Σχέδιο για μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων από Πειραιώς

Σχέδιο για μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων από Πειραιώς

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επιχειρησιακό πλάνο ενίσχυσης κεφαλαίων συνολικού ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ, που θα επιτρέψει στην Τράπεζα Πειραιώς να προχωρήσει στη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κάτω από το 10% από το επίπεδο του 47%, που ήταν στα τέλη του γ΄ τριμήνου 2020, θα ανακοινώσει σήμερα ο διευθύνων σύμβουλός της Χρήστος Μεγάλου. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα  αποτελέσματα του 2020. Το φιλόδοξο επιχειρησιακό πλάνο θα υλοποιηθεί το προσεχές έτος, δηλαδή έως και τις αρχές του 2022, και θα έχει τρεις πυλώνες:

1. Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. Η ΑΜΚ τοποθετείται στα τέλη Απριλίου και σε αυτή θα συμμετάσχουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ιδιώτες επενδυτές.

2. Την έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2) έως και 600 εκατ. ευρώ περίπου και 

3. Την ολοκλήρωση των μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, που η Τράπεζα Πειραιώς είχε ανακοινώσει το γ΄ τρίμηνο του 2020. 

Η κεφαλαιακή ενίσχυση των 2,5 δισ. ευρώ, στόχο έχει να καλύψει τη ζημία που θα προκύψει από την υλοποίηση μιας μεγάλης τιτλοποίησης προκειμένου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μειωθούν δραστικά από το επίπεδο των 22,7 δισ. ευρώ που ήταν με βάση τα τελευταία δημοσιοποιημένα μεγέθη στα τέλη του γ΄ τριμήνου του 2020. Με δεδομένο ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει υλοποιήσει έως τώρα δύο τιτλοποιήσεις ύψους 6,9 δισ. ευρώ (Phoenix και Vega), το επίπεδο των NPEs εκτιμάται ότι διαμορφώνεται πλέον κοντά στα 15 δισ. ευρώ χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται νέα κόκκινα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η πανδημία. Ετσι η νέα τιτλοποίηση που θα ανακοινωθεί –το ύψος της πιθανολογείται στα 13 δισ. ευρώ– θα στοχεύει στη δραστική μείωση του επιπέδου των κόκκινων δανείων και θα ενταχθεί στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής 2», που αναμένεται να ενεργοποιηθεί πριν από το καλοκαίρι. 

Στις ανακοινώσεις που θα κάνει σήμερα η διοίκηση της Πειραιώς περιλαμβάνεται επίσης η ολοκλήρωση σειράς μέτρων που είχαν δρομολογηθεί από το γ΄ τρίμηνο του έτους και τα οποία θα ενισχύσουν τα κεφάλαια της τράπεζας κατά 1 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση τoυ πρώτου μέρους της συνθετικής τιτλοποίησης –project Hermes– αξίας 800 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη συνθετική τιτλοποίηση ενήμερων στεγαστικών δανείων συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ που υλοποιεί ελληνική τράπεζα, ενέργεια από την οποία θα αποκομίσει κεφαλαιακό όφελος 300 εκατ. ευρώ. Η τιτλοποίηση θα περιλαμβάνει δύο τμήματα, το πρώτο αξίας 800 εκατ. ευρώ και το δεύτερο 1,2 δισ. ευρώ. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή τιτλοποίηση, η συνθετικού τύπου πραγματοποιείται μέσω της μεταφοράς του κινδύνου, βάσει σύμβασης πιστωτικής προστασίας μεταξύ του εντολέα και του επενδυτή, επιτρέποντας στην τράπεζα να διατηρήσει την ιδιοκτησία του χαρτοφυλακίου, αλλά να μειώσει τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού (Risk Weight Assets). Η διοίκηση της Πειραιώς θα ανακοινώσει επίσης την ολοκλήρωση της πώλησης του δικτύου των POS σε ανεξάρτητη εταιρεία, κίνηση που θα αποφέρει όφελος 300 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου άλλα 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να εξοικονομηθούν μέσω ανάθεσης της διαχείρισης συμμετοχών έως 400 εκατ. ευρώ που έχει η τράπεζα σε εταιρείες που ενοποιεί στον ισολογισμό της.

Τέλος, το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης προβλέπει κέρδη περίπου 400 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα ανταλλαγής κρατικών τίτλων που έχει ανακοινώσει η τράπεζα για το 2021, ενώ από τη μη πληρωμή του κουπονιού των CoCos για τα έτη 2020-2021, εξοικονομούνται 300 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή