Παραμένουν οι έριδες μεταξύ των δύο μπλοκ της «Ελλάκτωρ»

Παραμένουν οι έριδες μεταξύ των δύο μπλοκ της «Ελλάκτωρ»

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρές φαντάζουν οι πιθανότητες να τελεστεί η προγραμματισμένη για την Παρασκευή 2 Απριλίου γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου Ελλάκτωρ, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Πληροφορίες ανέφεραν χθες ότι είναι αρκετά πιθανό να υποβληθεί αίτημα αναβολής, από τη στιγμή που παραμένουν οι έριδες μεταξύ των δύο βασικών μετοχικών μπλοκ, δηλαδή της ολλανδικής Reggeborgh Invest και του κ. Λ. Μπόμπολα από τη μία πλευρά και της Greenhill Investments Limited των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη από την άλλη πλευρά.

Επίσης, με δεδομένο ότι στην επικείμενη γενική συνέλευση οι παριστάμενοι μέτοχοι θα κληθούν να αποφασίσουν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελλάκτωρ» κατά το ποσό των 120 εκατ. ευρώ, φαίνεται πως θα απαιτηθούν περαιτέρω ζυμώσεις προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα και να μην δημιουργηθούν νέα αδιέξοδα. Υπενθυμίζεται ότι για να εγκριθεί η αύξηση κεφαλαίου απαιτείται έγκριση τουλάχιστον των 2/3 των μετόχων της γεν. συνέλευσης, μέγεθος που δεν προκύπτει, τουλάχιστον με βάση τις ισορροπίες που διαμορφώθηκαν ανάμεσα στις δύο πλευρές κατά τη συνέλευση του περασμένου Ιανουαρίου, όταν άλλαξε και η διοίκηση.

Από τη στιγμή δε που μέχρι σήμερα δεν προκύπτει σημείο συνεννόησης μεταξύ των δύο βασικών μετόχων της «Ελλάκτωρ», καθίσταται προφανές ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εγκριθεί ένα τέτοιο αίτημα, παρότι ουδείς παραβλέπει το γεγονός ότι η αύξηση κεφαλαίου είναι εκ των ων ουκ άνευ. Εν τω μεταξύ, με δεδομένα τα ασφυκτικά προβλήματα ρευστότητας της θυγατρικής «Ακτωρ», είναι πιθανό να δοθεί μια σημαντική ανάσα διά της ενδιάμεσης χρηματοδότησης που σχεδιάζει η πλευρά της Reggeborgh Invest, μέσω της έκδοσης ομολογιακού δανείου, που θα κληθούν να καλύψουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι.

Χθες η πλευρά της Greenhill Investments έσπευσε να δώσει το δικό της στίγμα για το μέλλον του ομίλου Ελλάκτωρ, θέλοντας να δώσει έμφαση στον τομέα των κατασκευών. Πηγές που πρόσκεινται στην Greenhill σημείωναν χθες ότι «οφείλουμε να εστιάσουμε στην κατασκευή ως πυλώνα για την ανάπτυξη του ομίλου, με δεδομένο ότι το 80% του τζίρου της “Ελλάκτωρ” πηγάζει ακριβώς από αυτό τον τομέα δραστηριότητας. Πρέπει επίσης να ανακτήσουμε την τεχνογνωσία που απωλέσαμε τα προηγούμενα χρόνια, μέσω επενδύσεων σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσω πιο ενεργής διεκδίκησης νέων έργων».

Υπενθυμίζεται ότι, σε σχετική ανακοίνωσή της χθες, η Greenhill τόνισε ότι «κεντρικός άξονας ενός νέου προγράμματος ανασυγκρότησης πρέπει να είναι η αναβάθμιση του κατασκευαστικού τομέα. Δεν πρέπει να αγνοήσουμε ότι η ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας δημιούργησε τις υπόλοιπες δράσεις, όπως οι παραχωρήσεις, τα έργα που αφορούν το περιβάλλον, την ενέργεια, τα ακίνητα. Ολες αυτές οι δραστηριότητες δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν αυτοδύναμα, ενδεχομένως ούτε καν να επιβιώσουν, χωρίς τη συνεχή τροφοδότησή τους προκειμένου να μην καταλήξουν επιμέρους στοιχεία του ενεργητικού ενός μεγάλου ομίλου. Σήμερα πρέπει να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στα σημαντικά, να επικεντρωθούμε στη βασική δραστηριότητα του ομίλου».

Σημειώνεται ότι η Greenhill έχει αιτηθεί και την αλλαγή της παρούσας διοίκησης, προτείνοντας τους δικούς της υποψηφίους. Ειδικότερα, η εταιρεία έχει προτείνει επταμελές διοικητικό συμβούλιο με επικεφαλής τον κ. Αλέξανδρο Εξάρχου, μέχρι πρότινος διευθύνοντα σύμβουλο της «Ακτωρ». Την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρεία απηύθυνε δημόσιο αίτημα προς την πλευρά της Reggeborgh Invest προκειμένου να υπάρξει διεύρυνση του παρόντος διοικητικού συμβουλίου και με μέλη δικής της αποδοχής, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια θετική ανταπόκριση, με αποτέλεσμα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί να παραμένει «ψυχροπολεμική».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή