Θεαματική αύξηση βιομηχανικής παραγωγής και λιανικών πωλήσεων στην Κίνα

Θεαματική αύξηση βιομηχανικής παραγωγής και λιανικών πωλήσεων στην Κίνα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεαματική ανάπτυξη που ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις σημείωσε η οικονομία της Κίνας τους πρώτους δύο μήνες του χρόνου. Και μολονότι ξεκινάει από τα πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία υποχώρησαν τα μεγέθη της στη διάρκεια του περασμένου έτους, οικονομικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως η δεύτερη οικονομία στον κόσμο συνεχίζει την ανοδική της πορεία.

Οι επιδόσεις της είναι εντυπωσιακές σε ό,τι αφορά πρωτίστως τη βιομηχανική παραγωγή, καθώς τους πρώτους δύο μήνες του έτους αυξήθηκε κατά 35,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, όταν η κινεζική οικονομία βυθιζόταν στη δίνη της πανδημίας. Πρόκειται για ραγδαία επιτάχυνση σε σύγκριση με την ανάπτυξη 7,3% που προηγήθηκε τον Δεκέμβριο, ενώ υπερβαίνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για ανάπτυξη 30,0%. Ομοίως, υπερέβη τις προβλέψεις η αύξηση 33,8% που σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις καταγράφοντας και πάλι δραματική επιτάχυνση από την αύξηση 4,6% του Δεκεμβρίου. Και στην περίπτωση των λιανικών πωλήσεων η αύξηση υπερέβη τις εκτιμήσεις που μιλούσαν για 32%. Σημειωτέον ότι το αντίστοιχο δίμηνο του φοβερού 2020 οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα είχαν σημειώσει δραματική πτώση 20,5%. Σχολιάζοντας σχετικά ο Λούις Κούιζ, επικεφαλής του τομέα ασιατικών οικονομιών στην Oxford Economics, προβλέπει πως «η κατανάλωση των νοικοκυριών θα αποτελέσει καθοριστικό μοχλό της ανάπτυξης από το δεύτερο τρίμηνο του έτους και μετά, καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη και αρχίζει να ατονεί η σύσταση της κυβέρνησης για αποφυγή των ταξιδιών. Είναι σαφές ότι η επιτυχία της Κίνας να θέσει ταχύτατα υπό έλεγχο την πανδημία πολύ πριν από τις άλλες μεγάλες οικονομίες της δίνει τη δυνατότητα να ανακάμψει ταχύτατα.

Η κινεζική οικονομία ήταν, άλλωστε, και η μοναδική από τις μεγάλες που έκλεισαν το περασμένο έτος με θετικό πρόσημο, καταγράφοντας αύξηση ΑΕΠ κατά 2,3%. Κύριοι μοχλοί της ανάκαμψης ήταν οι εμπορικές συναλλαγές, η αύξηση της ζήτησης αλλά και το πρόγραμμα στήριξης που υιοθέτησε το Πεκίνο. Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό εμπόριο, η αύξηση των κινεζικών εξαγωγών έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ τον Φεβρουάριο και οι τιμές παραγωγού εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2018. Παραδοσιακά τα στοιχεία για την οικονομία της Κίνας τους πρώτους δύο μήνες του έτους είναι πολύ ενισχυμένα, γιατί σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η περίοδος των εορτών του κινεζικού νέου έτους που φέτος έπεσε μέσα στον Φεβρουάριο.

Οπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, ακόμη κι έτσι πάντως παραμένει εντυπωσιακή η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, καθώς η βιομηχανική παραγωγή σημειώνει αύξηση κατά 16,5% και οι λιανικές πωλήσεις αύξηση 6,4% σε σύγκριση με το πρώτο δίμηνο του 2019. Σύμφωνα, όμως, με τη Λιου Αϊχούα, εκπρόσωπο της NBS, αυξάνονται διαρκώς οι θετικοί παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομία της Κίνας αλλά δεν είναι ακόμη σταθερά τα θεμέλια της ανάκαμψης. Οπως τόνισε η ίδια, «η πανδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο και η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία είναι περίπλοκη αλλά και σοβαρή, ενώ τα προβλήματα στην εγχώρια οικονομία παραμένουν εμφανή».

Την επιφυλακτικότητά της δικαιώνουν τα στοιχεία που φέρουν την ανεργία στην Κίνα να αυξάνεται τον Φεβρουάριο στο 5,5% από το 5,2% του Δεκεμβρίου. Εξάλλου τον Φεβρουάριο οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση μόλις με ένα ισχνό 0,56% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Οπως υπογραμμίζουν οικονομικοί αναλυτές, αυτό προδίδει πως οι εορτασμοί για το νέο έτος έδωσαν μεν ώθηση στην οικονομία, αλλά κατώτερη των προσδοκιών. Το Πεκίνο επανέφερε, άλλωστε, ορισμένους περιορισμούς στις μετακινήσεις και τα ταξίδια ακριβώς πριν από τις εορτές προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση, καθώς έχουν αναφερθεί κρούσματα της πανδημίας διάσπαρτα σε ορισμένες περιοχές της χώρας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή