Η Λιβύη αυξάνει την παραγωγή της σε πετρέλαιο

Η Λιβύη αυξάνει την παραγωγή της σε πετρέλαιο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δυνάμεις της προσπαθεί να επανακτήσει η Λιβύη, κατορθώνοντας, έπειτα από μία περίοδο παρατεταμένων εμφύλιων συρράξεων, να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου από σχεδόν μηδενικά επίπεδα σε 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Λιβύη παράγει πλέον περισσότερες ποσότητες ακόμη και από πολλούς συμμάχους της στον ΟΠΕΚ.

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας, The National Oil Corp, φιλοδοξεί να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή σε 1,45 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το τέλος του τρέχοντος έτους, φθάνοντας το 1,6 εκατ. μέσα στα επόμενα 2 χρόνια και τα 2,1 εκατ. σε ορίζοντα τετραετίας. Αυτά ανέφερε και σε συνέντευξη που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στην τηλεόραση του Bloomberg ο Μουσταφά Σανάλα, πρόεδρος της εταιρείας. Παράλληλα, ανέφερε ότι η NOC στοχεύει να προχωρήσει σε νέες γεωτρήσεις στην περιοχή της Σύρτης, ενώ δρομολογεί και την ενεργοποίηση πετρελαιοπηγών που είχε κλείσει το Ισλαμικό Κράτος το 2015. Προσέθεσε επίσης πως αυτοί οι φιλόδοξοι στόχοι θα εξαρτηθούν από την ανακωχή που έχει συμφωνηθεί αλλά και από τη δυνατότητα της NOC να αντλήσει κρατική χρηματοδότηση για να ανοικοδομήσει τις ενεργειακές της υποδομές. Σημειώνεται πως ο πόλεμος έχει διαβρώσει τους αγωγούς πετρελαίου, ενώ έχει καταστρέψει και τις δεξαμενές. 

Ηδη από πέρυσι οι ενεργειακές μονάδες, οι οποίες καταστράφηκαν ή έκλεισαν κατά τη διάρκεια των εμφύλιων συρράξεων, επαναλειτούργησαν, με τη Λιβύη να παράγει από τον Νοέμβριο κοντά στο 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. Μάλιστα, την περασμένη Δευτέρα ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας ενώπιον του Κοινοβουλίου σε μία προσπάθεια να επέλθει η ειρήνη στη χώρα. Η νέα κυβέρνηση ενότητας θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την πετρελαϊκή βιομηχανία της Λιβύης και να μειώσει την πιθανότητα παραστρατιωτικές ομάδες να επανεκκινήσουν τις συρράξεις, αποκλείοντας ξανά λιμάνια, πετρελαιοπηγές αλλά και μονάδες.

«Η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης ενδέχεται να παραμείνει σταθερή, ενώ οι πιθανότητες μιας μεγάλης σύγκρουσης είναι λίγες», επεσήμαναν στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, αναλυτές του Stratfor. H ταχύτητα με την οποία η πετρελαϊκή βιομηχανία της Λιβύης ανακάμπτει προκαλεί έκπληξη στις αγορές, αλλά και προβληματισμό στον ΟΠΕΚ, ο οποίος προσπαθεί να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου για να ανέβουν οι τιμές. Eξαιτίας των συγκρούσεων που επικρατούσαν στην περιοχή, στη Λιβύη δεν έχουν επιβληθεί ποσοστώσεις στην παραγωγή της, όπως έχει συμβεί με τις υπόλοιπες χώρες, γεγονός που ανησυχεί τις χώρες του ΟΠΕΚ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή