13 μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

13 μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκατρείς κομβικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τη χθεσινή παρουσίασή του από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στο ECOFIN.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθούν από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης (περίπου 17 στο σύνολο των 32 δισ. ευρώ) και είναι οι εξής:

1. Κίνητρα για επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας (κατοικίες, επιχειρήσεις και δημόσιος τομέας).

2. Ηλεκτρικές διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης.

3. Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης και επενδύσεις στη βιοποικιλότητα.

4. Υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια, ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών.

5. Ψηφιακός μετασχηματισμός του δημόσιου τομέα (Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένης υποδομής και υπηρεσίας κεντρικού υπολογιστικού νέφους, ψηφιακή διαλειτουργικότητα εντός της γενικής κυβέρνησης και ολοκληρωμένη διαχείριση συναλλασσομένων (CRM) με τη γενική κυβέρνηση.

6. Πλήρης ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών, νέες έξυπνες μέθοδοι καταπολέμησης της φοροδιαφυγής (έλεγχοι με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, online παρακολούθηση της μεταφοράς αγαθών κ.λπ.), εισαγωγή διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών και POS, ηλεκτρονική τιμολόγηση για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα.

7. Μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διευκόλυνση του επιχειρείν και υποστήριξη των επενδύσεων.

8. Ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις (πράσινος, ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ, «έξυπνες» βιομηχανικές επενδύσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία/έρευνα και ανάπτυξη).

9. Συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών (αρδευτικά έργα, εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου κ.λπ.).

10. Επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής.

11. Μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας (εκσυγχρονισμός και απλοποίηση), μεταρρύθμιση ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης, μεγάλες επενδύσεις στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού (έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες).

12. Επενδύσεις στην κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων, υποβοήθηση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας για άτομα με αναπηρία, διευκόλυνση της δημιουργίας μονάδων φροντίδας παιδιών στις εγκαταστάσεις ιδιωτικών εταιρειών. Πρόσθετες αντίστοιχες επενδύσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα.

13. Μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εκσυγχρονισμός νοσοκομείων και κέντρων Υγείας και εφαρμογή του εθνικού προγράμματος δημόσιας υγείας και πρόληψης ασθενειών.

Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση των 13 δισ. των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων, που –όπως είπε– θα γίνει αποκλειστικά με κριτήρια της αγοράς, με μέγιστη κρατική χρηματοδότηση 50% της αξίας του έργου και με χρηματοδοτική συμμετοχή τραπεζών και επενδυτών τουλάχιστον 30% και 20%, αντιστοίχως. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή