Σε οκτώ δόσεις ο φόρος εισοδήματος

Σε οκτώ δόσεις ο φόρος εισοδήματος

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα μέσα Μαΐου αναμένεται να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των εισοδημάτων του 2020, ενώ και για φέτος προβλέπεται αυξημένος αριθμός δόσεων για την αποπληρωμή των φόρων. 

Μια σημαντική αλλαγή που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο με στόχο την τόνωση των δημοσίων εσόδων είναι η αύξηση του ποσοστού έκπτωσης στην περίπτωση που ο φορολογούμενους αποπληρώσει εφάπαξ τον φόρο που προκύπτει. Το περυσινό διάστημα είχε αποφασισθεί έκπτωση 2% για όσους πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο. Φέτος, κατά πάσα πιθανότητα, το ποσοστό θα αυξηθεί και ενδέχεται να διπλασιασθεί. Οσον αφορά την προκαταβολή φόρου, όπως ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, οι αποφάσεις θα ληφθούν το καλοκαίρι, όπως έγινε και το 2020, ενώ το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τα τεκμήρια και τις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες:

Δηλώσεις. Το ηλεκτρονικό σύστημα αναμένεται να ανοίξει μετά το Πάσχα. Οι φορολογούμενοι, νομικά και φυσικά πρόσωπα, θα αποπληρώσουν σε οκτώ δόσεις τον οφειλόμενο φόρο. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Ιουλίου. Οσοι φορολογούμενοι αποπληρώσουν την πρώτη δόση τον Αύγουστο θα πρέπει να πληρώσουν και τη δόση του Ιουλίου μαζί και το υπόλοιπο ποσό σε 6 δόσεις, με την τελευταία δόση να καταβάλλεται στα τέλη Φεβρουαρίου 2022. Οσα φυσικά πρόσωπα αποφασίσουν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο που προκύπτει θα έχουν έκπτωση 3% ή 4%.

Τεκμήρια διαβίωσης. Η υγειονομική κρίση έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε όσους τα προηγούμενα χρόνια προχώρησαν στην αγορά ακινήτου ή αυτοκινήτου και οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ εφόσον είναι μισθωτοί υπάλληλοι ή τις επιστρεπτέες προκαταβολές εφόσον είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι ανωτέρω, με βάση το σενάριο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, μπορούν να αξιοποιήσουν τις κρατικές ενισχύσεις για να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης και να αποφύγουν υπέρογκες επιβαρύνσεις. Συγκεκριμένα, τα ποσά της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ που έλαβαν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας μέχρι και 10 μήνες το 2020, αποτελούν εισόδημα το οποίο δεν φορολογείται αλλά θα προσμετρηθεί για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν (μέσω των 4 πρώτων κύκλων του 2020).

Ηλεκτρονικές αποδείξεις. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει λάβει τα στοιχεία των ηλεκτρονικών πληρωμών που πραγματοποίησαν το 2020 οι φορολογούμενοι και με βάση αυτά θα αποφασίσει τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο μέτρο των e-αποδείξεων. Εξετάζεται μείωση του ορίου του 30% επί του εισοδήματος των φορολογουμένων ή και ακύρωση του «πέναλτι» φόρου 22% για τους πληττομένους που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματος με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα.

Τέλος επιτηδεύματος. Θα εξαιρεθούν και φέτος οι νέοι αγρότες από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 650 ευρώ.

Προκαταβολή φόρου. Εξετάζεται στοχευμένη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που, παρά τη μείωση του τζίρου τους, κατάφεραν το 2020 να εμφανίσουν κέρδη. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στα τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή