Σε εφαρμογή σχέδιο του Πεκίνου κατά των τεχνολογικών κολοσσών

Σε εφαρμογή σχέδιο του Πεκίνου κατά των τεχνολογικών κολοσσών

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκστρατεία που εγκαινίασε το Πεκίνο κατά των κινεζικών κολοσσών τον Νοέμβριο και εμφανώς φέρει την υπογραφή του Κινέζου προέδρου φαίνεται πως μόλις άρχισε και πρόκειται σύντομα να επεκταθεί και να ενταθεί. Η κινεζική ηγεσία δείχνει αποφασισμένη να τιθασεύσει τις κάθε είδους κινεζικές πλατφόρμες του Ιντερνετ, από τους κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου μέχρι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ζητούμενο για τις κινεζικές αρχές, σύμφωνα τουλάχιστον με την επίσημη θέση του Πεκίνου, είναι να συντρίψει τα μονοπώλια και να διασφαλίσει τον θεμιτό ανταγωνισμό σε όλη τη σφαίρα δραστηριοτήτων των τεχνολογικών κολοσσών, αλλά και να αποτρέψει την άτακτη συγκέντρωση κεφαλαίου, όπως αναφέρουν τα σχετικά ανακοινωθέντα. Και όπως εκτιμούν πολλοί παρατηρητές της αγοράς, ο τελευταίος αυτός διακηρυγμένος στόχος του Πεκίνου ενδεχομένως κρύβει την ανησυχία της κινεζικής ηγεσίας για τη δυσανάλογα μεγάλη δύναμη και επιρροή που αποκτούν ορισμένες από όσες κινεζικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία και στο Ιντερνετ.

Τέσσερις μήνες, περίπου, από τον Νοέμβριο, οπότε ο κινεζικός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba βρέθηκε πρώτος στο στόχαστρο των αρχών, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έδωσε, τη Δευτέρα, εντολή στις ρυθμιστικές αρχές της χώρας να επισπεύσουν τους ελέγχους στις εταιρείες του Ιντερνετ προκειμένου να διαλύσουν τα μονοπώλια και να διασφαλίσουν τον ανταγωνισμό. Σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο CCTV, ο Κινέζος πρόεδρος προήδρευσε σε συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών συμβούλων του Πεκίνου, στο πλαίσιο της οποίας τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η εποπτεία της δραστηριότητας στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

«Ορισμένες πλατφόρμες αναπτύσσονται με άτακτο τρόπο και εγκυμονούν κινδύνους», τόνισε το CCTV επικαλούμενο πληροφορίες από τα πρακτικά της συνεδρίασης. Εχουν προηγηθεί δημοσιεύματα του Τύπου, που φέρουν το Πεκίνο να στρέφεται τώρα κατά του τεχνολογικού κολοσσού Tencent Holdings, αφού πρώτα έδωσε εντολή για πλήρη αναδιάρθρωση της Ant, χρηματοπιστωτικού βραχίονα του ομίλου Alibaba. Οι διαρροές φέρουν το Πεκίνο να απαιτεί ανάλογη αναδιάρθρωση της Tencent μέσω της δημιουργίας μιας εταιρείας χόλντινγκ στην οποία θα περιέλθουν το τραπεζικό της σκέλος, η ασφαλιστική εταιρεία της και οι υπηρεσίες πληρωμών. Οι πηγές που μίλησαν στα μέσα ενημέρωσης σε καθεστώς ανωνυμίας ανέφεραν πως το σχέδιο του Πεκίνου είναι να αποτελέσουν οι δύο εταιρείες προηγούμενο για ανάλογες κινήσεις στις εταιρείες τεχνολογίας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, τις λεγόμενες fintech, στις οποίες θα επιβληθεί αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο. Την ίδια τύχη ενδέχεται να έχουν σύντομα εταιρείες διαφόρων κλάδων της τεχνολογίας, από την Didi Chuxing, που παρέχει υπηρεσίες ανάλογες της Uber, μέχρι τη Meituan με τις εφαρμογές κατ’ οίκον παράδοσης γευμάτων, και τις εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com Inc και Pinduoduo. Σημειωτέον ότι οι δύο τελευταίες εταιρείες μαζί με την Alibaba, υπ’ αριθμόν 1 ανταγωνίστρια της Amazon στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ελέγχουν τόσο μεγάλο μερίδιο αγοράς στην Κίνα ώστε τείνουν να αποτελέσουν ολιγοπώλιο. Σε ό,τι αφορά τις online πωλήσεις, η εταιρεία ερευνών eMarketer εκτιμά πως φέτος θα υπερβούν το 50% του συνόλου των λιανικών πωλήσεων στη χώρα και θα αποτελέσουν παγκόσμια πρωτοτυπία. 

Αν, πάντως, επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι η τύχη των Ant και Tencent περιμένει και τις άλλες εταιρείες τεχνολογίας, θα πρόκειται πράγματι για μια επιθετική κλιμάκωση της εκστρατείας που εγκαινίασε το Πεκίνο τον Νοέμβριο. Τότε η εκστρατεία άρχισε όταν η κινεζική επιτροπή κεφαλαιαγοράς ακύρωσε κυριολεκτικά τελευταία στιγμή την αρχική δημόσια εγγραφή της Ant. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι διαρροές έχουν προκαλέσει δραματική πτώση της μετοχής της Tencent, που είδε τη χρηματιστηριακή της αξία να μειώνεται κατά 65 δισ. δολάρια μέσα σε μόνο δύο ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή