, καρπώθηκαν σχεδόν το 1/3 των συνολικών κεφαλαίων των μπόνους. Ο επικεφαλής της Deutsche αποδίδει τα παχυλά μπόνους στο ότι χρειάζεται να δοθούν κίνητρα να μη χάσει η τράπεζα τα στελέχη της. Αντιστοίχως τράπεζες όπως η UBS ενισχύουν το σύνολο των μπόνους κατά ένα τέταρτο, ενώ η Credit Suisse Group και η Societe Generale προχωρούν σε μείωση. Αξίζει να σημειωθεί πως η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας διέθεσε το παρελθόν έτος πιο γενναιόδωρα μπόνους στα υψηλόβαθμα στελέχη της, τα οποία έφθασαν σε 1,8 δισ. ευρώ και πλέον, όταν το 2019 υπολείπονταν και είχαν ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ. Τα σχετικά αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές οι οποίες γνωρίζουν το θέμα. Εκ των κεφαλαίων αυτών η μερίδα του λέοντος θα διοχετευθεί σε όσους εργάζονται στον βραχίονα της επενδυτικής τραπεζικής με ειδίκευση στις συναλλαγές παγίου εισοδήματος, διότι αυτός είχε εξαιρετικές επιδόσεις. Κι αυτό μεταφράζεται στο ότι βοήθησε την Deutsche Bank πρώτη φορά μέσα στα τελευταία έξι χρόνια να εμφανίσει κέρδη. Ταυτόχρονα, η εταιρεία είναι εγκλωβισμένη σε μία διηνεκή σύγκρουση με τους εργαζομένους της, οι οποίοι απασχολούνται στη θυγατρική της DB Direkt, με αφορμή τις αμοιβές τους. Οι υπάλληλοι έχουν απεργήσει πέντε εβδομάδες, διαμαρτυρόμενοι για τα επίπεδα των αποδοχών τους, ζητώντας να αυξηθούν σημαντικά.

Οπως επισημαίνει ο κ. Σουκάλσκι, «για ορισμένους από τους εργαζομένους ο μισθός που παίρνουν είναι απλά λίγο παραπάνω από τον ελάχιστο». Ο Τομπίας Χέιλ, υπάλληλος της DB Direkt, σχολίασε σε ιστότοπο του συνδικάτου ver.di, ότι «υπάρχουν αρκετά χρήματα για τα στελέχη της επενδυτικής τραπεζικής, αλλά όχι για εμάς κι αυτό είναι άδικο». Το 2019 η Deutsche κατέβαλε κατά μέσον όρο 34.100 ευρώ τον χρόνο στο προσωπικό τής εν λόγω θυγατρικής της, ενώ στον βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής περίπου 230.500 ευρώ, όπως αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Τέλος, το άτομο το οποίο έλαβε τις υψηλότερες απολαβές των άνω των 13 εκατομμυρίων ευρώ δεν έχει γίνει γνωστό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή